NRK Meny
Normal

De har samme plan - bare én av dem kan vinne

Petter Northug og Dario Cologna har ladet opp likt til det som er årets store mål for dem begge: å vinne Tour de Ski.

Northug cologna

For ett år siden var Dario Cologna øverst på pallen etter Tour de Ski. I dag starter Petter Northug jakten han håper ender med historisk tour-triumf.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Steinar Mundal

Håper på Northug: Steinar Mundal, landslagstrener Norge.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX
Fredrik Aukland

Håper på Cologna: Fredrik Aukland, personlig trener for Dario Cologna.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
 • Tour de Ski starter torsdag med prolog for begge kjønn. Sendingen starter klokken 13.45 på NRK1

– Selvsagt er målet å vinne igjen, sier Dario Cologna til NRK.

Han er, sammen med Petter Northug, den største favoritten i Tour de Ski. For dem begge vil 2. plass være et nederlag. Cologna har vunnet hele greia to ganger før, Northug har tre 2. plasser på rad i beltet.

– Koster mindre når formen er der

Northug har aldri satset så hardt på touren som i år, det har vært det altoverskyggende målet for trønderen. Derfor har han også vært i kalasform tidlig på sesongen, for å være klar til å vinne manndomsprøven.

– Et løp koster mindre krefter når du er i god form. I fjor kostet det veldig mye i starten, fordi jeg måtte gå meg i form underveis. Er du i form på starten så restituerer du også mye raskere og kan ha enda bedre bein på slutten. Det er planen, så får vi se om jeg lykkes, sier han til NRK.

Målrettet treningsplan

For å nå den toppformen Northug har vist gang på gang, i Kuusamo, Davos og Rogla, har opplegget mot årets sesong vært annerledes enn mot de tidligere OL- og VM-sesongene.

Færre og hardere treningstimer har vært oppskriften.

– Han har vært flink til det. Vi har hatt samlinger der vi har kjørt flere hardøkter på rappen. Han tenker Tour de Ski på treningen sin han også.

– Petter var litt sliten i Rogla, men har hatt en velfortjent juleferie. Jeg tror han har veldig god styring på formen, sier landslagstrener Steinar Mundal.

Dario Colognas personlige trener, Fredrik Aukland, bekrefter at også den sveitsiske langrennsstjernen har fulgt et lignende opplegg.

Tenker likt

Cologna har tenkt på det med flere konkurranser etter hverandre i treningsarbeidet gjennom hele sommeren og høsten. Å holde god form i mange konkurranser etter hverandre er en av hans styrker.

– Han klarer å skjerpe og motivere seg til å prestere i alle konkurransene. Og det er nettopp det som skal til for å vinne, sier Aukland til NRK.

– Det er et helt naturlig mål for Dario å vinne Tour de Ski. Han har gjort det før.

Siste nytt

 • Overtar som tysk landslagssjef

  Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

 • Gerrard kan bli Rangers-manager

  Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

  SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal