Har ny hoppbakke, men ikke hoppere

For noen uker siden åpnet den nye Renabakken med NM, men paradoksalt nok har ikke hoppmetropolen Rena selv noen som kan hoppe i bakken. Og sportsforretningene der selger ikke hoppski.

Renabakken

Rena har fått nye bakker, men hoppmetropolen selv har ingen som kan hoppe der.

Foto: Anders Engeland

– Jeg tror ikke jeg har solgt hoppski siden 1976. Vi har ikke hoppski i dag heller. Det er ingen etterspørsel, sier butikksjef på Sport 1, Thor Øien.

Rena IL har brukt ti millioner kroner på den nye bakken. Den ble åpnet med brask og bram da idrettslaget arrangerte NM i hopp 17. og 18. november.

Tilbakemeldingene fra hopp-Norge var gode. Bakken fikk mye skryt. Arrangementet fikk mye skryt.

Hoppmetropolen Rena

Til dem som ikke vet og måtte være kritisk til pengebruken: det ikke er brukt ei kommunal skattekrone på de nye bakkene. Så bakken er ikke reist på bekostning av verken gamle, syke eller barn.

– Nei, vi verken har eller vil søke kommunen om penger, sier leder i Rena IL, Hans Petter Wahl Adolfsen, gruppeleder i kommunestyret for Ap og kjent forretningsmann. En motor på Rena.

Hans Petter Wahl Adolfsen

Leder i Rena IL, Hans Petter Wahl Adolfsen, har vært den drivende kraft i byggingen av den nye Renabakken.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Men vi har fått 150 000 kroner av kommunen til markedsføring, sier han. Disse pengene er ennå ikke brukt.

Rena IL er et stort idrettslag med rundt 100 millioner kroner i omsetning. Her drar selvsagt birkebeinerarrangementene mye. Hopping har de drevet med på Rena i snart 100 år. Den nye bakken i den gamle hoppmetropolen Rena er reist på grunnlag av lange tradisjoner og stort pågangsmot. Ildsjelene vet det er hard konkurranse om å få hoppere til bakken. Fordelen de har, er at bakken kan være hoppklar først takket være kulda. Og Renabakken er en sterk merkevare.

Stille etter NM

Etter NM har det vært stille i bakken. Men nå holder tre mann på med å gjøre bakken treningsklar. Kulda har lagt en demper på det tidkrevende arbeidet med å rehabilitere bakken etter NM med fjerning av kjemikalier og kjøre på ny snø.

– Jeg kan ikke si når bakken blir hoppklar for trening. Men når den blir det, vil den være åpen for trening et par dager i uka, pluss helger, sier Wahl Adofsen.

Så er spørsmålet: Hvem skal trene i bakken? For det er altså et faktum at Rena IL ikke har en eneste aktiv seniorhopper og ikke en eneste aktiv juniorhopper.

– Vi har fått flere henvendelser om å få trene i bakken. Hoppsjef Clas Brede Bråthen sa etter NM at han godt kunne tenke seg å legge treninga før Hoppuka til Rena.

Thor Øien, Sport 1 Rena
Foto: Per Magnussen / NRK

Wahl Adolfsen sier det koster mellom en halv og en million kroner i året å drifte bakken. Inntektene skaffer de selv. Hopperne må betale heiskort, akkurat som i et alpinanlegg.

Her nevnes at et dagskort i Trysilfjellet koster 375 kroner.

– Det skal litt til å finansiere driften av bakken med salg av hoppkort?

– Ja, det skal det, men det kan hende vi klarer å få til sponsorinntekter og andre inntekter.

Neste mesterskap er hopp kombinert i januar og kretsmesterskapet senere i vinter.

– Og så har vi fått en henvendelse fra Røros IL om å søke NM sammen i 2015. Der har vi inngått en intensjonsavtale.

Bakke uten hoppere, eller...?

Renabakken er en av fire 120-metersbakker i Norge, og har tøffe konkurrenter i Lysgårdbakkene i Lillehammer, Granåsen i Trondheim og Holmenkollen i Oslo.

Rena IL har åtte-ti hoppere i barneklassen, og de må til Elverum for å trene.Der selger de også hoppski.

– Men vi har ambisjoner om å få til et rekrutteringsanlegg i Renabakken, som består av ti-, 20-, 40-, og 60-metersbakker.

– Så dere tenker langsiktig?

– Det har vært et hoppmiljø på Rena, men i og med at vi ikke har hatt bakker, så har det miljøet skrumpet inn, men vi regner med at det vil vokse igjen når vi får i stand rekrutteringsanlegget. De store bakkene er jo også myntet på at vi kan tilby trening for andre enn de som er fra Rena. Vi har jo også fått tippemidler opp gjennom åra, og er forpliktet til å drifte bakken.

– Men hva hvis planen om rekruttering ikke slår til? Frykter du at Renabakken står tom om ti-femten-tjue år fordi den ikke brukes?

– Nei, jeg bekymrer meg ikke for det i dag.

Butikksjef Thor Øien synes det er flott at idrettslaget har bygd opp igjen den gamle stoltheten, men har likevel følgende lakoniske kommentar:

– Å bygge hoppbakke uten hoppere, er omtrent som å bygge en skøytehall uten skøyteløpere.

Siste nytt

 • Vellykket operasjon for van Dijk

  Midtstopper Virgil van Dijk har gjennomgått en vellykket kneoperasjon etter skaden han pådro seg mot Everton, opplyser Liverpool.

  Van Dijk ble hardt taklet av Everton-keeper Jordan Pickford 17. oktober, og det ble klart at han pådro seg en korsbåndskade i kneet.

  Nederlenderen vil være på sidelinjen lenge, kanskje resten av sesongen. Foreløpig er det ikke kommunisert hvor lang tid det vil ta.

  Van Dijk korsbånd
  Foto: Peter Byrne / AFP
 • Kun 20 tilskuere for HamKam

  På HamKams to neste hjemmekamper blir det ikke tillatt flere enn 20 tilskuere på grunn av økende smitte i regionen.

  Til søndagens kamp mot Åsane, samt kampen mot Ull/Kisa 7. november, er det kun personer fra supporterklubben (Banden) som får slippe inn, opplyser klubben på sine nettsider.

  Førstedivisjon fotball Hamkam - Sandnes Ulf
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Fortsetter i formel 1-sirkuset

  Kimi Räikkönen, mannen som har kjørt flest VM-runder i formel 1, tar en ny sesong for Alfa Romeo i 2021. Räikkönen debuterte i formel 1 i 2001, og denne sesongen tok han rekorden for flest løp da han deltok for 327. gang i VM-runden på Nürburgring.

  Portugal F1 GP Auto Racing
  Foto: Rudy Carezzevoli / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal