Hopp til innhold

Har funnet de kostbare feilene – nå vil Iversen «skulke» renn

Emil Iversen vraker fjorårets mål, blir mer kynisk og dropper flere konkurranser. Men trener Eirik Myhr Nossum nekter å kalle det en tabbe å satse på sammenlagtseieren i verdenscupen sist vinter.

Emil Iversen, elghufs, Frognerseteren

HUFS OG HUFS: Det var surt og vått, men nysnøen varslet Emil Iversen og resten av de elghufsende landslagsløperne at det er på tide å glemme snøen som falt i fjor.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det går egentlig bra. Det har ikke vært mange avbrekk siden jeg reise hjem herfra rundt 10. mars, sier Emil Iversen (29) til NRK.

Han sitter i lobbyen på Holmenkollen Park hotell, som i realiteten har vært stengt siden Iversen reiste hjem fra tredjeplassen i Kollen-femmila, men som holder åpent for at langrennslandslaget skal få forberedt seg til sesong.

For etter et drøyt halvår med mye usikkerhet, tyder nå alt på at det blir en tilnærmet normal langrennssesong. Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har bestemt seg for å gjennomføre vinteren etter plan A.

Emil Iversen

OPP OG NED: Emil Iversen brukte hendene for å illustrere fjorårssesongen overfor NRK. Her viser han bunnpunktet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det samme har Emil Iversen. Men hans plan A er veldig annerledes enn den han hadde for et år siden. Da var nemlig det store målet å vinne verdenscupen sammenlagt.

Sett i ettertid, erkjenner Iversen at det målet gjorde at han ble altfor ivrig.

– Burde vært flinkere

– Jeg har tenkt mye på det. Det var noen ekstremt gode renn, og så ble det noen ekstremt dårligere perioder, og så var jeg tilbake. Det var topp, bunn, topp, sier Iversen mens han tegner en kurve i lufta.

Det startet så bra med andreplass sammenlagt i minitouren i Ruka og tredjeplass i tremila på Lillehammer. Sammenlagtseieren i verdenscupen var inne rekkevidde, og Iversen dunket på med to renn i Davos. Det angrer han på.

– En åttendeplass i skøyting er bra for min egen del, men i det store og hele var det ikke så viktig for sammendraget. Og når jeg ble syk, så er det en viktig lærdom at jeg ikke hadde trengt å gå to renn der, sier han.

Sykdommen ødela Tour de Ski, og dermed i realiteten også sjansene i sammenlagtcupen. Likevel ble Iversen utålmodig da han skulle tilbake.

– Jeg burde vært flinkere etter at jeg fikk den sykdommen og tatt det rolig tre dager lenger enn jeg gjorde, for det var det som bikket, og gjorde at jeg ikke klarte å komme meg på flere uker, fastslår han.

Eirik Myhr Nossum, landslagstrener, langrenn

TROR PÅ IVERSEN: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Lettere å skulke unna

– Jeg kommer aldri til å innrømme at det var en tabbe av Emil å ha som mål å vinne verdenscupen, av den enkle grunn at jeg tror han har den fysiske kapasiteten til å kunne ha vært med og kjempe om det, sier likevel Eirik Myhr Nossum.

Landslagstreneren er imidlertid helt enig i at Iversen hadde det for travelt med å komme seg tilbake etter sykdommen, og tar sin del av skylda for det.

Sammen har de nå lagt Iversens nye plan A:

– I forrige VM hadde jeg to gull, begge i stafett, og nå føler jeg tiden er klar for å si at jeg har ambisjoner om en individuell medalje. Og da kan jeg ikke bite over for mye, sier Iversen.

– Du gapte litt for høyt for å vinne verdenscupen?

– Det var det jeg tenkte på i fjor, og da hadde jeg ikke noe valg, heller. Så da prøvde jeg, gikk ut høyt og lå bra an. Men i år er det litt annerledes, og da er det kanskje lettere å skulke unna noen helger når du sikter deg inn på VM.

Betyr det at verdenscupen sammenlagt ikke er et mål i år?

– Det er ikke et mål i år, nei. Ikke i det hele tatt.

– Får se om jeg holder ut

Derfor har Emil Iversen allerede bestemt seg for å droppe verdenscuphelgene i Davos og Dresden. Det gjør han også for å unngå å bli lei livet i «koronabobla», med karantener og tester.

– Det er jo av og til kjedelig å være langrennsløper, og det blir nok ikke noe mer spennende å være langrennsløper den sesongen her, med karantene dag inn og dag ut. Vi får se om jeg holder ut å være så mye alene. Plutselig trenger jeg frihelg for å gå ut og spise en middag, sier han.

Emil Iversen

GODT SKODD: Emil Iversen er fornøyd med treningsjobben han har fått gjort før VM-sesongen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Eirik Myhr Nossum er ikke bekymret for at koronalivet skal vippe Iversen ut av fatning. Men å prioritere trening foran konkurranse, mener han er smart.

– Som jeg kjenner Emil, responderer han godt på trening, det å få roet litt ned og trent en del. Det er viktig med tanke på Tour de Ski, og det er en investering i det som kommer etter Tour de Ski med noen viktige uttaksrenn i januar og VM, sier han.

– En av de beste potetene

Går alt etter planen, blir Iversen en mann landslagstreneren får god bruk for i Oberstdorf.

– Emil er en av de beste potetene jeg har med tanke på VM, han kan strengt tatt være aktuell for det meste, bekrefter landslagstrener.

Da passer det godt at Emil Iversen har ambisjoner for det meste.

– Jeg går ikke for bronse. Jeg går for å vinne de rennene jeg går i VM, unntatt sprinten, som Johannes sikkert kan vinne i blinde. Men jeg vil være fornøyd med medalje, mest sannsynlig, sier 29-åringen offensivt.

Siste nytt

 • Mowinckel tok sesongens første pallplass

  Ragnhild Mowinckel tok sesongens første pallplass i super-G-rennet i Lake Louise.

  Den norske alpinisten endte som nummer tre og tok dermed sin tiende pallplass i karrieren.

  Sveitsiske Corinne Suter sikre seieren, mens østerrikske Cornelia Huetter ble nummer tre. Sistnevnte trakk seg fra utforen lørdag på grunn av «helseproblemer», men klatret opp på pallen søndag.

  Kajsa Vickhoff Lie kjørte offensivt og lå lenge bra an, men ble dratt langt ut i en sving der hun tapte mye tid. Det holdt til en 18.-plass, men det viser likevel lovende takter for alpinisten som gjorde skadecomeback for bare et par dager siden.

  Inni Wembstad kjørte ut.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup - Super G - Women
  Foto: Eric Bolte / Reuters
 • Rivalen ristet på hodet etter Kildes maktdemonstrasjon – debutantene imponerte

  Aleksander Aamodt Kilde tok rent bord i Beaver Creek for andre år på rad etter at han vant søndagens super-G-renn. Lørdag ble det seier i utfor.

  – Han er kjempesterk, han er i kjempeform. Nå vinner han alt han stiller opp i, utbrøt Viaplay-kommentator Andreas Toft i det Kilde krysset mållinjen.

  I lederstolen satt hans argeste konkurrent Marco Odermatt og bare ristet på hodet. Han ble til slutt nummer to.

  – Han treffer så godt. Det er en nytelse å se på, sier Viaplay-kommentator Marius Arnesen om Kilde.

  Fasit etter målgang var at Kilde var to tideler foran Odermatt, men nedover løypa var det en kamp om hundredelene.

  – Det er helt surrealistisk. Man tror det ikke før man ser det, sier Kilde til Viaplay om å krysse mållinjen til grønne tall.

  Vel så surrealistisk var prestasjonen til debutantene Atle Lie McGrath og Lucas Braathen.

  Førstnevnte kjørte inn til en solid femteplass, bare 57 hundredeler bak Kilde. Braathen smalt også til i debuten og kjørte inn til syvendeplass, 79 hundredeler bak Kilde.

  Dermed blir det både verdenscuppoeng og topp ti-plassering for begge to i deres første super-G-renn i verdenscupen.

  Dessverre for Adrian Smiseth Sejersted, med startnummer én, ble det utkjøring tidlig i løypa.

  Alpine Skiing: Audi FIS Birds of Prey - Super G
  Foto: Michael Madrid / Reuters
 • Sterling står over Senegal-kampen

  Raheem Sterling spiller ikke mot Senegal. Chelsea-spilleren dropper kampen av familiære årsaker, skriver det engelske fotballforbundet i en pressemelding.

  Han har vært en viktig brikke for det engelske landslaget, og han startet de to første kampene i mesterskapet.

  Sterling står med én scoring i VM etter at han scoret i 6-2-seieren mot Iran.

  Fraværet betyr at Phil Foden får fornyet tillit i angrepsrekka til England.

  WCup England United States Soccer
  Foto: Abbie Parr / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste