Har fått kols etter flere tiår i smørebua

SJUSJØEN (NRK): Han smurte våre skihelter til ære og berømmelse. Nå har Steinar Tormodsgard (69) fått påvist kols etter flere tiår i smørebua.

Steinar Tormodsgard

PROBLEMER: Steinar Tormodsgard har fått kjenne hvor helseskadelig et langt liv i smørebua er. Foto: Christan Kråkenes

69 år gamle Steinar Tormodsgard var den første norske smøreren som brukte fluor-pulver på slutten av 80-tallet. Da jobbet han for langrennslandslaget. Snart 30 år senere har han fått en trist beskjed.

– Siden sist har jeg fått konstatert at jeg har fått kols, sier Tormodsgard som har vært en del av skisporten siden 70-tallet.

- Kan føre til kols

Da NRK i våres fortalte om skismørerens pusteproblemer visste ikke skismøreren hva som feilte ham. Men resultatene i en da fersk doktogradsoppgave lovet ikke bra.

– Ved å puste inn disse små partiklene kan det altså føre til det som kalles kols eller obstruktiv lungesykdom, som er en meget alvorlig sykdom, sier lege Baard I. Freberg.

Tormodsgard har smurt mange ski uten god nok ventilasjon og beskyttelse. I dag er forholdene bedre, men han må fortsatt være forsiktig.

– For å fortsette i jobben så må jeg ha smørebu som er godt ventilert og bruke masker. Da var det greit sa legen, sier Tormodsgard.

Livet i smørebua har gitt Steinar Tormodsgard den alvorlige diagnosen. Likevel fortsetter han som smører. Reporter: Anders Rove Bentsen. Foto: Christian Kråkenes. Redigering: Wilhelm Sverdvik.

PÅVIST KOLS: Se reportasjen fra Sjusjøen om Steinar Tormodsgard. Foto: Christian Kråkenes/Redigering: Wilhelm Sverdvik

Fortsetter i jobben

Tross sykdommen går han nå løs på en ny sesong, nå som skismører for landslaget for funksjonshemmede.

– Nå som du har fått påvist kols, hvorfor fortsetter du likevel?

– Et godt spørsmål. Nei, men jeg trives veldig godt i miljøet. Det er et kjempemiljø å være i, sier Tormodsgard.

NRK omtalte i våres at også skiskytterlandslagets nye smøresjef Tom Idar Haugen har unaturlige giftstoffer i kroppen.

Syns synd på smørerene

Thomas Alsgaard, som vant flere OL- og VM-gull, var en av de som nøt godt av skismørernes harde innsats i smørebua. Tormodsgard smurte gullskiene hans på Lillehammer.

– Jeg syns det er trist. For dette er personer som jobbet tett runtdt oss i den tiden. Vi hadde tett og nært samarbeid. Vi var avhenige av dem og glad i dem. At de sliter med ettervirkninger av de arbeidsvilkårene de hadde den gang er trist, sa Thomas Alsgaard til NRK i våres.

Siden den gang har altså problemene blitt forsterket for Tormodsgard. Han har foreløbig ingen kokrete planer om å søke erstatning for skadene han er påført.

Hukommelsestap, skjelvende våkenetter og oppkast er bare noe av det skismørere har opplevd etter å ha brukt fluorpulver. Nå forteller de for første gang hvordan det er å jobbe med pulveret som revolusjonerte skisporten. Og NRK ble med da skiskytternes nye smøresjef dro til legen for å sjekke om helsa er i orden. Reporter: Anders Rove Bentsen.

Se saken fra våren 2015 om skismørernes plager.

Siste nytt

 • Utelatt fra Sveriges Davos-tropp

  Charlotte Kalla blir ikke å se under verdenscuprennene i langrenn i sveitsiske Davos kommende helg.

  Det er klart etter at Det svenske Skiforbundet offentliggjorde troppen mandag.

  – Vi har i fellesskap lagt en plan som innebærer trening på hjemmebane de neste ti dagene, sier Kallas personlige trener Magnus Ingesson i en pressemelding.

  Kalla ble nummer 39 på ti kilometer fri teknikk på Lillehammer lørdag.

  – Jeg vet jeg har mer å by på, og med en kortere treningsperiode håper jeg at kroppen responderer godt i framtidige konkurranser. Det er bare å like situasjonen, lade opp og komme tilbake, sier Kalla selv.

  Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Johanna Hagström, Moa Hansson, Frida Karlsson, Moa Lundgren, Moa Olsson og Emma Ribom skal representere Sverige på kvinnesiden i Sveits.

  I Davos er det sprint fri teknikk, samt 10 og 15 kilometer fri teknikk på programmet

  Charlotte Kalla
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Utestenger supporter for rasisme

  Brann-supporter er midlertidig utestengt fra klubbens kamper. Vedkommende er anmeldt for å ha kommet med rasistiske tilrop under kampen mot Bodø/Glimt.

  Det opplyser eliteserieklubben på sine nettsider mandag.

  Brann-ledelsen opplyser at den ble gjort kjent med hendelsen underveis i kampen mot Glimt søndag. I etterkant skal det ha vært i dialog med politiet for å få bedre oversikt over hendelsesforløpet.

  «Som de andre klubbene i fotballen tar Brann sterk avstand fra rasisme og diskriminering, noe som markeres før avspark på alle eliteseriekampene. Hendelsen viser nok en gang at kampen mot rasisme og diskriminering fortsatt må stå høyt på agendaen», heter det i pressemeldingen.

  Supporteren er utestengt inntil videre.

  Brann opplyser at klubben vurderer å gå til anmeldelse av supporteren. Vedkommende skal ha kommet med trusler i sosiale medier rettet mot navngitte personer i Brann.

  Brann
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Europacuptrekninger korona-stengt

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) holder trekningene til mesterligaen, Europaligaen, conferenceligaen og nasjonsligaen bak lukkede dører.

  Det gjelder trekningen av europacupene i sveitsiske Nyon 13. desember, og det gjelder trekningen av gruppene i nasjonsligaen for 2022/23-sesongen i Montreux i Sveits tre dager senere.

  Ingen av trekningene skjer med andre enn Uefas representanter til stede. Det Uefa bestemt, melder nyhetsbyrået DPA mandag.

  Grunnen skal være de strenge reiserestriksjonene sveitsiske myndigheter har satt i gang, etter at omikronvarianten av koronaviruset har spredd seg som ild i tørt gress i Europa den siste tiden.

  I mesterligaen skal åttedelsfinalene bli trukket, mens i Europaligaen og conferenceligaen trekkes innledende runde inn til sluttspillet.

  Bodø/Glimt er ett av lagene som kan være en del av trekningen. Det skjer hvis Glimt ender på 2.-plass i sin gruppe i conferenceligaen. Da vil de trekkes mot lag som ender på 3.-plass i Europaligaen og kjempe om en plass i åttedelsfinalen av conferenceligaen.

  Dersom Glimt vinner sin gruppe, er de direkte kvalifiserte til åttedelsfinalen.

  Bodø/Glimt i i conferenceligaen
  Foto: Photo/Alessandra Tarantino / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal