NRK Meny
Normal

Håper på føret hun hatet

TOBLACH (NRK.no): «Rubb-føre» kunne psyke ut Astrid Uhrenholdt Jacobsen fullstendig. Nå er det hennes drømmeføre før Tour de Ski-innspurten.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har imponert stort i årets Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er meldt null grader og nedbør i form av snø på skistadion i Lago di Tesero i Val di Fiemme når Tour de Ski fortsetter med 5 og 10 km klassisk lørdag. Det er forhold de færreste skismørere foretrekker.

Det er nesten umulig å smøre perfekt, og løsningen blir ofte å rubbe skiene i stedet for å smøre dem.

For Tour de Ski-leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen var dette lenge det verste hun visste. På Beitostølen tidligere i vinter fortalte hun NRK.no at såkalt «rubb-føre» kunne få henne til å tvile på om det i det hele tatt var poeng i å stille til start.

Nå er situasjonen snudd på hodet.

– Kanskje vi er så heldige å få rubb-føre, så vi får trent til OL, sier hun.

Kan vippe alle veier

Under OL i Sotsji er det nemlig ventet at det kan bli mye av denne værtypen. Og i motsetning til tidligere, vet Uhrenholdt Jacobsen at nettopp slike forhold er til hennes fordel – etter at hun byttet skimerke for halvannet år siden.

– Jeg har i hvert fall mye bedre rubb-par enn noen gang før, det er kanskje noe av det Rossignol er best på. Så det bekymrer meg veldig lite. Nå kan jeg glede meg til rubb-føre, før gruet jeg meg alltid, sier 26-åringen.

At det slår ut i hennes favør, er hun likevel ikke sikker på.

– Det kan vippe alle mulige veier, men jeg kommer i hvert fall til å gå så fort jeg kan, sier hun – vel vitende om at hun aller helst bør øke avstanden ned til Therese Johaug ytterligere foran søndagens avsluttende klatreetappe.

Tror på Johaug

Før lørdagens løp leder Uhrenholdt Jacobsen med 43,7 sekunder. Det kan på papiret virke i minste laget.

Skulle hun slå til og vinne lørdagens klassiske 5-kilometer og dermed sikre seg ytterligere bonussekunder, kan det imidlertid bli en svært interessant søndag.

Enn så lenge holder de fleste ekspertene Therese Johaug som sammenlagtfavoritt.

– Jeg tror Therese har en fordel med to etapper igjen, men alt kan skje, sier Petter Northug.

– Det skal bli vanskelig å ta Therese. Da må hun være uheldig lørdag, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

I likhet med Astrid Uhrenholdt Jacobsen understreker Løfshus at været kan gjøre seg utslag.

– Nå er det meldt en jævlig uværsdag, så vi får håpe det ikke blir for store utslag. Vi får håpe spenningen bevares, helst til vår fordel, sier Løfshus – som uansett er sterk i troen på norsk sammenlagtseier.

Finske Anne Kyllönen på tredjeplass ligger et minutt og 22 sekunder bak Uhrenholdt Jacobsen.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal