Har ikke vunnet et VM-parti siden 2016: – En remispsykose

Husker du sist du så et VM-parti som endte med seier? Magnus Carlsen har nå spilt 16 strake VM-remiser. Ekspertene tror en etterlengtet seier vil snu opp ned på trenden.

Magnus Carlsen

BLIR DET SEIER? Søndag spiller Magnus Carlsen med svarte brikker mot Jan Nepomnjasjtsjij.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

– Det er en «remis-psykose». Det står veldig mye på spill, men det er også en del tilfeldigheter som har gjort at det er så mange remiser. Det har vært mange spennende partier blant de 16, sier sjakkekspert Atle Grønn til NRK.

Magnus Carlsen har åpnet sjakk-VM i Dubai med to strake remiser mot Jan Nepomnjasjtsjij. Det er ikke et overraskende resultat hvis vi ser på historikken: Samtlige av Carlsens 16 siste VM-partier har nemlig gitt poengdeling.

Forrige gang verdenseneren vant et VM-parti i langsjakk var da han utlignet matchen mot Sergej Karjakin i det tiende partiet i 2016.

Hvorfor blir det ikke flere seiere?

Endelig seier for Magnus Carlsen!

Her ser du forrige gang Magnus Carlsen vant et VM-parti.

– Ekstremt høyt nivå

– Når det står så mye på spill, så binder spillerne seg litt i avgjørende øyeblikk. Med en gang det kommer en seier kan det løse opp alt, sier Grønn.

Ekspertkollega Torstein Bae peker på at spillerne holder et svimlende nivå, der det gjøres svært få feil.

– Men det sier kanskje aller mest noe om nivået i den forrige VM-matchen, som var ekstremt høyt. Caruana var veldig god, og det var vanskelig for Magnus å bryte gjennom, sier han.

Norges Sjakkforbunds kongress

EKSPERT: Atle Grønn bruker ordet «remis-psykose» om VM-trenden.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

I London-VM spilte Carlsen og Fabiano Caruana uavgjort i 12 strake partier. Nordmannen avgjorde først i tiebreak med hurtigsjakk.

– De har forberedt seg i måneder for akkurat disse oppgjørene. Det er vanskelig å lure motstanderen. Men jeg har absolutt tro på at vi her får se avgjorte partier, sier Bae.

Stor dramatikk til tross for remiser

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har også sett seg lei på antall poengdelinger og har derfor økt antall partier fra 12 til 14 i år.

FIDE har også tatt grep for å hindre at spillerne skal avtale tidlige remiser. Nå er det ikke tillatt å tilby remis før det har gått over 40 trekk. Tidligere var denne grensen på 30 trekk.

Selv om de to første VM-partiene har endt med poengdeling, har det ikke stått på dramatikk i Dubai. Den norske sjakkprofilen Johan-Sebastian Christiansen forteller at han er overrasket over hvor spennende partiene har vært til nå.

Dette er ikke typisk for en VM-match. Jeg hadde ikke forventet at det skulle bli så spennende med en gang. Jeg hadde kanskje trodd de skulle kjenne litt på hverandre og se an hvordan de ønsker å spille, men det har gått hardt for seg i de to første partiene, sier Christiansen.

Søndag er det klart for det tredje VM-partiet i Dubai. Da spiller Magnus Carlsen med svarte brikker. Du følger partiet direkte på NRK fra klokken 13.15.

Siste nytt

 • Jobbes intenst med nødløsninger

  Det er uklart når Therese Johaug og resten av et smittefritt kvinnelandslag i langrenn kommer seg av gårde til Beijing-OL. Det jobbes intenst med nødløsninger.

  OL er bare litt over en uke unna. Torsdag går første fly med norske utøvere til Kina i Olympiatoppens regi. Der skulle hele langrennstroppen ha vært med, men den planen utgår.

  Både herre- og kvinneløperne må forlenge høydeoppholdet i Seiser Alm etter at både sprinttrener Arild Monsen, Anne Kjersti Kalvå og Heidi Weng har testet positivt.

  – Regnestykket kan fort endre seg, men rett over helgen er første mulighet, sier landslagslege Øystein Andersen på spørsmål fra NTB om Therese Johaugs OL-reise.

  – Vi tar ingen sjanser på vegne av våre egne løpere, men vi har også full respekt for alle andre som skal være med på diverse fly. Det er en like viktig del av regnestykket. Vi skal ikke utsette andre utøvere fra verken Norge eller Sverige for smittefare, legger Andersen til.

  Det går et nytt charterfly fra Gardermoen mandag, men det kan bli vel så aktuelt for hele langrennsleiren å reise med fly fra Zürich i Sveits på ulike dager.

  – Derfra vil det være muligheter til å fly helt fram til 4. februar. Vi har flere muligheter til å komme oss av gårde, sa langrennssjef Espen Bjervig.

  (NTB)

  Therese Johaug
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Klæbo og Johaug blir igjen på fullt hotell

  I 12.30-tiden fikk NRK opplyst fra lederne på stedet at samtlige utøvere som skulle flytte fra hotellet Steger-Dellai hadde flyttet til et nytt hotell. Landslagslege Øystein Andersen fortalte på pressekonferansen tidligere i dag at det var fordi flere av rommene deres var booket kun til i dag, ettersom hele troppen i utgangspunktet skulle vært på vei hjem fra Norge. I tillegg fylles det opprinnelige hotellet opp onsdag.

  Men landslagstrener Eirik Myhr Nossum forteller at forbundet fikk beholde fire rom. To til smittede Anne Kjersti Kalvå og Heidi Weng.

  Ettersom verken Johannes Høsflot Klæbo eller Therese Johaug forlot hotellet onsdag formiddag, bekrefter nå Nossum at de to profilene har fått de to siste rommene på hotellet.

  Johannes Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Riiber klar for konkurranse igjen

  Norges Skiforbund sender sju utøvere til sesongens nest største høydepunkt, «trippelen» i østerrikske Seefeld.

  Jarl Magnus Riiber er klar for konkurranser igjen sammen med det norske OL-laget. I tillegg får Andreas Skoglund og Simen Tiller sjansen i Østerrike.

  – Vi trenger virkelig en sånn prestisjefylt helg. Trippelen i Seefeld er for oss vinterens nest største hovedmål. I år blir konkurransen en utrolig viktig OL-test, sier sportssjef Ivar Stuan.

  Disse stiller for Norge:

  Espen Andersen Lommedalens Idrettslag
  Espen Dalhaug Bjørnstad Byaasen Skiklub
  Jørgen Nyland Graabak Byåsen Idrettslag
  Jens Lurås Oftebro IL Jardar
  Jarl Magnus Riiber, IL Heming
  Simen Tiller, Moelven IL
  Andreas Skoglund, Molde og Omegn IF

  Austria Nordic Combined World Cup
  Foto: Lisa Leutner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal