Hopp til innhold

Karoline har lagt skademarerittet bak seg

Etter en vinter uten skader, innleder Karoline Bjerkeli Grøvdal (23) sesongen med lørdagens VM i halvmaraton. Men det store målet er 10.000-meteren i EM.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal kvalifiserte seg til VM-finale på 5.000 meter i fjor. Der endte hun på 13.-plass.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Historien om Karoline Bjerkeli Grøvdal, er historien om jenta fra Isfjorden som i ung alder ble så god til å løpe at hun ble kåret til årets «rising star» i europeisk friidrett i 2009.

Men det er også historien om en ung idrettsutøver som har fått slite mer enn de fleste med sykdom og skader på veien fra å være Europas beste i sin årsklasse til å bli en seniorløper av internasjonalt toppformat.

Når 23-åringen stiller til start på VM i halvmaraton i København, som sendes på NRK1 fra kl. 12.25 lørdag, er det likevel etter en tilnærmet problemfri treningsvinter etter en operasjon i fjor høst.

– Jeg må nok tilbake til da jeg var 18-19 år for å finne en sesong med null skader, erkjenner hun overfor NRK.no

Nær optimalt

– I år har det vært så å si optimalt. Jeg har gjort det jeg har planlagt av treningssamlinger og høydeleirer. Helt siden jeg var i Flagstaff før jul har jeg trent bra. Jeg hadde en liten periode i januar der jeg trente litt alternativt, ellers har jeg fått gjort det jeg skal og er i rute, utdyper Grøvdal.

Akkurat det betyr ikke bare mye for det som skal skje lørdag. Det betyr mye for alt som skal skje de kommende sesongene.

– Det viktigste er å få noen år med kontinuerlig arbeid, så jeg kan få ut potensialet mitt. Det er klart det er deilig å slippe store opphold, sier Grøvdal, som understreker at det er forskjell på å være skadet og å ha vondt.

– Det er alltid noe man må ta hensyn til, men så lenge man slipper de store avbrekkene, er jeg fornøyd, påpeker hun.

Løper for pers

Hva hun skal vente på asfalt i København, er hun usikker på. Hun har bare løpt distansen én gang – under Oslo maraton i 2012. Da løp hun på sterke 1.09,41.

– Kan jeg perse, skal jeg være veldig fornøyd. Men i Oslo hadde jag hare, nå er det et stort felt. Å kjempe om beste europeiske plassering, hadde vært veldig artig, sier Grøvdal, som føler seg godt forberedt.

– Jeg tror at halvmaraton er ganske optimalt akkurat nå. Maraton er jeg ikke trent for, det krever mer spesialtrening. Halvmaraton er mer likt fem- og titusen som jeg har trent mest for, påpeker hun.

Satser på 10.000

Og selv om det har vært spekulert i maratonsatsing fram mot OL i Rio i 2016, er Karoline Bjerkeli Grøvdal tydelig på at hennes fokus enn så lenge er baneløping. Fram mot sommerens EM i Zürich, kommer hun til å løpe både 5000 og 10.000.

På 5000 er hun allerede kvalifisert, men det er på 10.000 hun har størst ambisjoner.

– Det er den jeg tror jeg har størst sjanse på, sier hun.

I løpet av sesongen blir det også comeback på den gamle spesialdistansen 3000 meter hinder, som hun VM-debuterte på allerede i 2007. Hennes personlige rekord på distansen, på 9.33,19, ble faktisk satt så langt tilbake som 2. juli 2007. Tiden er også gjeldende norgesrekord.

– Jeg har lyst til å ta min egen rekord der før jeg går videre. Så jeg kommer fortsatt til å springe litt forskjellig, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Etter VM i halvmaraton reiser hun på høydeopphold i Flaggstaff, Arizona. 4. mai da prøver seg på VM-kravet på 10.000-meter, som er 33.30, i storstevnet i Stanford. Grøvdal løp Sentrumsløpet, som er et 10 km langt gateløp, på 31,29 tilbake i 2009.

Siste nytt

  • Martin Ødegaard tilbake på trening før storkampen mot Bayern München

    Arsenal-kaptein Martin Ødegaard var sammen med resten av laget som forbereder seg til kvartfinalen i Champions League mot Bayern München.

    Det opplyser Sky Sports.

    Ødegaard tuslet av banen etter 77 minutter mot Aston Villa i helgen.

    – Han hadde et problem med beinet, det er årsaken (til at han ble tatt av), sa Arsenal-sjef Arteta, ifølge BBC.

    Onsdag kveld møtes Bayern München og Arsenal. Det første oppgjøret endte 2-2 i London. (NTB)

    Ødegaard
    Foto: Reuters
  • Start-oppdatering etter Torkildsens hodesmell: – Kraftig hjernerystelse

    Starts sisteskanse Jasper Silva Torkildsen (20) pådro seg en «kraftig hjernerystelse» under bortekampen mot Mjøndalen mandag. Han er tilbake i Kristiansand nå.

    Det skriver 1.-divisjonsklubben Start på sine nettsider.

    Etter kampen ble han fraktet til Drammen sykehus hvor han ble holdt over natten for observasjon.

    «Jasper har det etter forholdene bra. Tirsdag formiddag ble han skrevet ut av sykehuset i Drammen og dro hjem til Kristiansand, hvor han vil bli videre fulgt opp av klubbens medisinske personell», skriver Start. (NTB)

    Start keeper
    Foto: NTB
  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal