Hopp til innhold

Håper på føret hun hatet

TOBLACH (NRK.no): «Rubb-føre» kunne psyke ut Astrid Uhrenholdt Jacobsen fullstendig. Nå er det hennes drømmeføre før Tour de Ski-innspurten.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har imponert stort i årets Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er meldt null grader og nedbør i form av snø på skistadion i Lago di Tesero i Val di Fiemme når Tour de Ski fortsetter med 5 og 10 km klassisk lørdag. Det er forhold de færreste skismørere foretrekker.

Det er nesten umulig å smøre perfekt, og løsningen blir ofte å rubbe skiene i stedet for å smøre dem.

For Tour de Ski-leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen var dette lenge det verste hun visste. På Beitostølen tidligere i vinter fortalte hun NRK.no at såkalt «rubb-føre» kunne få henne til å tvile på om det i det hele tatt var poeng i å stille til start.

Nå er situasjonen snudd på hodet.

– Kanskje vi er så heldige å få rubb-føre, så vi får trent til OL, sier hun.

Kan vippe alle veier

Under OL i Sotsji er det nemlig ventet at det kan bli mye av denne værtypen. Og i motsetning til tidligere, vet Uhrenholdt Jacobsen at nettopp slike forhold er til hennes fordel – etter at hun byttet skimerke for halvannet år siden.

– Jeg har i hvert fall mye bedre rubb-par enn noen gang før, det er kanskje noe av det Rossignol er best på. Så det bekymrer meg veldig lite. Nå kan jeg glede meg til rubb-føre, før gruet jeg meg alltid, sier 26-åringen.

At det slår ut i hennes favør, er hun likevel ikke sikker på.

– Det kan vippe alle mulige veier, men jeg kommer i hvert fall til å gå så fort jeg kan, sier hun – vel vitende om at hun aller helst bør øke avstanden ned til Therese Johaug ytterligere foran søndagens avsluttende klatreetappe.

Tror på Johaug

Før lørdagens løp leder Uhrenholdt Jacobsen med 43,7 sekunder. Det kan på papiret virke i minste laget.

Skulle hun slå til og vinne lørdagens klassiske 5-kilometer og dermed sikre seg ytterligere bonussekunder, kan det imidlertid bli en svært interessant søndag.

Enn så lenge holder de fleste ekspertene Therese Johaug som sammenlagtfavoritt.

– Jeg tror Therese har en fordel med to etapper igjen, men alt kan skje, sier Petter Northug.

– Det skal bli vanskelig å ta Therese. Da må hun være uheldig lørdag, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

I likhet med Astrid Uhrenholdt Jacobsen understreker Løfshus at været kan gjøre seg utslag.

– Nå er det meldt en jævlig uværsdag, så vi får håpe det ikke blir for store utslag. Vi får håpe spenningen bevares, helst til vår fordel, sier Løfshus – som uansett er sterk i troen på norsk sammenlagtseier.

Finske Anne Kyllönen på tredjeplass ligger et minutt og 22 sekunder bak Uhrenholdt Jacobsen.

Sportsnyheter

Fotball

Zlatans Qatar-utspill skaper sterke reaksjoner: – Han gikk rett i fella

Zlatan Ibrahimovic er tilbake på det svenske landslaget og brukte første pressekonferanse på å hylle Qatar-VM. Ståle Solbakken er dypt uenig med fotballkollegaen.

Siste nytt

 • Fotballtreneren Tony Knapp er død

  Den tidligere meritterte Viking-treneren Tony Knapp er død, 86 år gammel.

  – Han sovnet stille inn natt til onsdag, sier sønnen Christian Knapp til Stavanger Aftenblad.

  Knapp trente Viking i perioden 1978 til 1981, og det ga resultater. Viking vant «The Double» i 1979 og tok sølv i serien i 1981.

  Knapp var selv profesjonell fotballspiller i blant annet Leicester, Southampton og Coventry, før han etter hvert ble trener.

  Han var landslagstrener på Island i to perioder, fra 1974 til 1977 og fra 1984 til 1985.

  I 1982 trente han Fredrikstad, og i 1986 trente han Brann til opprykk og til sølv i serien i 1987.

  Tony Knapp
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Kunstløp: Gomez slått ut i VM-debuten

  Den norske debutanten Mia Risa Gomez klarte ikke å kvalifisere seg til friløpet under VM i kunstløp i japanske Saitama onsdag.

  Gomez endte på 35.-plass i kortprogrammet etter å ha blitt belønnet med 43,54 poeng av dommerne.

  De 24 beste sikret seg plass i friløpet der medaljene skal deles ut.

  Det var første gang siden 2018 at Norge hadde en deltaker i VM i kunstløp. For fem år siden deltok Anne Line Gjersem for Norge. (NTB)

  Mia Risa Gomez
  Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters
 • Solbakken med full tropp på første ordentlige trening – reagerer på spionasje

  De 24 gjenværende spillerne i Norges landslagstropp trente alle for fullt i Marbella onsdag, da Ståle Solbakken trappet opp forberedelsene til Spania-kampen.

  Økta på La Quinta-anlegget ble som vanlig stengt for mediene etter oppvarmingen, men det skaper usikkerhet at TV-kanalen Movistar filmet den stengte treningen tirsdag. Det er en ganske enkel oppgave, for treningsanlegget ligger i en kløft med bratte skråninger på begge sider, og det er innsyn til banen både fra bygninger og utsiktspunkter.

  – Jeg hørte at spansk TV filmet treningen, så jeg vil ikke gjøre det for lett for dere, sa Solbakken da han under pressekonferansen før trening avslo å svare på et spørsmål om vurderinger han gjør foran laguttaket.

  Han har fra samlingens første dag gjort det klart at treningene i La Quinta onsdag og torsdag blir de viktigste i oppkjøringen, og at det skal øves både på kampplanen mot Spania og den mot Georgia.

  – Det blir mye storbanespill. Det er de to klart viktigste treningsdagene, og så blir fredagen (på stadion i Málaga) repetisjon, sa han. (NTB)

  Ståle Solbakken
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste