Har funnet de kostbare feilene – nå vil Iversen «skulke» renn

Emil Iversen vraker fjorårets mål, blir mer kynisk og dropper flere konkurranser. Men trener Eirik Myhr Nossum nekter å kalle det en tabbe å satse på sammenlagtseieren i verdenscupen sist vinter.

Emil Iversen, elghufs, Frognerseteren

HUFS OG HUFS: Det var surt og vått, men nysnøen varslet Emil Iversen og resten av de elghufsende landslagsløperne at det er på tide å glemme snøen som falt i fjor.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det går egentlig bra. Det har ikke vært mange avbrekk siden jeg reise hjem herfra rundt 10. mars, sier Emil Iversen (29) til NRK.

Han sitter i lobbyen på Holmenkollen Park hotell, som i realiteten har vært stengt siden Iversen reiste hjem fra tredjeplassen i Kollen-femmila, men som holder åpent for at langrennslandslaget skal få forberedt seg til sesong.

For etter et drøyt halvår med mye usikkerhet, tyder nå alt på at det blir en tilnærmet normal langrennssesong. Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har bestemt seg for å gjennomføre vinteren etter plan A.

Emil Iversen

OPP OG NED: Emil Iversen brukte hendene for å illustrere fjorårssesongen overfor NRK. Her viser han bunnpunktet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det samme har Emil Iversen. Men hans plan A er veldig annerledes enn den han hadde for et år siden. Da var nemlig det store målet å vinne verdenscupen sammenlagt.

Sett i ettertid, erkjenner Iversen at det målet gjorde at han ble altfor ivrig.

– Burde vært flinkere

– Jeg har tenkt mye på det. Det var noen ekstremt gode renn, og så ble det noen ekstremt dårligere perioder, og så var jeg tilbake. Det var topp, bunn, topp, sier Iversen mens han tegner en kurve i lufta.

Det startet så bra med andreplass sammenlagt i minitouren i Ruka og tredjeplass i tremila på Lillehammer. Sammenlagtseieren i verdenscupen var inne rekkevidde, og Iversen dunket på med to renn i Davos. Det angrer han på.

– En åttendeplass i skøyting er bra for min egen del, men i det store og hele var det ikke så viktig for sammendraget. Og når jeg ble syk, så er det en viktig lærdom at jeg ikke hadde trengt å gå to renn der, sier han.

Sykdommen ødela Tour de Ski, og dermed i realiteten også sjansene i sammenlagtcupen. Likevel ble Iversen utålmodig da han skulle tilbake.

– Jeg burde vært flinkere etter at jeg fikk den sykdommen og tatt det rolig tre dager lenger enn jeg gjorde, for det var det som bikket, og gjorde at jeg ikke klarte å komme meg på flere uker, fastslår han.

Eirik Myhr Nossum, landslagstrener, langrenn

TROR PÅ IVERSEN: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Lettere å skulke unna

– Jeg kommer aldri til å innrømme at det var en tabbe av Emil å ha som mål å vinne verdenscupen, av den enkle grunn at jeg tror han har den fysiske kapasiteten til å kunne ha vært med og kjempe om det, sier likevel Eirik Myhr Nossum.

Landslagstreneren er imidlertid helt enig i at Iversen hadde det for travelt med å komme seg tilbake etter sykdommen, og tar sin del av skylda for det.

Sammen har de nå lagt Iversens nye plan A:

– I forrige VM hadde jeg to gull, begge i stafett, og nå føler jeg tiden er klar for å si at jeg har ambisjoner om en individuell medalje. Og da kan jeg ikke bite over for mye, sier Iversen.

– Du gapte litt for høyt for å vinne verdenscupen?

– Det var det jeg tenkte på i fjor, og da hadde jeg ikke noe valg, heller. Så da prøvde jeg, gikk ut høyt og lå bra an. Men i år er det litt annerledes, og da er det kanskje lettere å skulke unna noen helger når du sikter deg inn på VM.

Betyr det at verdenscupen sammenlagt ikke er et mål i år?

– Det er ikke et mål i år, nei. Ikke i det hele tatt.

– Får se om jeg holder ut

Derfor har Emil Iversen allerede bestemt seg for å droppe verdenscuphelgene i Davos og Dresden. Det gjør han også for å unngå å bli lei livet i «koronabobla», med karantener og tester.

– Det er jo av og til kjedelig å være langrennsløper, og det blir nok ikke noe mer spennende å være langrennsløper den sesongen her, med karantene dag inn og dag ut. Vi får se om jeg holder ut å være så mye alene. Plutselig trenger jeg frihelg for å gå ut og spise en middag, sier han.

Emil Iversen

GODT SKODD: Emil Iversen er fornøyd med treningsjobben han har fått gjort før VM-sesongen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Eirik Myhr Nossum er ikke bekymret for at koronalivet skal vippe Iversen ut av fatning. Men å prioritere trening foran konkurranse, mener han er smart.

– Som jeg kjenner Emil, responderer han godt på trening, det å få roet litt ned og trent en del. Det er viktig med tanke på Tour de Ski, og det er en investering i det som kommer etter Tour de Ski med noen viktige uttaksrenn i januar og VM, sier han.

– En av de beste potetene

Går alt etter planen, blir Iversen en mann landslagstreneren får god bruk for i Oberstdorf.

– Emil er en av de beste potetene jeg har med tanke på VM, han kan strengt tatt være aktuell for det meste, bekrefter landslagstrener.

Da passer det godt at Emil Iversen har ambisjoner for det meste.

– Jeg går ikke for bronse. Jeg går for å vinne de rennene jeg går i VM, unntatt sprinten, som Johannes sikkert kan vinne i blinde. Men jeg vil være fornøyd med medalje, mest sannsynlig, sier 29-åringen offensivt.

Sportsnyheter

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Gullballen gikk til Lionel Messi. Superstjernen sikret sin sjuende Ballon d'Or under mandagens prisutdeling. Ingen har vunnet prisen oftere enn argentineren.

Siste nytt

 • Klæbo nekter å gå med Viaplay-logo

  Langrennsstjernen Johannes Høsflot Klæbo har ikke sans for Norges Skiforbunds kommersielle samarbeid med Viaplay.

  Derfor nektet han å gå med Viaplay-logoen på låret, slik de andre norske skiløperne gjorde, i helgens verdenscupåpning i Ruka. Det melder Adresseavisen.

  – Jeg mener at en slik avtale verken tjener skiforbundet eller Viaplay. I stedet kan den være skadelig, da det kan stilles spørsmål rundt temaet uavhengighet. Det er ikke bra for noen av partene, sier Klæbo til avisen.

  Viaplay-eier Nent Group har TV-rettighetene til verdenscupen i langrenn, og den norske skistjernen mener at det er problematisk at strømmetjenesten både skal dekke idretten journalistisk og være sponsor for skiforbundet.

  – Slikt kan det settes spørsmålstegn ved. Når spørsmål stilles rundt vår uavhengighet og troverdighet, må noen varsle. Det har jeg gjort, og jeg valgte å gå uten Viaplay-merke på konkurransedressen i Ruka fastslår Klæbo.

  Kommersiell sjef Børge S. Nielsen er uenig i begrunnelsen og sier at Viaplay skal ha et møte med skiforbundet om saken i løpet av de nærmeste dagene. (NTB)

  Høydetrening i Livigno
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Neymar ferdigspilt for i år

  Paris Saint-Germain må klare seg uten stjernespissen Neymar i seks til åtte uker som følge av en ankelskade.

  Det opplyser den franske storklubben på sitt nettsted. Neymar ble skadd i søndagens 3-1-seier over Saint-Étienne.

  – Tester utført i natt bekrefter at Neymar har fått en forstuet venstre ankel og leddbåndsskader. Det er ventet at han er utilgjengelig i seks til åtte uker. En ny undersøkelse skal gjøres om 72 timer, skriver PSG.

  France Soccer League One
  Foto: Laurent Cipriani / AP
 • Nilsson ute av troppen

  Stina Nilsson er ute av Sverige-troppen når verdscupen i skiskyting held fram i Östersund torsdag. Ho skal i staden gå IBU-cuprenn på norsk snø.

  Den svenske landslagsleiinga vel denne veka å gi Johanna Skottheim sjansen i verdscupen.

  Nilsson stiller i staden til start i IBU-cupen på Sjusjøen. Der skal det gåast supersprint (onsdag), sprint (fredag) og fellesstart (laurdag).

  – På Sjusjøen får Stina sjansen til å gå tre nye renn mot hard internasjonal motstand. Det trur eg er perfekt for hennar vidare utvikling, forklarer Lukas.

  Nilsson blei nummer 43 og 55 i dei to premiererenna i Östersund i helga. Ho hoppa over frå langrenn til skiskyting vinteren 2020.

  Stina Nilsson
  Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal