– En enklere vei enn brødrene våre

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Vet du hva Ole Einar Bjørndalen (40), Johannes Thingnes Bø (20) og verdenscupleder Martin Fourcade (25) har til felles? De har alle en storebror som har gått opp løypa for dem.

Johannes Thingnes Bø og Ole Einar Bjørndalen

Johannes Thingnes Bø (t.v.) kan gjøre det samme som Ole Einar Bjørndalen og bli bedre enn storebror.

Johannes Thingnes Bø har for alvor tatt skiskytterverden med storm etter tre strake seire forrige helg.

Totalt har han nå fem verdenscupseirer – bare to færre enn sin fem år eldre, og frem til denne vinteren mer kjente, storebror Tarjei.

Lillebror Bø gir imidlertid storebror mye av æren for suksessen.

– Storebrødre prøver ut ting for deg. Vi yngre får med oss hva som fungerer og ikke fungerer og så slipper vi å gjøre de samme feilene. Dermed får vi en enklere vei til toppen enn brødrene våre, sier Thingnes Bø til NRK.no.

Hvis unggutten fra Stryn viser seg å få en større karriere enn storebror Tarjei, er gan i godt selskap. Det finnes en rekke eksempler på yngre søsken som har lyktes bedre enn sine eldre familiemedlemmer i skiskyting.

«Flying start»

En av dem er skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen.

– Når du er yngst får du en «flying start». Du hopper over mange år, sier Bjørndalen.

– Det er helt klart en fordel.

40-åringen har hele livet sett opp til storebror Dag, som i mange år var aktiv på det norske landslaget. Han har lært mye og takker storebroren for at han nå i en alder av 40 år er tidenes beste vinterolympier.

– Dag har hjulpet meg ekstremt mye i alle år. Vi har diskutert masse trening og gjør det fortsatt to ganger i uka. Dag har vært verdifull for meg.

Ole Einar Bjørndalen, Dag Bjørndalen, Egil Gjelland og Halvard Hanevold

Ole Einar Bjørndalen (t.v.) gikk OL-stafett sammen med storebror Dag (nr. 2 f.v.) i Nagano i 1998.

Foto: Lier, Gunnar / NTB scanpix

U-sving

Bjørndalen forteller at han i starten av karrieren studerte feilene storebroren gjorde.

– Jeg tok så en U-sving rundt de samme feilene. Det er nettopp den fordelen som er så genial med å være yngst, sier han.

Den franske verdenscuplederen Martin Fourcade er også yngst av to skiskytterbrødre. Storebror Simone er fortsatt aktiv, men har aldri oppnådd de samme resultatene som lillebror.

Det samme er tilfellet for Liv Grete Skjelbreid Poirée og storesøster Ann-Elen.

– Mitt inntrykk er at det er lettere for yngre søsken å ta enkle valg, sier Bjørndalen.

Sju seirer

Johannes Thingnes Bø har denne sesongen vist at han har gjort noe riktig. Med sine to seirer før jul og de tre sist helg i finske Kontiolahti, kan han denne helgen gå forbi storebror Tarjei i antall verdenscupseire – totalt i karrieren.

Tarjei har sju, Johannes står med fem før de tre Kollen-rennene.

– Jeg er kapabel nok til å vinne alle løpene, men jeg tror ikke vi skal ha forhåpninger om at det går. Det er et par andre gode kandidater også, sier Thingnes Bø før torsdagens sprint.

– Men jeg kan ta to av tre, gliser han.

Da tangerer han i så fall Tarjeis sju seirer, og det er heller ikke så verst til å bare være 20 år.

I OL-sammenheng har børdrene hvert sitt stafettgull. Men målt i VM-gull, står det fortsatt 7-0 i favør storebror Tarjei.

Siste nytt

 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters
 • V-cupseier til Saltvik Pedersen

  Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen vant fredagens slalåmrenn i verdenscupen i Veysonnaz i Sveits, etter tre 2.-plasser på rad i storslalåm.

  – Det er veldig digg å være i gang med seier. Jeg har hatt noen 2.-plasser, og det er herlig å være tilbake på toppen, sa Pedersen.

  – Den første omgangen var litt rotete, men jeg ledet med noen hundredeler. I finaleomgangen gikk det bedre, og jeg økte ledelsen.

  Han seiret 0,26 sekund foran nederlenderen Jeroen Kampschreur, som slo ham i storslalåm både onsdag og torsdag. Tirsdag kjørte Kampschreur ut, men da var det italienske René De Silvestro som henviste Pedersen til 2.-plassen.

  Det skal være slalåmrenn også lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Thomas Brun / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal