Håpløst for kvinnebokserne: Utestengt selv om de følger reglene

– Det dreper motivasjonen, sier Norges beste kvinnelige amatørbokser Ingrid Egner.

Ingrid Egner

Ingrid Egner og hennes trener Max Mankowitz håper det kommer en snarlig løsning på problemet som suspenderer Norge fra internasjonale stevner i amatørboksing. Bildet er fra 2012.

Foto: Eriksen, Per-Kristian / NTB scanpix

Kvinnebokserne er satt sjakk matt etter at Norges Bokseforbund torsdag ble suspendert fra all internasjonal aktivitet.

Selv om de ikke har gjort noe galt mister de retten til å konkurrere internasjonalt for Norge.

– Hvis jentene ikke får delta er det jo veldig dumt og trist for bokse-Norge, da går det ikke an å drive med boksing. Drømmen er jo å vinne EM og VM og komme til OL, sier Ingrid Egner til NRK.no.

Best i fjor

Hun var i fjor Norges beste kvinnelige amatørbokser, men sitter nå maktesløs på sidelinjen og frykter for karrieren.

Da det torsdag kveld ble klart at Nordisk mesterskap på Jordal i Oslo avlyses la Egner ut følgende melding på sin Twitter-konto:

«Jeg ble kåret til beste kvinnelige bokser i fjor og kan nå ikke forsvare tittelen #boksing #nordisk #knockoutloven.»

Paradokset er at Egner og hennes kvinnelige boksekolleger ikke har gjort noe galt - og ikke kan gjøre noe annerledes - for å få fortsette boksingen. De er avhengige av at loven som ødelegger for herrene endres.

– Dette er tragisk for de som har lyst til å drive med boksing i Norge og dreper motivasjonen, sier Egner.

Brøt hjelm-reglene

Årsaken til den nådeløse suspensjonen fra Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) er at Norge under NM i Tønsberg for drøyt to uker siden brøt AIBA-reglene om hjelmbruk.

Ifølge norsk lov (knockout-loven) skal herrer i seniorklassen bokse med hjelm, AIBAs eget regelverk sier derimot at den skal kastes.

Det gjelder ikke kvinnene som fortstatt skal bruke hjelm - og som dermed ikke har brutt noen regler.

Likevel gjelder suspensjonen for alle norske amatørboksere, ifølge presidenten i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke.

– Latterlig regel

Tidligere fredag skrev NRK.no at bokspresidenten frykter norsk bokseporten vil dø ut dersom den norske knockout-loven ikke endres innen kort tid.

Egner er svært oppgitt over situasjonen.

– Boksing er jo en olympisk gren så det er jo helt latterlig at Norge ikke kan følge det internasjonale reglementet. Jeg forstår ikke hvorfor Norge må ha en særordning å påby hjelm, sier bokseren som håper å rekke EM i mai.

Torsdag hevdet kulturminister Thorhild Widvey (H) overfor NRK.no at hun «har fullt trykk» på arbeidet med å endre knockout-loven.

Sportsnyheter

Imponert Lagerbäck etter Berges første ligamål: – Vi får håpe de tar det med seg til landslaget

Sander Berge leverte mål og målgivende for Sheffield United hjemme mot Tottenham. Nå håper landslagssjef Lars Lagerbäck de norske ungguttene tar med seg storspillet til landslaget.

Siste nytt

 • – Uforståelig for Fotball-Norge

  Fotballpresident Terje Svendsen er ikke fornøyd med svaret regjeringen har gitt på deres forespørsel om å starte opp med breddefotball for spillere over 20 år.

  Det blir nemlig ingen ytterligere åpning av breddefotballen før tidligst i august.

  – Danmark åpnet for hele bredden allerede 7. juni. Derfor er det uforståelig for hele Fotball-Norge at regjeringen ikke kan åpne for trening allerede nå, sier Svendsen til Fotball.no.

  Terje Svendsen
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen
 • Nominert som månedens manager

  Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær er blant fire kandidater som kan bli kåret til månedens manager i juni i Premier League.

  Nordmannen kjemper mot Frank Lampard (Chelsea), Steve Bruce (Newcastle) og Nuno Espírito Santo (Wolverhampton). Prisen deles ut kommende uke.

  ​​​​​​​Nominasjonene baserer seg på resultatene etter restarten 17. juni, samt kampene i mars før koronapandemien satte en midlertidig stopper for engelsk fotball

  I perioden har Solskjær ledet Manchester United til seire over byrival City, Sheffield United og Brighton, samt uavgjortresultater mot Everton og Tottenham.

  Ole Gunnar Solskjær
  Foto: Audun Braastad / Audun Braastad
 • Reiten nominert til årets spiller

  Guro Reiten har spilt på et stabilt høyt nivå for Chelsea i FAs Women's Super League denne sesongen. Nå har 25-åringen blitt nominert til årets spiller av det engelske fotballforbundet.

  Sesong ble avsluttet før den var ferdigspilt på grunn av koronautbruddet, men Chelsea ble kåret til seriemester basert på poengsnitt.

  Det betyr at Reiten kunne feire seriegull med Maren Mjelde og Maria Thorisdottir som også spiller for den engelske hovedstadsklubben.

  Guro Reiten
  Foto: PAUL CHILDS

Sendeplan

Kl. Program Kanal