NRK Meny
Normal

Karoline har lagt skademarerittet bak seg

Etter en vinter uten skader, innleder Karoline Bjerkeli Grøvdal (23) sesongen med lørdagens VM i halvmaraton. Men det store målet er 10.000-meteren i EM.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal kvalifiserte seg til VM-finale på 5.000 meter i fjor. Der endte hun på 13.-plass.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Historien om Karoline Bjerkeli Grøvdal, er historien om jenta fra Isfjorden som i ung alder ble så god til å løpe at hun ble kåret til årets «rising star» i europeisk friidrett i 2009.

Men det er også historien om en ung idrettsutøver som har fått slite mer enn de fleste med sykdom og skader på veien fra å være Europas beste i sin årsklasse til å bli en seniorløper av internasjonalt toppformat.

Når 23-åringen stiller til start på VM i halvmaraton i København, som sendes på NRK1 fra kl. 12.25 lørdag, er det likevel etter en tilnærmet problemfri treningsvinter etter en operasjon i fjor høst.

– Jeg må nok tilbake til da jeg var 18-19 år for å finne en sesong med null skader, erkjenner hun overfor NRK.no

Nær optimalt

– I år har det vært så å si optimalt. Jeg har gjort det jeg har planlagt av treningssamlinger og høydeleirer. Helt siden jeg var i Flagstaff før jul har jeg trent bra. Jeg hadde en liten periode i januar der jeg trente litt alternativt, ellers har jeg fått gjort det jeg skal og er i rute, utdyper Grøvdal.

Akkurat det betyr ikke bare mye for det som skal skje lørdag. Det betyr mye for alt som skal skje de kommende sesongene.

– Det viktigste er å få noen år med kontinuerlig arbeid, så jeg kan få ut potensialet mitt. Det er klart det er deilig å slippe store opphold, sier Grøvdal, som understreker at det er forskjell på å være skadet og å ha vondt.

– Det er alltid noe man må ta hensyn til, men så lenge man slipper de store avbrekkene, er jeg fornøyd, påpeker hun.

Løper for pers

Hva hun skal vente på asfalt i København, er hun usikker på. Hun har bare løpt distansen én gang – under Oslo maraton i 2012. Da løp hun på sterke 1.09,41.

– Kan jeg perse, skal jeg være veldig fornøyd. Men i Oslo hadde jag hare, nå er det et stort felt. Å kjempe om beste europeiske plassering, hadde vært veldig artig, sier Grøvdal, som føler seg godt forberedt.

– Jeg tror at halvmaraton er ganske optimalt akkurat nå. Maraton er jeg ikke trent for, det krever mer spesialtrening. Halvmaraton er mer likt fem- og titusen som jeg har trent mest for, påpeker hun.

Satser på 10.000

Og selv om det har vært spekulert i maratonsatsing fram mot OL i Rio i 2016, er Karoline Bjerkeli Grøvdal tydelig på at hennes fokus enn så lenge er baneløping. Fram mot sommerens EM i Zürich, kommer hun til å løpe både 5000 og 10.000.

På 5000 er hun allerede kvalifisert, men det er på 10.000 hun har størst ambisjoner.

– Det er den jeg tror jeg har størst sjanse på, sier hun.

I løpet av sesongen blir det også comeback på den gamle spesialdistansen 3000 meter hinder, som hun VM-debuterte på allerede i 2007. Hennes personlige rekord på distansen, på 9.33,19, ble faktisk satt så langt tilbake som 2. juli 2007. Tiden er også gjeldende norgesrekord.

– Jeg har lyst til å ta min egen rekord der før jeg går videre. Så jeg kommer fortsatt til å springe litt forskjellig, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Etter VM i halvmaraton reiser hun på høydeopphold i Flaggstaff, Arizona. 4. mai da prøver seg på VM-kravet på 10.000-meter, som er 33.30, i storstevnet i Stanford. Grøvdal løp Sentrumsløpet, som er et 10 km langt gateløp, på 31,29 tilbake i 2009.

Siste nytt

 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP
 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal