Hopp til innhold

– Sykdommen kan bare komme, det gjør meg ingenting

VAL DI FIEMME (NRK.no): Tour de Ski-vinner Martin Johnsrud Sundby er så trygg på formen før OL at han til og med har forberedt seg på å bli syk.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby er usikker på om et OL-gull vil være større enn seieren i Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg er ganske trygg på at planen min funker fram mot de olympiske lekene. Jeg har til og med kalkulert inn en sykdomsperiode nå i forkant av OL og vet at det ikke vil koste meg noe. Jeg har trent rått fra 1. mai og har et grunnlag det ikke kan rokkes ved. Sykdommen kan bare komme når som helst. Det gjør meg ingenting, gliser Martin Johnsrud Sundby.

29-åringen fra Røa er selvsikker etter å ha blitt den første norske herrevinneren av Tour de Ski noen gang.

Nå håper han å følge opp med sitt første internasjonale mesterskapsgull under OL i Sotsji om en drøy måned. Men hvilken distanse sjansen er størst på, synes han er vanskelig å forutsi.

Vil vinne individuell start

– Det er vanskelig. Jeg har alltid drømt om å vinne en individuell start. I Sotsji er det 15-kilometeren. Men det er ikke sikkert det er der jeg har størst sjanse, erkjenner mannen som tok bronse på 15 km klassisk intervallstart under VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011.

For kanskje er det på de lengste distansene hans ferdigheter kommer aller best til sin rett.

– Per i dag kan det hende at sjansene er enda større på tre- eller femmil. Jeg har kapasiteten, og jeg har etter hvert fått inn en avslutning også som gjør at jeg skal bli vanskelig å riste av opp den siste padlebakken i OL, sier Johnsrud Sundby.

– Stort og rørende

Om et OL-gull uansett vil overgå Tour de Ski-seieren, er han usikker på.

– Personlig synes jeg det er litt råere å være sterk over ti dager enn å treffe med den ene dagen, men det er min personlige mening, sier han.

Og fortsetter:

– Jeg har alltid sett på vedkommende som har kommet først over målstreken her, enten det har vært en gutt eller jente, som en fantastisk og en komplett skiløper. Det er stort og rørende for meg å være den skiløperen i dag.

– Det kan ha vært karrierens høydepunkt?

– Ja, til nå er det i hvert fall det, sier han til NRK.no.

– Ikke kontroll på nervene

På vei mot seieren har han fått mye relevant konkurransetrening i ulike faser av sporten, men ikke minst også erfaring med å håndtere nerver.

– Jeg har ikke klart å holde nervene unna i det hele tatt, selv om jeg har prøvd så mye jeg har kunnet. Jeg har sovet fryktelig dårlig og ikke hatt kontroll på nervene. Men det har gått bra likevel, konstaterer han.

Mandag morgen reiser han hjem til samboer Marieke og sønnen Marcus. Da skal han verken snakke om OL eller Tour de Ski.

– De kan vente seg en glad fyr som ikke kommer til å snakke et ord om Tour de Ski, trening eller konkurranser på minst sju-åtte dager, lover Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Spansk boikott fortsetter før Norge-møte

  Spania stiller uten 15 av sine beste spillere mot Norge kommende torsdag.

  Disse spillerne har siden september boikottet landslaget på grunn av trener Jorge Vildas. Da han fredag offentliggjorde troppen til de kommende kampene, var fortsatt ikke disse å finne.

  Irene Paredes vekker imidlertidig oppsikt med sin retur. Hun har tidligere uttrykt støtte til de 15 utbryterne, men vender nå tilbake.

  I et brev i fjor forklarte de 15 spillerne at situasjonen på landslaget gikk ut over deres mentale helse. Det spanske fotballforbundet har satt hardt mot hardt, og sagt at spillerne ikke får bestemme hvem som skal være trener.

  35ETkoP91rQ
  Foto: JAVIER SORIANO / AFP
 • Dette er neste sesongs landslag i skiskyting

  Norges Skiskytterforbund har tatt ut landslagene for kommende sesong.

  – Uttak er utfordrende, og det skal det være. Det er kamp om plassene på alle landslag, men vi har landet på et oppsett vi er fornøyde med. Vi tror vi har gode sjanser til å hevde oss både i Norge og internasjonalt neste sesong, sier landslagssjef Per Arne Botnan i pressemeldingen.

  Elite kvinner:

  Juni Arnekleiv, Ragnhild Femsteinevik, Maren Hjelmeset Kirkeeide, Karoline Knotten, Ida Lien, Ingrid Landmark Tandrevold.

  Elite menn:

  Filip Fjeld Andersen, Johannes Thingnes Bø,Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Dale, Sturla Holm Lægreid, Sivert Guttorm Bakken.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Udnes Weng inn til suverent NM-gull

  Tiril Udnes Weng knuste konkurrentene og tok NM-gull på Tolga. Det var Margrethe Bergane som var nærmes, og hun endte med sølv.

  – Det var ikke så spennende, hun gikk veldig fort. Hun var stort sett best, og jeg er godt fornøyd med sølv, sier Bergane til NRK.

  Marte Skaanes imponerte nok en gang, og tok den siste medaljen som tredje best.

  – Motivasjonen er litt bedre enn tidligere. Det er veldig artig å vise at jeg kan gå fort på ski, sier Skaanes.

  Med det har Udnes Weng avsluttet en utrolig sesong, der hun også vant verdenscupen sammenlagt. Hun fikk også med seg to stafettmedaljer fra VM i Planica.

  Udnes Weng tok ledelsen fra start og økte etter hvert forspranget. Midtveis hadde hun en ledelse på over nesten ett minutt ned til Bergane. Det forspranget minsket noe da Bergane satte opp farten med seks kilometer igjen, men Nes-løperen holdt unna og vant.

  Ragnhild Haga kjørte på sin side sitt siste renn. Resultatet ble ikke det store, men hun ble hyllet av lagvenninner da hun krysset målstreken for siste gang som profesjonell langrensløper.

  NM-ski del 2: 30 km klassisk kvinner

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste