Hopp til innhold

– En enklere vei enn brødrene våre

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Vet du hva Ole Einar Bjørndalen (40), Johannes Thingnes Bø (20) og verdenscupleder Martin Fourcade (25) har til felles? De har alle en storebror som har gått opp løypa for dem.

Johannes Thingnes Bø og Ole Einar Bjørndalen

Johannes Thingnes Bø (t.v.) kan gjøre det samme som Ole Einar Bjørndalen og bli bedre enn storebror.

Johannes Thingnes Bø har for alvor tatt skiskytterverden med storm etter tre strake seire forrige helg.

Totalt har han nå fem verdenscupseirer – bare to færre enn sin fem år eldre, og frem til denne vinteren mer kjente, storebror Tarjei.

Lillebror Bø gir imidlertid storebror mye av æren for suksessen.

– Storebrødre prøver ut ting for deg. Vi yngre får med oss hva som fungerer og ikke fungerer og så slipper vi å gjøre de samme feilene. Dermed får vi en enklere vei til toppen enn brødrene våre, sier Thingnes Bø til NRK.no.

Hvis unggutten fra Stryn viser seg å få en større karriere enn storebror Tarjei, er gan i godt selskap. Det finnes en rekke eksempler på yngre søsken som har lyktes bedre enn sine eldre familiemedlemmer i skiskyting.

«Flying start»

En av dem er skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen.

– Når du er yngst får du en «flying start». Du hopper over mange år, sier Bjørndalen.

– Det er helt klart en fordel.

40-åringen har hele livet sett opp til storebror Dag, som i mange år var aktiv på det norske landslaget. Han har lært mye og takker storebroren for at han nå i en alder av 40 år er tidenes beste vinterolympier.

– Dag har hjulpet meg ekstremt mye i alle år. Vi har diskutert masse trening og gjør det fortsatt to ganger i uka. Dag har vært verdifull for meg.

Ole Einar Bjørndalen, Dag Bjørndalen, Egil Gjelland og Halvard Hanevold

Ole Einar Bjørndalen (t.v.) gikk OL-stafett sammen med storebror Dag (nr. 2 f.v.) i Nagano i 1998.

Foto: Lier, Gunnar / NTB scanpix

U-sving

Bjørndalen forteller at han i starten av karrieren studerte feilene storebroren gjorde.

– Jeg tok så en U-sving rundt de samme feilene. Det er nettopp den fordelen som er så genial med å være yngst, sier han.

Den franske verdenscuplederen Martin Fourcade er også yngst av to skiskytterbrødre. Storebror Simone er fortsatt aktiv, men har aldri oppnådd de samme resultatene som lillebror.

Det samme er tilfellet for Liv Grete Skjelbreid Poirée og storesøster Ann-Elen.

– Mitt inntrykk er at det er lettere for yngre søsken å ta enkle valg, sier Bjørndalen.

Sju seirer

Johannes Thingnes Bø har denne sesongen vist at han har gjort noe riktig. Med sine to seirer før jul og de tre sist helg i finske Kontiolahti, kan han denne helgen gå forbi storebror Tarjei i antall verdenscupseire – totalt i karrieren.

Tarjei har sju, Johannes står med fem før de tre Kollen-rennene.

– Jeg er kapabel nok til å vinne alle løpene, men jeg tror ikke vi skal ha forhåpninger om at det går. Det er et par andre gode kandidater også, sier Thingnes Bø før torsdagens sprint.

– Men jeg kan ta to av tre, gliser han.

Da tangerer han i så fall Tarjeis sju seirer, og det er heller ikke så verst til å bare være 20 år.

I OL-sammenheng har børdrene hvert sitt stafettgull. Men målt i VM-gull, står det fortsatt 7-0 i favør storebror Tarjei.

Sportsnyheter

Jostein Gundersen ligger nede etter skade

Reagerer kraftig på manglande regelverk: – Sjokkerande

Eliteserielege blei tatt fullstendig på senga av Noregs Fotballforbund (NFF) sin konklusjon som blei publisert laurdag. Nå tar NFF grep.

Amalie Iuel utfordret Henriette Jæger til duell.

Iuel utfordra Jæger til duell: – Å tape mot Amalie er noko av det verste

Henriette Jæger blir sur av å tape, sjølv mot Amalie Iuel på trening. Det utnyttar trenarmamma Unn Merete for alt det er verd.

RBK-LSK

Supportertalsmann om VAR-markeringer: – Overrasket hvis Eliteserien blir ferdigspilt i år

Mandag møtes lederne i landets supporterklubber for å diskutere neste steg i kampen mot videodømming.

Siste nytt

 • Prestisjeseier for Olaussen i Sverige

  Marie Olaussen vant den andre etappen av det femdagersløpet O-ringen i Oskarshamn, ni sekunder foran Tove Alexandersson, den svenske storfavoritten som har utrolige 21 VM-gull.

  Både Olaussen og Alexandersson løper for den svenske klubben Stora Tuna i Borlänge.

  – Det er første gang jeg har slått Tove i noe stort noen gang. Det er en fantastisk følelse å vinne en etappe med verdens beste løpere på plass, sier Olaussen til NTB.

  O-ringen er en av få orienteringskonkurranser med pengepremier, og 80.000 svenske kroner til sammenlagtvinnerne i eliteklassene lokker store deler av verdenseliten.

  Olaussen ligger på tredjeplass i sammendraget etter to av fem løp.

  2Frl5sTZsdk
  Foto: NTB
 • Bøtelegger KFUM – men blir ikke kastet ut av cupen

  Eliteserieklubben KFUM Oslo spilte med en suspendert spiller i cupkampen mot Sogndal, men blir likevel ikke kastet ut av cupen.

  Det var ikke før seieren mot Lysekloster at regelbruddet ble avdekket. Da sendte 2.-divisjonsklubben inn protest til Norges Fotballforbund med påstand om at Sogndal skulle tilkjennes seieren mot KFUM, og at Lysekloster og Sogndal skulle møte hverandre på nytt i 4. runde.

  I mai besluttet doms- og sanksjonsutvalget å avvise protesten, men NFFs påtalenemnd har imidlertid behandlet saken på nytt. I innstillingen mente de at KFUM burde bli kastet ut av cupen.

  Doms- og sanksjonsutvalget kom til en annen konklusjon og har besluttet at KFUM får en bot på 100.000 kroner.

  Tidligere i juli sa KFUMs daglige leder til VG at de forventet å spille cupkamp i oktober.

  I kvartfinalen venter Stabæk for hovedstadslaget. Går de seirende ut derfra, møter de vinnerne av oppgjøret mellom Vålerenga og Fredrikstad.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Toppligaer klager Fifa til EU-kommisjonen – får krast svar fra Fifa

  Europeiske toppligaer og spillerforeningen Fifpro hevder landslagskalenderen er i strid med EUs konkurranseregler. Sammen klager de inn Fifa til EU-kommisjonen.

  Det kommer fram i en felles uttalelse fra European Leagues og Fifpro. Med klagen ønsker man å bevise at Fifas kalender for landslagsfotballen bryter med EUs regelverk.

  – I flere år har ligaene og spillerforeningene gjentatte ganger oppfordret Fifa til å utvikle en klar, gjennomsiktig og rettferdig prosess rundt landslagskalenderen. Den er nå overmettet, blitt uholdbar for nasjonale ligaer og er en risiko for spillernes helse, står det i tirsdagens pressemelding.

  Videre står det at juridiske grep nå «er det eneste ansvarlige steget for å beskytte fotballens økosystem og arbeidere fra Fifas ensidige avgjørelser».

  X svarer Fifa at den nåværende kalenderen ble enstemmig godkjent av Fifa-rådet, som er satt sammen med representanter fra alle kontinenter – inkludert Europa.

  – Fifas kalender er det eneste verktøyet som sikrer at internasjonal fotball kan fortsette å overleve, sameksistere og blomstre sammen med nasjonal og internasjonal klubbfotball, skriver Fifa og fortsetter:

  – Noen ligaer i Europa opptrer med kommersiell egeninteresse, hykleri og uten hensyn til alle andre i verden. Disse ligaene foretrekker tilsynelatende en kalender fylt med vennskapskamper og sommerturneer, ofte med omfattende globale reiser.

  Norsk Toppfotball er medlem av European Leagues. (NTB/NRK)

  Det norske herrelandslaget i fotball før privatlandskampen mot Danmark i juni 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal