Håper på føret hun hatet

TOBLACH (NRK.no): «Rubb-føre» kunne psyke ut Astrid Uhrenholdt Jacobsen fullstendig. Nå er det hennes drømmeføre før Tour de Ski-innspurten.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har imponert stort i årets Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er meldt null grader og nedbør i form av snø på skistadion i Lago di Tesero i Val di Fiemme når Tour de Ski fortsetter med 5 og 10 km klassisk lørdag. Det er forhold de færreste skismørere foretrekker.

Det er nesten umulig å smøre perfekt, og løsningen blir ofte å rubbe skiene i stedet for å smøre dem.

For Tour de Ski-leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen var dette lenge det verste hun visste. På Beitostølen tidligere i vinter fortalte hun NRK.no at såkalt «rubb-føre» kunne få henne til å tvile på om det i det hele tatt var poeng i å stille til start.

Nå er situasjonen snudd på hodet.

– Kanskje vi er så heldige å få rubb-føre, så vi får trent til OL, sier hun.

Kan vippe alle veier

Under OL i Sotsji er det nemlig ventet at det kan bli mye av denne værtypen. Og i motsetning til tidligere, vet Uhrenholdt Jacobsen at nettopp slike forhold er til hennes fordel – etter at hun byttet skimerke for halvannet år siden.

– Jeg har i hvert fall mye bedre rubb-par enn noen gang før, det er kanskje noe av det Rossignol er best på. Så det bekymrer meg veldig lite. Nå kan jeg glede meg til rubb-føre, før gruet jeg meg alltid, sier 26-åringen.

At det slår ut i hennes favør, er hun likevel ikke sikker på.

– Det kan vippe alle mulige veier, men jeg kommer i hvert fall til å gå så fort jeg kan, sier hun – vel vitende om at hun aller helst bør øke avstanden ned til Therese Johaug ytterligere foran søndagens avsluttende klatreetappe.

Tror på Johaug

Før lørdagens løp leder Uhrenholdt Jacobsen med 43,7 sekunder. Det kan på papiret virke i minste laget.

Skulle hun slå til og vinne lørdagens klassiske 5-kilometer og dermed sikre seg ytterligere bonussekunder, kan det imidlertid bli en svært interessant søndag.

Enn så lenge holder de fleste ekspertene Therese Johaug som sammenlagtfavoritt.

– Jeg tror Therese har en fordel med to etapper igjen, men alt kan skje, sier Petter Northug.

– Det skal bli vanskelig å ta Therese. Da må hun være uheldig lørdag, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

I likhet med Astrid Uhrenholdt Jacobsen understreker Løfshus at været kan gjøre seg utslag.

– Nå er det meldt en jævlig uværsdag, så vi får håpe det ikke blir for store utslag. Vi får håpe spenningen bevares, helst til vår fordel, sier Løfshus – som uansett er sterk i troen på norsk sammenlagtseier.

Finske Anne Kyllönen på tredjeplass ligger et minutt og 22 sekunder bak Uhrenholdt Jacobsen.

Sportsnyheter

Braathen i tårer etter sjokkseieren: – Jeg er tom for ord

Det norske stjerneskuddet Lucas Braathen var nest sist etter første omgang i Wengen, men leverte en fantomfinale av de sjeldne og vant konkurransen på mirakuløst vis.

Siste nytt

 • Avis: Fifa-presidenten har flyttet til Qatar

  Presidenten for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Gianni Infantino, har leid seg et hus i Qatars hovedstad Doha og bor der med familien, bekrefter Fifa til sveitsiske Blick.

  Det har i lengre tid florert rykter om at sveits-italieneren har flyttet til Qatar, men ifølge Blick har Fifa hele tiden nektet for dette.

  Ifølge en talsperson i Fifa skal Infantino fortsette å jobbe fra organisasjonens hovedkontor i Zürich, men ifølge Blicks kilder er han svært sjeldent i byen.

  Fifa har fått mye kritikk etter at de i 2010 tildelte årets VM til Qatar. Blant annet for manglende deltakelse i debatten om forholdene for fremmedarbeidere i landet.

  FIFA president Gianni Infantino
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Inters seiersrekke tok slutt i Bergamo

  Inters seiersrekke på åtte kamper i Serie A tok slutt med 0-0 i bortekampen mot Atalanta søndag kveld. Mandag kan Milan gå forbi på tabellen.

  Inter er fortsatt to poeng foran byrivalen med like mange spilt, men Milan møter Spezia manag i en av de siste kampene i den 22. serierunden. Med seier inntar laget tabelltoppen.

  Serie A - Atalanta v Inter Milan
  Foto: ALBERTO LINGRIA / Reuters
 • Brady førte tittelforsvareren videre

  Tom Brady noterte sin 35. sluttspillseier i NFL da han førte tittelforsvarer Tampa Bay Buccaneers videre fra 1. runde med 31-15 over Philadelphia Eagles.

  Det var rått parti da Brady innledet jakten på sin åttende NFL-tittel. Med effektivt angrepsspill, og hjulpet av stadige ballerobringer fra forsvaret, førte han hjemmelaget til 14-0-ledelse i første periode, 17-0 halvveis og 31-0 før den siste perioden.

  Eagles scoret to ganger i siste periode, da alt var avgjort og Buccaneers var mest opptatt av å unngå skader foran kvartfinalen neste helg.

  Brady vant Superbowl seks ganger med New England Patriots før han flyttet til Florida og ble Bucs-spiller. Han førte sin nye klubb til tittelen i første forsøk og prøver nå å hjelpe Bucs å bli første lag som forsvarer tittelen siden han selv vant med Patriots i 2004 og 2005. (NTB)

  NFC Wild Card Playoffs - Philadelphia Eagles v Tampa Bay Buccaneers
  Foto: Michael Reaves / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal