Rønning kritisk til at Kollen-femmila kan bli «solgt»

Eldar Rønning har lite til overs for planene om å «selge» Kollen-femmila til sponsorer. Den tidligere femmilsvinneren synes langrennssporten er kommersiell nok som den er.

Oslo 20120310.Eldar Rønning i aksjon på 50 km fellesstart i verdenscupen i langrenn klassisk stil i Holmenkollen lørdag.Foto: Erlend Aas / Scanpix

Eldar Rønning og de andre løperne NRK snakker med synes det er noe helt spesielt å gå femmil i Holmenkollen. Rønning vant verdenscuprennet i 2012.

rønning

Rønning håper Kollen-arrangørene finner andre løsninger enn å selge øvelsene til sponsorer.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Erling Jevne

Den tidligere langrennsløperen Erling Jevne tror å gjeninnføre intervallstart på femmila kunne fått opp publikumsinteressen.

Foto: JENS MEYER / AP
tord

Tord Asle Gjerdalen sier så å si alle løperne i verdenscupen ser på Holmenkoll-rennene som et høydepunkt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
– Jeg har ikke noe til overs for de planene. Kollen-femmila er kollen-femmila. På samme måte som at Vasaloppet heter Vasaloppet, og det hadde blitt rart å kalle det noe annet, sier Eldar Rønning til NRK.no.

Holmenkollrennene sliter med et underskudd på 12 millioner kroner, som de har opparbeidet seg over kun to års tid.

Kan hete «Telenor-femmila»

Nå vil arrangøren prøve ut nye metoder å tjene penger på, først og fremst gjennom mer samarbeid med sponsorer.

Blant annet vurderer de å «selge» femmila og tremila til sponsorer, ifølge daglig leder Kristin V. Sæterøy.

– Jeg kan se for meg at noen kan eie femmila. Vi må finne ut hvordan vi kan gjøre det på en god måte. Kanskje de kan gå inn og kjøpe femmila som en pakke, kanskje vi kan gi femmila navn etter sponsoren? Kanskje kan det være sponsorer som deler ut premier? Man har jo alt sånt på startnummer og rundt om på anlegget, sier hun.

– Så det kan tenkes at femmila skal hete «Telenor-femmila», for eksempel?

– Ja, for eksempel noe sånt, sier Sæterøy.

NRK.no har snakket med flere aktive og tidligere langrennsløpere, og alle blir overrasket når de hører at Holmenkollrennene sliter med underskudd.

Planene om å selge øvelsene er likevel ikke så populære.

– Det hørtes ikke noe særlig ut. Jeg håper de kan løse det på en annen måte, selv om man kanskje bare må innse at reklame er en stor del av det nå, sier den tidligere femmilsslukeren Erling Jevne.

– Begynner å bli kommersielt nok

Rønning forklarer at han ikke liker tanken på å gi femmila et sponsornavn fordi han synes det er mer enn nok reklame og sponsing i idretten fra før.

– Verdenscupen er sponset, startnumrene er sponset og på arenaene er det mye reklame. For oss løperne er det for så vidt det samme, femmila er femmila uansett, så det skal nok gå bra. Men det kan bli for mye sponsing, og det er greit å tenke over det, sier han.

Rønning understreker at han forstår tankegangen til Kollenhelg-arrangøren, men sier han håper de likevel legger bort planene om å selge øvelser.

– Det skal sies at vi løperne og landslaget er jo også kommersielle så det holder, så vi skal vel egentlig ikke være så kritiske til det. Men jeg håper de slipper å gjøre noe med de planene, for det begynner nok å bli kommersielt nok som det er. Det har aldri vært så kommersialisert som det er nå, sier han.

Gjerdalen: – Beste stedet å gå verdenscup

Rønning har selv planer om å gå femmila på søndag, og sier det er noe han har gledet seg til hele sesongen. Verdenscupen i Holmenkollen er populær blant både norske og utenlandske løpere.

– Det er et høydepunkt i verdenscupsirkuset. Det er alltid god stemning der, sier Rønning.

Det er Tord Asle Gjerdalen enig i. Han hadde ikke hørt om de økonomiske problemene til arrangøren før NRK snakket med ham.

– Det er synd hvis det stemmer. Det er det klart beste stedet å gå verdenscup. Femmila der betyr mye for oss løperne. Det er alltid god stemning der, og det stedet det kommer flest tilskuere til i løpet av hele sesongen, sier Gjerdalen.

Sviktende publikumsoppmøte er likevel én av hovedårsakene til underskuddet, ifølge arrangøren. Spesielt i 2012 opplevde de at publikum uteble i større grad enn før, spesielt på hopprennet – men også i langrennsløypa.

Tallene for 2013 var riktignok langt bedre, men fortsatt lavere enn tidligere år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

kollen

De siste årene har Holmenkollrennene slitt med dårligere publikumsoppmøte, og særlig her under hopprennet i 2012.

– Skjønner ikke at de går i underskudd

Rønning forstår ikke helt hvorfor Holmenkollrennene sliter med økonomi og tilskuertall.

– Jeg synes det er veldig rart, for jeg føler det er et veldig bra arrangement. Det er der det er desidert mest publikum gjennom sesongen, så jeg skjønner ikke at de kan slite med det. Det må være noen utgifter der som gjør at de kan gå så mye i underskudd, sier han.

Jevne synes også Holmenkollrennene har noe helt eget ved seg, men savner én konkret endring som han tror kunne gjort arrangementet enda mer attraktivt – nemlig intervallstart på femmila.

– Om de skal selge navnet på femmila, så håper jeg de selger det til noen som får innført intervallstart igjen. Men det er vel utopi, sier han med et smil.

Femmila i Kollen har vært i fellesstart de siste årene, men mange løpere har tatt til ordet for å få innført «gamlemåten» med intervallstart igjen. Flere har pekt på at det vil være mer publikumsvennlig.

– Jeg tror det hadde vært lurt å få til et løp som er annerledes enn alle andre. Veldig mange renn går med fellesstart i korte traseer, så jeg tror det hadde vært fint med noe annet. Å få til noe litt spektakulært, som med «Monsterbakken» i Tour de Ski. Den ble godt mottatt, og noe annerledes som den tror jeg folk hadde likt, sier han.

Koster 18 millioner å arrangere

Skifesten i Kollen koster omtrent 18 millioner å arrangere, får NRK opplyst. Tidligere har Skiforeningen forklart underskuddet med at det de siste årene har kommet stadig nye krav til alt fra pengepremier, fasiliteter og teknologi under verdenscuprenn.

I 2014 budsjetterer de ifølge Osloby med 1,4 millioner i premiepenger og 2,6 millioner kroner til overnatting, reise og transport av utøvere og FIS-delegater.

Langrennslandslagssjef Vidar Løfshus var ikke klar over de økonomiske problemene til Holmenkollrennene før NRK gjorde ham oppmerksom på dem.

– Det visste jeg ikke om, men vi skal i alle fall gjøre vårt til å bidra til at det blir folkefest her. Jeg skulle ønske tåken lettet og været ble bedre, men jeg håper folk kommer uansett, sier han.

Han er usikker på hvorfor det har vært lite publikum de siste årene.

– Det er vanskelig å si, men det er jo mye sport på TV og folk er opptatt med andre ting. Men jeg håper de skjerper seg i år og kommer. Nå har de sett OL-heltene våre på TV lenge, og har muligheten til å se dem på nært hold, sier Løfshus.

Siste nytt

 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP
 • Milan nærmere mesterligaspill

  Jens Petter Hauge ble værende på benken da Milan viste kjempeform og slo Torino 7–0 i Serie A onsdag. De tre siste målene var signert Ante Rebic.

  Med to runder igjen av Serie A ser mulighetene for å sikre mesterligaspill neste sesong gode ut for Milan. De ligger på 3.-plass med like mange poeng som Atalanta, som de møter i siste serierunde, på 2.-plass. 4.-plasserte Napoli er to poeng bak, mens Juventus er tre poeng bak på 5.-plass.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP
 • Norge slo Danmark etter forlengning

  Drøyt to minutter inn i forlengingen sørget en pasning av Mats Rosseli Olsen og scoring av Emil Lilleberg for norsk 4-3-seier over Danmark.

  Rosseli og Lilleberg kom to mot én i forlengingen og sørget for at Norge fikk seg ekstra selvtillit inn mot VM i Riga senere denne måneden.

  Norge stilte med et forsterket lag sammenlignet med laget som tapte 0–4 for Danmark for seks dager siden. Lagene møtes til ny dyst torsdag.

  VM-oppkjøring ishockey, menn: Danmark - Norge
  Foto: Fredrik Hagen / Norges Ishockeyforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal