Hopp til innhold

Harald Grønningen er død: – Han var et forbilde

Den norske langrennslegenden Harald Grønningen døde på Lensvik Sykehjem fredag 26. august etter lengre tids sykeleie. Han ble 81 år gammel.

Harald Grønningen - 30 km VM 1966
Foto: Scanpix / SCANPIX

Harald Grønningen på seierpallen etter 15 km i OL i Grenoble 1968

Harald Grønningen på seierspallen etter 15 km i OL i Grenoble 1968.

Foto: NTB / Scanpix

Det bekrefter familien i en pressemelding. Grønningen var født 9. oktober 1934, og ble dermed nesten 82 år gammel.

Grønningen vant medaljer i samtlige mesterskap i 60-årene: OL i 1960, -64 og -68, og VM i 1962 og -66.

Harald Grønningen var kjent som stilløperen, grunnet sin imponerende teknikk i diagonalgang. Med ham er en av de store personlighetene i norsk langrenn gått bort, sier skipresident Erik Røste til NTB.

Kulturminister Linda H. Helleland skriver følgende på Twitter:

– Trist at Harald Grønningen er gått bort. Langrennslegenden fra Trøndelag har gitt oss mange gode opplevelser vi aldri vil glemme.

Høydepunkt i Grenoble

Lenge ble langrennsløperen sett på som den evige toer, men til slutt fikk han sin første gullmedalje i stafett i VM på hjemmebane i 1966.

Harald Grønningen

Grønningen foran premiesamlingen sin.

Foto: Tor Aage Hansen / NRK

Det ble ny gullmedalje på ham i stafetten i Grenoble-OL, men det gullet kom på ingen måte opp mot seieren på 15-kilometeren.

Rent sportslig markerer det høydepunktet i Grønningens karriere.

Tidligere sportssjef for langrenn i Norges Skiforbund, Åge Skinstad, hyller den avdøde norske langrennslegenden.

– Hele Ski-Norge og det meste av Idretts-Norge har alltid hatt et godt forhold til den svært omgjengelige, men litt beskjedne Harald. Han er fortsatt et forbilde for mange, sier Skinstad.

Populær idrettsmann

Grønningen ble en svært populær idrettsutøver gjennom sin sympatiske og stillferdige væremåte.

Det var ikke lett å få Grønningen til å miste fatningen, enten han snakket med journalister og folk etter store seirer eller sviende og litt skuffende nederlag.

Han ble norgesmester ni ganger og han er tildelt Holmenkollmedaljen, Olavstatuetten og Sportsjournalistenes statuett.

Saken fortsetter under video

Norsk dokumentarserie.
Om høydepunkter i norsk skisport og de viktige forandringene i vår skihistorie. Det går framover med norsk herrelangrenn og det blir suksess i VM i Oslo i '66. Dette første direktesendte mesterskapet gjør Gjermund Eggen til rikskjendis. I Grenoble i '68 høster Ole Ellefseter og Harald Grønningen sine fortjente OL-medaljer.(5:10)

VIDEO: Se bilder fra VM i Oslo 1966.

Forbilde

Grønningen ble også sett på som et forbilde blant de yngre løperne, og var en langrennsløper som hadde en tendens til å gjøre det aller best i de viktigste løpene.

I Lensvik kom han på sokkel allerede i 1979, og hans enorme premiesamling har bygdefolket tatt vare på.

Den står utstilt i Lensvik flerbrukshus.

Harald Grønningen (bakerst) og Ole Ellefsæter

Harald Grønningen (bakerst) sender Ole Ellefsæter ut på siste etappe i stafetten under VM i Oslo i 1966.

Foto: Aktuell / Scanpix
Harald Grønningen blir intervjuet av Rolf Kirkvåg i 1962

Harald Grønningen blir intervjuet av Rolf Kirkvaag i 1962.

Foto: Aaserud, Ivar / Scanpix

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal