NRK Meny
Normal

– Sykdommen kan bare komme, det gjør meg ingenting

VAL DI FIEMME (NRK.no): Tour de Ski-vinner Martin Johnsrud Sundby er så trygg på formen før OL at han til og med har forberedt seg på å bli syk.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby er usikker på om et OL-gull vil være større enn seieren i Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg er ganske trygg på at planen min funker fram mot de olympiske lekene. Jeg har til og med kalkulert inn en sykdomsperiode nå i forkant av OL og vet at det ikke vil koste meg noe. Jeg har trent rått fra 1. mai og har et grunnlag det ikke kan rokkes ved. Sykdommen kan bare komme når som helst. Det gjør meg ingenting, gliser Martin Johnsrud Sundby.

29-åringen fra Røa er selvsikker etter å ha blitt den første norske herrevinneren av Tour de Ski noen gang.

Nå håper han å følge opp med sitt første internasjonale mesterskapsgull under OL i Sotsji om en drøy måned. Men hvilken distanse sjansen er størst på, synes han er vanskelig å forutsi.

Vil vinne individuell start

– Det er vanskelig. Jeg har alltid drømt om å vinne en individuell start. I Sotsji er det 15-kilometeren. Men det er ikke sikkert det er der jeg har størst sjanse, erkjenner mannen som tok bronse på 15 km klassisk intervallstart under VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011.

For kanskje er det på de lengste distansene hans ferdigheter kommer aller best til sin rett.

– Per i dag kan det hende at sjansene er enda større på tre- eller femmil. Jeg har kapasiteten, og jeg har etter hvert fått inn en avslutning også som gjør at jeg skal bli vanskelig å riste av opp den siste padlebakken i OL, sier Johnsrud Sundby.

– Stort og rørende

Om et OL-gull uansett vil overgå Tour de Ski-seieren, er han usikker på.

– Personlig synes jeg det er litt råere å være sterk over ti dager enn å treffe med den ene dagen, men det er min personlige mening, sier han.

Og fortsetter:

– Jeg har alltid sett på vedkommende som har kommet først over målstreken her, enten det har vært en gutt eller jente, som en fantastisk og en komplett skiløper. Det er stort og rørende for meg å være den skiløperen i dag.

– Det kan ha vært karrierens høydepunkt?

– Ja, til nå er det i hvert fall det, sier han til NRK.no.

– Ikke kontroll på nervene

På vei mot seieren har han fått mye relevant konkurransetrening i ulike faser av sporten, men ikke minst også erfaring med å håndtere nerver.

– Jeg har ikke klart å holde nervene unna i det hele tatt, selv om jeg har prøvd så mye jeg har kunnet. Jeg har sovet fryktelig dårlig og ikke hatt kontroll på nervene. Men det har gått bra likevel, konstaterer han.

Mandag morgen reiser han hjem til samboer Marieke og sønnen Marcus. Da skal han verken snakke om OL eller Tour de Ski.

– De kan vente seg en glad fyr som ikke kommer til å snakke et ord om Tour de Ski, trening eller konkurranser på minst sju-åtte dager, lover Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Grei kvalifisering for de norske

  Samtlige norske deltakere klarte å kvalifisere seg for lørdagens hopprenn i sveitsiske Engelberg.

  Halvor Egner Granerud var beste norske i kvalifiseringen på en sjetteplass. Stefan Kraft (Østerrike) vant kvalifiseringen.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • L'Abée-Lund er blitt matforgiftet

  Skiskytter Henrik L'Abée-Lund er blitt matforgiftet i Frankrike og går ikke fredagens sprint i Annecy-Le Grand-Bornand. Det bekrefter skiskytterforbundet overfor NRK. L'Abée-Lund ble nummer fem på sprinten i Hochfilzen forrige uke.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2017.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Uendret på kvinnenes FIFA-ranking

  Norge avslutter året på 14.-plass på FIFA-rankingen i fotball for kvinner. Det er uendret fra september. Norge deler plasseringen med Sør-Korea. Verdensmester USA topper rankingen foran Tyskland og England.

  Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming
VM håndball kvinner: Oppvarming til semifinale
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo
EM svømming
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge