NRK Meny

To til fra Burundis OL-tropp er forsvunnet

TROMSØ (NRK.no): OL-arrangøren tror at to lagledere og fem spillere nå kan ha forlatt Tromsø.

Burundiske sjakkspillere har forsvunnet

HUSET STÅR TOMT: De burundiske sjakkspillerne som har forduftet, har flyttet fra huset de har leid i Tromsø, ifølge turneringsdirektør Morten Sand (innfelt).

Foto: GEORGIOS SOULEIDIS / Chess24.com

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Sjakk-OLs mediesjef Morgan Lillegård bekrefter overfor NRK.no at også to lagledere fra Burundi nå er forsvunnet fra mesterskapet.

De føyer seg inn i rekken av fem Burundi-spillere som allerede er som sunket i jorden.

Saken om forsvinningen til de totalt sju medlemmene av Burundis sjakk-OL-tropp ligger nå hos politiet.

– Politiet er informert om hendelsen, men den er ikke anmeldt, sier Lillegård til NRK.no.

Lørdag kveld oppsøkte sjakk-OL-arrangørene i Tromsø de savnede, burundiske landslagsspillernes leiehus. Huset var fraflyttet.

Burundisk sjakkspiller forsvunnet

SOM SUNKET I JORDEN: Claudia Kampimbare er en av spillerne fra det burundiske kvinnelandslaget som har forsvunnet.

Foto: Georgios Souleidis / Chess24.com

– Det burundiske damelaget har bodd i et hus i sentrum av Tromsø. Flere av nasjonene som deltar i turneringen har bodd i privathus på grunn av mangelen på hotellrom.

– Vi har snakket med eieren av huset, og lørdag var huset fraflyttet, fortalte assisterende turneringsdirektør for sjakk-OL, Morten Sand, da han besøkte NRKs sjakkstudio søndag ettermiddag.

Dermed tyder mye på at damelaget til Burundi, som har vært savnet siden onsdag, har forlatt Tromsø.

Også den burundiske lagkapteinen spekulerer i at de fem sjakkjentene kan være på vei mot Oslo.

– Vi tror kanskje at spillerne har reist til Oslo, men vi vet ikke, sier Deudone Muheto, burundisk lagkaptein, til NRK.

Gjør ikke noe ulovlig

Sand forteller at OL-arrangørene har informert politiet i Tromsø om saken, og at kvinnelandslaget, bestående av fem kvinner fra Burundi, er trukket fra turneringen.

Det burundiske kvinnelandslaget deltok i onsdagens landskamper, men har siden ikke møtt opp til spill i turneringen. Både fredagens og lørdagens parti gikk uten laget fra Burundi.

I tillegg er en spiller på det burundiske laget i den åpne klassen også forsvunnet. Dette laget får fortsette i turneringen med én spiller mindre.

– Alle jentene er over 20 år, og er i Norge på Schengen-visum. De har altså oppholdstillatelse og gjør sånt sett ikke noe ulovlig ved å forlate Tromsø - om det er det de har gjort, sier Sand.

Et Schengen-visum gir muligheten til å reise nokså fritt rundt i de europeiske medlemslandene (27 land er med i Schengen) uten å fremvise pass.

Har skjedd før

Burundi er et lite land i Øst-Afrika. Landet grenser til Rwanda i nord, Tanzania i øst og Kongo i vest. Burundi er blant verdens fattigste land.

Turneringsdirektøren forteller at det ikke er første gang han hører om personer fra vanskeligstilte land som velger å «gå under jorden» når de kommer til Europa.

– Det var flere personer som plutselig forsvant under et ungdoms-VM i sjakk i Hellas for noen år siden. De ble funnet i Italia tre dager senere. Jeg vet også at Norway Cup har hatt lignende problemstillinger, sier Sand.

Sjakk-OL i Tromsø håper nå politiet gjør sitt for å finne jentene. De som arrangør anser seg ferdig med saken.

– Vi har meldt fra til politiet, og der stopper arrangørens befatning av dette. Det hadde likevel vært godt å vite hvor de er – så vi slipper å bekymre oss. Fra et menneskelig perspektiv blir man jo bekymret, forteller Sand.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Strømsgodset - Molde
Eliteserien: Strømsgodset - Molde