Hopp til innhold
Kommentar

Har United lært av sine feil?

Ved å nøle med å ansette en sportssjef har Manchester United økt sannsynligheten for nok en kaotisk sommer på overgangsmarkedet.

Ole Gunnar Solskjær

VANSKELIG: Ole Gunnar Solskjær står midt i en tøff sommer, mindre enn en måned før sesongen begynner.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Klokken tikker for Ole Gunnar Solskjær.

Solskjær vet at han må forsterke Manchester United-stallen, som kom på en katastrofal sjetteplass forrige sesong. Han har fått en ny høyreback (Aaron Wan-Bissaka) og en ung ving (Daniel James).

Men stjernespilleren Paul Pogba vil bort, og spissen Romelu Lukaku skal være på vei til italienske Internazionale.

Solskjær må vite så kjapt som mulig om disse to blir. Samtidig trenger han flere signeringer. United har litt mer enn tre uker på å hente alle de trenger.

Solskjær kunne pustet rolig om United pleide å beherske slike tøffe situasjoner.

Dessverre for nordmannen er tilfellet det stikk motsatte.

Bak skjema

Og det lover ikke godt for en sommer som allerede er blitt vanskelig.

Ikke bare kan Pogba og Lukaku dra. United vet ikke om keeperen David de Gea vil skrive under på en ny kontrakt. De jakter fortsatt en midtstopper. De har ikke erstattet ballvinneren Ander Herrera, som dro tidligere i sommer.

Om Pogba også stikker, har United en sentral midtbane bestående av Fred, Nemanja Matic og Scott McTominay. Det er tynt.

Sentralt i forsvaret risikerer Solskjær å måtte stole på Chris Smalling og Phil Jones.

Paul Pogba

USIKKER: Stjernespiller Paul Pogba er én av dem som kan komme til å forlate Manchester United.

Foto: Andrew Yates / Reuters

United har fortsatt tid til å hente spillere, men de ligger bak skjema. Fristen for kjøp i Premier League er 8. august. Solskjær er allerede i gang med sesongoppkjøringen i Australia, og hadde i en ideell verden hatt alle nykommerne på plass nå.

Han vil håpe at United klarer å kjøpe de riktige spillerne tidsnok.

Om de klarer det, er avhengig av en klubbstruktur som har feilet på overgangsmarkedet de siste seks årene.

Har kostet dyrt

United er ikke som de fleste toppklubber når det gjelder spillerrekruttering.

Det normale er å ha en sportssjef som et ledd mellom hovedtreneren og styret. Sportssjefer jobber med å finne de riktige spillerne. Ofte setter de en klar sportslig strategi som treneren må forholde seg til, slik at klubben får mer kontinuitet.

Dyktige sportssjefer har globale nettverk som hjelper dem med å finne spillere. De har teft for røverkjøp og unge spillere med potensial.

Siden sportssjefen tar seg av rekrutteringen, kan treneren konsentrere seg mer om å trene laget.

I Premier League følges denne modellen blant andre av Manchester City, Liverpool og Arsenal. Chelsea og Tottenham hadde sportssjefer for noen år siden, men har ikke ansatt nye.

United har imidlertid aldri hatt en slik figur. I nyere tid har dette kostet dem dyrt.

Gammel modell

For om vi har lært noe av Uniteds tid uten Sir Alex Ferguson, er det at klubbens struktur er utdatert.

Legendariske Ferguson bestemte alt i United i 26 år, fra taktikk til spillerkjøp. Da skotten ga seg i 2013, ble ansvaret for signeringer fordelt mellom hans etterfølger David Moyes og Ed Woodward, klubbens visepresident. United har ikke hatt noe ledd mellom styret og treneren.

Ed Woodward

MEKTIG: Visepresident Ed Woodward er Uniteds mektige mann og har siste ordet i spillerkjøpene, men er uten sportslig kompetanse.

Foto: Oli Scarff / AFP

På de seks årene siden har United gjort hyppig utskiftninger av kostbare spillere. De har delt ut enorme lønninger og kontrakter, ofte uten å få valuta for pengene.

Blant floppene finner vi Marouane Fellaini, Falcao, Ángel Di María, Memphis Depay, Bastian Schweinsteiger og Alexis Sánchez.

Floppen som vil bremse ned Solskjærs prosjekt

En del av årsaken til at United har bommet så ofte, er at Woodward er en finansmann uten stor sportslig kompetanse. En annen er at United ikke har noen som setter en klar sportslig strategi.

Det var spesielt åpenbart i fjor sommer.

Woodwards veto

Overgangsvinduet i fjor viste United på sitt mest dysfunksjonelle.

Ifølge ESPN sa for eksempel sjefspeideren Marcel Bout nei til å prøve å hente Matthijs de Ligt, fordi han fryktet De Ligt kom til å bli overvektig. De Ligt er nå et av Europas største stoppertalent og forventes å forlate Ajax til fordel for Juventus for 720 millioner kroner.

Uniteds avdeling for videoanalyse ønsket å kjøpe Fred, den brasilianske midtbanespilleren. Treneren, José Mourinho, ønsket heller en midtstopper: Toby Alderweireld eller Harry Maguire.

Harry Maguire

FRA NEI TIL JA: Harry Maguire var United-aktuell i fjor, men visepresidenten sa nei. I år ønsker United ham.

Foto: Oli Scarff / AFP

Men i United må både treneren og avdelingen for rekruttering være enige om en spiller før han kjøpes. Dessuten har Woodward stor makt. Ifølge The Guardian sa Woodward nei til Mourinhos forespørsel om en ny stopper, fordi han følte 29-årige Alderweireld var for gammel, og at Maguire ikke var bedre enn det United hadde.

Her kunne en sportssjef tatt en endelig avgjørelse. I stedet ble Mourinho, en av tidenes mest suksessfulle trenere, nedstemt av en finansmann.

Spillerne United kjøpte den sommeren, var Fred, den 20-årige høyrebacken Diogo Dalot og tredjekeeperen Lee Grant.

Mourinho skal ha vært rasende.

Ingen har fått jobben

Ni måneder senere endte United på sjetteplass. Det at klubben nå ønsker Maguire, som har steget i verdi, viser hvor lett strategien kan skifte.

Den gode nyheten for United er at fjoråret skal ha overbevist Woodward om at han trenger en sportssjef. United ønsker noen som kan finne spillere til førstelaget og sette en strategi for akademiet.

Den dårlige nyheten er at United fortsatt ikke har ansatt noen.

De har vært knyttet opp mot navn som Rio Ferdinand og Darren Fletcher, to tidligere spillere for klubben med null erfaring i lignende roller. The Guardian skriver at United faktisk har møtt flere kandidater, men at de ikke har bestemt seg for en.

Jose Mourinho

SINT: Tidligere manager José Mourinho skal ha blitt rasende fordi han ikke fikk kjøpe de spillerne han ville ha.

Foto: Oli Scarff / AFP

Med andre ord ser ingenting ut til å ha endret seg i United. Både Van Gaal og Mourinho har kritisert strukturen de jobbet under på Old Trafford.

Det er den samme strukturen Solskjær kan slite med nå.

Tegn som bekymrer

Det finnes en sjanse for at United har gjort interne endringer. Kanskje har Woodward gitt fra seg noe av makten. Kanskje er planen klarere. Kanskje har Solskjær bedre forutsetninger enn sine forgjengere.

Van Gaal har sagt at han alltid var avhengig av Woodward og hans høyre hånd, Matt Judge, for å få spillerne han ønsket. Mourinho følte han ikke fikk nok støtte av Woodward.

Tiden vil vise om United har lært av sine feil. Så langt har de gjort to kjøp – James og Wan-Bissaka – som virker lovende.

Men enormt mye arbeid gjenstår, og tiden er knapp. Usikkerheten rundt Pogba og Lukaku vil prege klubben så lenge den varer. En respektert sportssjef med nye idéer kunne gitt håp om at United endelig har endret kurs.

Mistanken er nå heller at United vil få nok en vanskelig sommer.

Siste nytt

 • Opptur for Nyland og Sevilla

  Ørjan Nyland fikk nok en kamp mellom stengene da Sevilla slo Almería 5-1 og tok et langt steg bort fra bunnstriden i La Liga.

  Den norske landslagsmålvakten voktet Sevilla-målet for annen kamp på rad. Etter å ha holdt nullen i den målløse debutkampen mot Osasuna slapp han inn sitt første mål, men det kom på straffespark og da kampen allerede var avgjort.

  Nyland var etter det velplasserte straffesparket fra Luis Suárez, men manglet noen centimeter på å nå helt fram. Straffesparket ble dømt etter at Nyland enkelt fanget et innlegg. Bak ryggen hans var nemlig Suárez felt av Jesus Navas.

  Da ledet Sevilla allerede 4-0. I det 7. minutt nikket Youssef En-Nesyri inn returen fra tverrliggeren etter at Loïc Bades hodestøt på et hjørnespark.

  Minuttet senere doblet Dodi Lukebakio da han gjorde to lekre dragninger og skjøt i krysset. Samme mann hadde litt senere en akrobatisk avslutning på innlegg fra Erik Lamela, men keeper Luis Maximiano gjorde en kjemperedning.

  Suso sørget for at det sto 3-0 til pause, og tidlig i 2. omgang økte Lamela via en motspiller. Etter reduseringen satte Kike Salas punktum. (NTB)

  Fotball, EM-kvalifisering: Norge - Georgia (2-1)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Eikeland erstatter Graham Hansen - slik stiller Norge

  Klokken 19.15 starter kampen mellom Portugal og Norge, som er den andre kampen i Nasjonsligaen for Norge.

  Nasjonsligaen står også sentralt i OL-kvalifiseringen og etter uavgjort mot Østerrike fredag, vil en norsk seier sørge for at de har heng på gruppefavoritt Frankrike.

  Allerede før kampen var det klart at to av spillerne som startet kampen mot Østerrike, Thea Bjelde og Caroline Graham Hansen, måtte stå over kampen med skade.

  De erstattes av Tuva Hansen og Amalie Eikeland.

  – Hun har stor erfaring i den rollen og er en solid og stødig spiller, sier trener Leif Gunnar Smerud om valget av Eikeland.

  Slik stiller Norge i tirsdagens kamp (4-2-3-1): Aurora Mikalsen - Tuva Hansen, Maren Mjelde, Guro Bergsvand, Marit Bratberg Lund - Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten - Amalie Eikeland, Karina Sævik, Frida Maanum - Sophie Román Haug.

  – Det er en veldig viktig kamp for oss. Vi bør kanskje (vinne), men vi fikk ett poeng sist. Vi har lyst på tre poeng i dag, sier Norges Guro Reiten kort tid før kampstart.

  Fotball, trening med kvinnelandslaget
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Kristoff nummer tre i Kroatia

  Godt hjulpet av lagkameratene i Uno-X, fikk Alexander Kristoff en god posisjon ut på oppløpet på den første etappen i CRO Race i Kroatia.

  Elia Viviani åpnet spurten i front, foran Tobias Lund og Kristoff. Nordmannen forsøkte å komme seg forbi, men han måtte se at han ikke klarte det.

  Dermed ble det en tredjeplass, mens Viviani vant foran Lund.

  Etapperittet avsluttes søndag.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste