Hopp til innhold

Har ikke vunnet et VM-parti siden 2016: – En remispsykose

Husker du sist du så et VM-parti som endte med seier? Magnus Carlsen har nå spilt 16 strake VM-remiser. Ekspertene tror en etterlengtet seier vil snu opp ned på trenden.

Magnus Carlsen

BLIR DET SEIER? Søndag spiller Magnus Carlsen med svarte brikker mot Jan Nepomnjasjtsjij.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

– Det er en «remis-psykose». Det står veldig mye på spill, men det er også en del tilfeldigheter som har gjort at det er så mange remiser. Det har vært mange spennende partier blant de 16, sier sjakkekspert Atle Grønn til NRK.

Magnus Carlsen har åpnet sjakk-VM i Dubai med to strake remiser mot Jan Nepomnjasjtsjij. Det er ikke et overraskende resultat hvis vi ser på historikken: Samtlige av Carlsens 16 siste VM-partier har nemlig gitt poengdeling.

Forrige gang verdenseneren vant et VM-parti i langsjakk var da han utlignet matchen mot Sergej Karjakin i det tiende partiet i 2016.

Hvorfor blir det ikke flere seiere?

Endelig seier for Magnus Carlsen!

Her ser du forrige gang Magnus Carlsen vant et VM-parti.

– Ekstremt høyt nivå

– Når det står så mye på spill, så binder spillerne seg litt i avgjørende øyeblikk. Med en gang det kommer en seier kan det løse opp alt, sier Grønn.

Ekspertkollega Torstein Bae peker på at spillerne holder et svimlende nivå, der det gjøres svært få feil.

– Men det sier kanskje aller mest noe om nivået i den forrige VM-matchen, som var ekstremt høyt. Caruana var veldig god, og det var vanskelig for Magnus å bryte gjennom, sier han.

Norges Sjakkforbunds kongress

EKSPERT: Atle Grønn bruker ordet «remis-psykose» om VM-trenden.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

I London-VM spilte Carlsen og Fabiano Caruana uavgjort i 12 strake partier. Nordmannen avgjorde først i tiebreak med hurtigsjakk.

– De har forberedt seg i måneder for akkurat disse oppgjørene. Det er vanskelig å lure motstanderen. Men jeg har absolutt tro på at vi her får se avgjorte partier, sier Bae.

Stor dramatikk til tross for remiser

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har også sett seg lei på antall poengdelinger og har derfor økt antall partier fra 12 til 14 i år.

FIDE har også tatt grep for å hindre at spillerne skal avtale tidlige remiser. Nå er det ikke tillatt å tilby remis før det har gått over 40 trekk. Tidligere var denne grensen på 30 trekk.

Selv om de to første VM-partiene har endt med poengdeling, har det ikke stått på dramatikk i Dubai. Den norske sjakkprofilen Johan-Sebastian Christiansen forteller at han er overrasket over hvor spennende partiene har vært til nå.

Dette er ikke typisk for en VM-match. Jeg hadde ikke forventet at det skulle bli så spennende med en gang. Jeg hadde kanskje trodd de skulle kjenne litt på hverandre og se an hvordan de ønsker å spille, men det har gått hardt for seg i de to første partiene, sier Christiansen.

Søndag er det klart for det tredje VM-partiet i Dubai. Da spiller Magnus Carlsen med svarte brikker. Du følger partiet direkte på NRK fra klokken 13.15.

Sportsnyheter

Flere cupbomber: – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

 • Lauritsen matchvinner for Sparta

  Tobias Lauritsen ble matchvinner da Sparta Rotterdam slo Utrecht 2-1 borte og tok første stikk i semifinalen i den nederlandske europacupkvalifiseringen.

  Lauritsen og Joshua Kitolano spilte hele kampen for Sparta, som slo Utrecht på bortebane for første gang siden 1997. Keeper Nick Olij får mye av æren, men Lauritsen var avgjørende ved begge målene.

  I det 26. minutt ble han holdt av Utrecht-stopper Ruben Kluivert, og etter VAR-titting ble det straffespark. Det satte Vito van Crooij i mål.

  I det 39. minutt doblet Lauritsen ledelsen med assist fra van Crooij.

  Utrecht reduserte i det 70. minutt, men Sparta har med seg ledelse til søndagens returkamp på hjemmebane. (NTB)

  Tobias Lauritsen
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP
 • Finaledommer Taylor og familien trakassert på flyplassen

  Den engelske dommeren Anthony Taylor og hans familie ble trakassert av Roma-tilhengere på flyplassen i Budapest dagen etter at han dømte europaligafinalen.

  Det melder Sky Sports , som viser til opptak lagt ut i sosiale medier. De viser blant annet Taylor og familien som eskorteres ut av en kafé og inn i et trygt område av sikkerhetsvakter. Andre bilder viser en flaske og en stol som kastes i retning av Taylor.

  PGMOL, som organiserer engelske fotballdommere, tar i en uttalelse sterk avstand fra behandlingen Taylor ble utsatt for.

  – Vi er forferdet over den ufortjente og motbydelige hetsen rettet mot Anthony og familien hans mens han er på reise hjem etter å ha dømt europaligafinalen. Vi støtter ham fullt ut, står det.

  Sevilla vant finalen på straffespark etter at kampen endte 1-1. Roma-trener José Mourinho måtte dermed tåle sitt første nederlag i en europacupfinale. I en tøff kamp delte Taylor ut 14 gule kort, hvorav åtte til Roma, og la til nesten en halv time i tilleggstid fordelt på fire omganger.

  Etter kampen ble Taylor konfrontert av Mourinho i en garasje under stadion. Treneren lirte av seg ulike skjellsord og havdet at dømmingen var «skammelig». (NTB)

  Hungary Soccer Europa League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Hamburg knust av Stuttgart

  Hamburgs mareritt i 2. Bundesliga ser ut til å fortsette. Fire dager etter at direkte opprykk røk på overtid ble laget slått 3-0 av Stuttgart i kvalifiseringen.

  Returkampen på hjemmebane gjenstår kommende mandag, men et lite mirakel må til for at HSV skal vende torsdagens ydmykelse.

  Konstantinos Mavropanos ga Stuttgart ledelsen før det var spilt et minutt. På et hjørnespark fikk han gå opp helt alene og nikke i mål.

  Stuttgart-spiss Sehrou Guirassy misbrukte et straffespark vel midtveis i første omgang. Daniel Fernandes kastet seg riktig vei og reddet, men tidlig i 2. omgang økte Josha Vagnoman og Guirassy ledelsen hver sin gang med tre minutters mellomrom. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Tom Weller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste