Har hemmeligheter for hverandre

SOTSJI (NRK.no): Fire norske jenter går for gull i lørdagens 15-kilometer. Taktikken for å slå lagvenninnene holder de for seg selv.

Therese Johaug og Marit Bjørgen

Therese Johaug og Marit Bjørgen er de to største favorittene i lørdagens OL-åpning.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Heidi Weng

Heidi Weng er en av fire norske løpere på det norske laget på 15 kilometer med skibytte. Hun håper å kjempe om medalje.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– De kjenner hverandres styrker og svakheter. Men de avslører nok ikke for hverandre hvor de planlegger å sette inn støtet. Når det drar seg til mot OL-medalje gjør alle det de mener er best med tanke på egne muligheter for å vinne, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NRK.no.

Lørdag mønstrer han et knallsterkt lag på åpningsdistansen i OL, 15 kilometer fellesstart med skibytte.

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira la beslag på de fire første plassene på samme distanse i fjorårets VM, og kan fort gjøre det samme igjen.

De er hverandres hardeste konkurrenter, og det lar treneren dem få lov til å være.

Og i den grad det er mulig å holde kortene tett til brystet, gjør de det.

Holder det noe hemmelig

Kristin Størmer Steira

Kristin Størmer Steira har vist mange ganger at hun behersker både klassisk stil og skøyting - og ikke minst kombinasjonen av de to stilartene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Noe prøver jeg å holde hemmelig. Vi har ikke snakket om det, sier Marit Bjørgen.

– Vi snakker ikke noe om det, men vi kjenner hverandre godt, så det blir ikke de store overraskelsene, sier Kristin Størmer Steira.

– Jeg sier ikke til deg hva taktikken er, for da sier du det til de andre jentene, sier Heidi Weng.

Dermed lyder det ikke helt troverdig når Therese Johaug sier:

– Vi prater ganske åpent om det, egentlig!

Stoler på spurten

Så spørs det om Johaug har et poeng likevel. For litt letter jentene på sløret.

– Jeg må bruke min styrke, og det er kanskje slutten av et løp. Jeg vet jeg har en god spurt sammenlignet med de andre. Så må vi føle oss fram. Føler jeg meg ganske bra, kan det hende det skjer noe tidligere, sier Marit Bjørgen.

– Tør du å vente til en spurt?

– Ja, jeg kan tørre å gjøre det. Det kommer litt an på hvem man går sammen med. Man kjenner hverandres styrker. Ser jeg at jeg har min styrke mot slutten sammenlignet med dem jeg går sammen med, kan det hende jeg venter til spurten.

Den taktikken kan verken Johaug eller Steira velge hvis de ligger sammen med Bjørgen. De har ikke noe valg, de må kvitte seg med dronninga underveis.

Kjenner Bjørgens svakhet

Til gjengjeld vet de godt hva som er Bjørgens svake punkt.

– Marit har en liten svakhet ut fra skibytte. Hun trenger litt tid på å gå seg inn i skøyting. Men hun har blitt bedre, sier Therese Johaug.

Heidi Wengs plan er å holde seg i tetgruppa.

– Skjer det et rykk, er det storfavoritter der foran. Og blir det luke, har du ikke sjanse til å ta dem igjen. Man må følge med absolutt hele veien, påpeker hun.

Utgangspunktet for OL-åpninga oppsummer Therese Johaug slik:

– Jeg ser at mulighetene er der. Men Marit må regne med at hun er den største favoritten.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Åpner for flere tilskuere på idrettsarrangementer

  Regjeringen åpner fra fredag for flere tilskuere på idrettsarrangementer. Ved faste tilviste plasser blir det lov med 1500 personer innendørs og 3000 utendørs.

  Dette er ikke uten betingelser. Man kan maksimalt benytte 50 prosent av tribunekapasiteten, og publikum skal på innendørsarrangementer deles i kohorter på inntil 200 personer. Det skal hele tiden være minst to meters avstand mellom kohortene. Utendørs kan kohortene være på inntil 500 personer.

  Lettelsene tas godt imot av idretten.

  – Dette er et stort skritt i riktig retning og betyr at norsk idrett igjen kan ta imot et betydelig høyere antall publikum på våre anlegg og arenaer, sier idrettspresident Berit Kjøll.

  Eliteserien fotball 2021: Rosenborg - Mjøndalen (3-1)
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Oilers økte ligaledelsen

  Stavanger Oilers slo Sparta 4-1 i torsdagens kamp i eliteserien i ishockey, og økte med det ligaledelsen til seks poeng ned til Stjernen.

  Stjernen ledet lenge ligaen og så svært sterke ut i kampen om seieren. Oilers har imidlertid våknet og levert godt i det siste. Torsdag var intet unntak, til tross for god motstant fra Sparta.

  Sparta kunne med seier delt 2.-plassen med Stjernen, men holder ennå tredjeplassen.

  Eliteserien i ishockey 2021: Manglerud - Stavanger (0-3)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Remis for Carlsen i skandinavisk duell

  Magnus Carlsen spilte remis med svarte brikker mot svenske Nils Grandelius i den femte runden av sjakkturneringen i Wijk aan Zee torsdag.

  Resultatet gir Carlsen tre poeng etter de første fem rundene, og nordmannen er dermed godt plassert i tetsjiktet foran de neste rundene av den prestisjetunge turneringen i Nederland.

  Torsdagens parti var over etter 54 trekk. Grandelius doblet sin poengfangst i turneringen. Han hadde en remis og tre tap på de fire første rundene.

  Marius Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal