NRK Meny
Normal

Sveriges ankermann får spurthjelp av Jönsson før Northug-duellen

Sveriges ankermann Calle Halfvarsson har planen klar for hvordan Petter Northug skal knekkes på VM-stafetten. Taktikken er lagt etter spurttrening med spesialsprinter Emil Jönsson.

Halfvarsson og Jönsson

Stafettdebutant Calle Halfvarsson har fått sprinthjelp av Emil Jönsson før VM-stafetten fredag. Planen er lagt for hvordan Petter Northug skal nedkjempes om det blir spurtduell om VM-gullet.

Foto: NTB Scanpix

– Det beste scenarioet er hvis jeg går ut på den siste etappen med en veldig stor ledelse. Hvis ikke må jeg sikte meg inn på å gjøre det mot slutten, sier Calle Halfvarsson ifølge Expressen.

– Da gjelder det å holde øye med Petter når han rykker. Det er nesten så man må rykke før ham. Man kan ikke ligge i ryggen på ham for lenge. Det er gjort alt for mange ganger, og det holder ikke. Jeg tror jeg må sjokkere ham med en liten overraskelse, sier Halfvarsson.

Trent med Jönsson

Jönsson og Northug

Emil Jönsson og Petter Northug har møttes til mange spurtdueller tidligere, blant annet under VM-sprinten forrige uke. Svensken har gitt sin landsmann Halfvarsson gode råd før møtet med Northug på stafetten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Torsdag kom nyheten om at Marcus Hellner ble vraket som ankermann på Sveriges VM-stafettlag til fordel for stafettdebutant Halfvarsson.

For å forberede seg best mulig til en eventuell spurt om gullet, har 23-åringen fått gode råd fra Sveriges beste spesialsprinter Emil Jönsson.

– Vi prøvde litt for å gjøre Calle roligere og la han få kjenne på hvilke posisjoner man kan ha inn på oppløpet. Hva skjer om man kommer inn som nummer to, hva skjer om man kommer inn først, forklarer Jönsson overfor den svenske avisen.

– Klar det er mulig

Halfvarsson er ikke i tvil om at han har muligheten til å slå Northug på oppløpet, selv om Norge aldri har blitt slått i VM-stafett siden Northug var ankermann i Sapporo i 2007.

– Det er klart det er mulighet. Alle som stiller opp har sjansen, sier Halfvarsson.

Halfvarsson har tidligere vist at han er kapabel til å matche Northug. Under Tour de Ski var han én av de tre svenskene som bidro til å slå Northug ut av sprinten i semifinalen.

Ler av taktikkeriet

Sveriges ankermann-bytte skremte ikke Norges spurtkanon Petter Northug.

– Svenskene vinker litt med det hvite flagget allerede før vi er i gang. Jeg har lykkes med min taktikk, føler jeg, når de setter opp laget sånn, sa Northug selvsikkert.

Det bryr Halfvarsson seg fint lite om.

– Det er ingenting som biter på. Om de vil hakke, så får de bare gjøre det, så mye de vil. Alt renner av meg, sier han.

Jönsson, Halfvarsson og Hellner

Emil Jönsson, Calle Halfvarsson og Petter Northug i aksjon under sprinten i Tour de Ski. Der ble Northug slått ut i semifinalen av svenskene. Fredag skal Northug opp mot Halfvarsson på siste etappe av VM-stafetten, og Halfvarsson har fått spurttrening av VM-sølvvinner Jönsson.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin