Hopp til innhold

Har fått kols etter flere tiår i smørebua

SJUSJØEN (NRK): Han smurte våre skihelter til ære og berømmelse. Nå har Steinar Tormodsgard (69) fått påvist kols etter flere tiår i smørebua.

Steinar Tormodsgard

PROBLEMER: Steinar Tormodsgard har fått kjenne hvor helseskadelig et langt liv i smørebua er. Foto: Christan Kråkenes

69 år gamle Steinar Tormodsgard var den første norske smøreren som brukte fluor-pulver på slutten av 80-tallet. Da jobbet han for langrennslandslaget. Snart 30 år senere har han fått en trist beskjed.

– Siden sist har jeg fått konstatert at jeg har fått kols, sier Tormodsgard som har vært en del av skisporten siden 70-tallet.

- Kan føre til kols

Da NRK i våres fortalte om skismørerens pusteproblemer visste ikke skismøreren hva som feilte ham. Men resultatene i en da fersk doktogradsoppgave lovet ikke bra.

– Ved å puste inn disse små partiklene kan det altså føre til det som kalles kols eller obstruktiv lungesykdom, som er en meget alvorlig sykdom, sier lege Baard I. Freberg.

Tormodsgard har smurt mange ski uten god nok ventilasjon og beskyttelse. I dag er forholdene bedre, men han må fortsatt være forsiktig.

– For å fortsette i jobben så må jeg ha smørebu som er godt ventilert og bruke masker. Da var det greit sa legen, sier Tormodsgard.

Livet i smørebua har gitt Steinar Tormodsgard den alvorlige diagnosen. Likevel fortsetter han som smører. Reporter: Anders Rove Bentsen. Foto: Christian Kråkenes. Redigering: Wilhelm Sverdvik.

PÅVIST KOLS: Se reportasjen fra Sjusjøen om Steinar Tormodsgard. Foto: Christian Kråkenes/Redigering: Wilhelm Sverdvik

Fortsetter i jobben

Tross sykdommen går han nå løs på en ny sesong, nå som skismører for landslaget for funksjonshemmede.

– Nå som du har fått påvist kols, hvorfor fortsetter du likevel?

– Et godt spørsmål. Nei, men jeg trives veldig godt i miljøet. Det er et kjempemiljø å være i, sier Tormodsgard.

NRK omtalte i våres at også skiskytterlandslagets nye smøresjef Tom Idar Haugen har unaturlige giftstoffer i kroppen.

Syns synd på smørerene

Thomas Alsgaard, som vant flere OL- og VM-gull, var en av de som nøt godt av skismørernes harde innsats i smørebua. Tormodsgard smurte gullskiene hans på Lillehammer.

– Jeg syns det er trist. For dette er personer som jobbet tett runtdt oss i den tiden. Vi hadde tett og nært samarbeid. Vi var avhenige av dem og glad i dem. At de sliter med ettervirkninger av de arbeidsvilkårene de hadde den gang er trist, sa Thomas Alsgaard til NRK i våres.

Siden den gang har altså problemene blitt forsterket for Tormodsgard. Han har foreløbig ingen kokrete planer om å søke erstatning for skadene han er påført.

Hukommelsestap, skjelvende våkenetter og oppkast er bare noe av det skismørere har opplevd etter å ha brukt fluorpulver. Nå forteller de for første gang hvordan det er å jobbe med pulveret som revolusjonerte skisporten. Og NRK ble med da skiskytternes nye smøresjef dro til legen for å sjekke om helsa er i orden. Reporter: Anders Rove Bentsen.

Se saken fra våren 2015 om skismørernes plager.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal