Har fått kols etter flere tiår i smørebua

SJUSJØEN (NRK): Han smurte våre skihelter til ære og berømmelse. Nå har Steinar Tormodsgard (69) fått påvist kols etter flere tiår i smørebua.

Steinar Tormodsgard

PROBLEMER: Steinar Tormodsgard har fått kjenne hvor helseskadelig et langt liv i smørebua er. Foto: Christan Kråkenes

69 år gamle Steinar Tormodsgard var den første norske smøreren som brukte fluor-pulver på slutten av 80-tallet. Da jobbet han for langrennslandslaget. Snart 30 år senere har han fått en trist beskjed.

– Siden sist har jeg fått konstatert at jeg har fått kols, sier Tormodsgard som har vært en del av skisporten siden 70-tallet.

- Kan føre til kols

Da NRK i våres fortalte om skismørerens pusteproblemer visste ikke skismøreren hva som feilte ham. Men resultatene i en da fersk doktogradsoppgave lovet ikke bra.

– Ved å puste inn disse små partiklene kan det altså føre til det som kalles kols eller obstruktiv lungesykdom, som er en meget alvorlig sykdom, sier lege Baard I. Freberg.

Tormodsgard har smurt mange ski uten god nok ventilasjon og beskyttelse. I dag er forholdene bedre, men han må fortsatt være forsiktig.

– For å fortsette i jobben så må jeg ha smørebu som er godt ventilert og bruke masker. Da var det greit sa legen, sier Tormodsgard.

Livet i smørebua har gitt Steinar Tormodsgard den alvorlige diagnosen. Likevel fortsetter han som smører. Reporter: Anders Rove Bentsen. Foto: Christian Kråkenes. Redigering: Wilhelm Sverdvik.

PÅVIST KOLS: Se reportasjen fra Sjusjøen om Steinar Tormodsgard. Foto: Christian Kråkenes/Redigering: Wilhelm Sverdvik

Fortsetter i jobben

Tross sykdommen går han nå løs på en ny sesong, nå som skismører for landslaget for funksjonshemmede.

– Nå som du har fått påvist kols, hvorfor fortsetter du likevel?

– Et godt spørsmål. Nei, men jeg trives veldig godt i miljøet. Det er et kjempemiljø å være i, sier Tormodsgard.

NRK omtalte i våres at også skiskytterlandslagets nye smøresjef Tom Idar Haugen har unaturlige giftstoffer i kroppen.

Syns synd på smørerene

Thomas Alsgaard, som vant flere OL- og VM-gull, var en av de som nøt godt av skismørernes harde innsats i smørebua. Tormodsgard smurte gullskiene hans på Lillehammer.

– Jeg syns det er trist. For dette er personer som jobbet tett runtdt oss i den tiden. Vi hadde tett og nært samarbeid. Vi var avhenige av dem og glad i dem. At de sliter med ettervirkninger av de arbeidsvilkårene de hadde den gang er trist, sa Thomas Alsgaard til NRK i våres.

Siden den gang har altså problemene blitt forsterket for Tormodsgard. Han har foreløbig ingen kokrete planer om å søke erstatning for skadene han er påført.

Hukommelsestap, skjelvende våkenetter og oppkast er bare noe av det skismørere har opplevd etter å ha brukt fluorpulver. Nå forteller de for første gang hvordan det er å jobbe med pulveret som revolusjonerte skisporten. Og NRK ble med da skiskytternes nye smøresjef dro til legen for å sjekke om helsa er i orden. Reporter: Anders Rove Bentsen.

Se saken fra våren 2015 om skismørernes plager.

Siste nytt

 • PSG-eier siktet for korrupsjon

  Den mektige medie- og fotballtoppen Nasser al-Khelaifi er siktet for å ha forsøkt å bestikke til seg friidretts-VM i i Qatar, ifølge franske medier. Han er mest kjent som styreleder og administrerende direktør i Paris Saint-Germain. (NTB)

  Nasser Al-Khelaifi
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Ny hovedtrener i Larvik

  Lars Wallin Andresen (36) overtar som hovedtrener i Larvik Håndballklubb, som er degradert til 1. divisjon. Det melder Østlands-Posten. 36-åringen forlater dermed Runars kvinnelag i 2. divisjon. Larvikingen har trenererfaring fra både norsk og dansk håndball.

 • Risikerer å miste verv på livstid

  Tidligere sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen er anmeldt for fem brudd på idrettens regelverk som følge av det økonomiske rotet etter VM i 2017, skriver VG. Anmeldelsen, som er levert av region sør i Norges Cykleforbund, ble sendt til domsutvalget i Norges Idrettsforbund tidligere denne uka. NRK, NTB og VG har forsøkt å få tak i Tiedemann Hansen uten å lykkes. I februar forholdt 62-åringen seg rolig til regionens anmodningsvedtak. – Dette tar jeg med knusende ro. Jeg er ikke engstelig for det. Men utover det ser jeg ingen grunn til å kommentere det, sa den tidligere sykkelpresidenten.

  Hansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal