Jordskjelv-offeret Yuzuru (19) med tidenes høyeste score

For tre år siden overlevde han et jordskjelv. I dag satte 19-åringen Yuzuru Hanyu verdensrekord under kortprogrammet av herrenes kunstløp-konkurranse.

Yuzuru Hanyu

TIDENES HØYESTE POENGSUM: Yuzuru Hanyu forbløffet dommerne under torsdagens kortprogram.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

– Jeg ble utrolig overrasket. Jeg ante ikke at jeg skulle få over 100 poeng, sier Hanyu etter å ha forbløffet både dommere og publikummere med et feilfritt kortprogram på OL-isen torsdag.

Historisk

Med poengsummen 101,45 satte han ny verdensrekord i kortprogrammet. Den høyeste poengsummen noensinne etter at et nytt dommersystem ble innført etter en bestikkelsesskandale under Salt Lake City-OL i 2002.

Før fredagens friløp leder japaneren med nesten fire hele peong foran canadieren Patrick Chan med 97,52 poeng og spanjolen Javier Fernandez på tredjeplass med poengsummen 86,98.

Superstjernen Jevgenij Plusjenko fra Russland trakk seg fra konkurransen på grunn av ryggproblemer.

Fredagens friløp kan bli Hanyus største øyeblikk i karrieren. For livet har ikke bare vært enkelt for den stilrene kunstløperen.

Overlevde jordskjelv

I 2010 vant Yuzuru Hanyu jr-VM i kunstløp. Året etter måtte han flykte fra skøyteisen da hjemmestedet i Japan ble rammet av jordskjelv.

Huset hans ble lagt i ruiner som resultat av katastrofen. Hanyu flyttet så til Canada hvor han nå bor og trener.

Som senior har han en bronse fra VM i 2012.

OLY-2014-FSKATE-SHORT-MEN

Japanske fans jublet for sin Yuzuru Hanyu.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Tror ikke Hanyu tar gullet

NRKs kunstløpkommentator Rita Morvik tror likevel ikke det er Hanyu som tar OL-gullet.

– Han er 19 år og dette er hans første OL, men selv om han satt verdensrekord tror jeg fortsatt det er Patric Chan som er gull-favoritt.

Chan er tre ganger verdensmester og Morvik mener han har sin styrke i friløpet.

– Hanyu har et tradisjonelt bedre kortprogram enn Chan, men Chan har som regel et bedre friløp. Det kommer til å bli uhyre jevnt etter friløpet, sier Morvik.

Foran fredagens løp har japaneren nesten fire poeng til gode på canadieren.

– Chan kan ha litt nerver. Under OL på hjemmebane i Vancouver var han en av favorittene, men han klarte ikke innfri og endte på 5.-plass, sier Morvik.

Siste nytt

 • Solbakken og Købehavn videre

  Ståle Solbakken og FC København er klare for åttedelsfinalen i Europaligaen etter 4-2-seier sammenlagt mot skotske Celtic. I Glasgow torsdag kveld vant danskene 3-1 etter to scoringer de siste ti minuttene. Europa-eventyret er over for Kristoffer Ajer og Mohamed Elyounoussi.

  fWHZphJUxuQ Ståle Solbakken
  Foto: Scott Heppell / AP
 • EM-mester på 800 meter dopingtatt

  Ukrainske Natalia Krol risikerer å bli utestengt for doping i fire år. 25-åringen ble europamester på 800 meter i både Berlin i 2018 og i Amsterdam i 2016.

  Før hun giftet seg het hun Natalia Prysjtsjepa.

  Mellomdistanseløperen har testet positivt på stoffet hydrochlorothiazid, som er mest kjent som et stoff som kan brukes til å maskere bruk av andre forbudte stoffer.

  Krol er midlertidig utestengt fra all aktiv idrett.

  PLGY32p_T0k Natalia Prysjtsjepa
  Foto: JOHN MACDOUGALL
 • UAE Tour avlyst på grunn av korona

  Sykkelrittet, som arrangeres i De forente arabiske emirater, stoppes når det gjenstår to etapper, skriver TV 2. Lotto Soudal-rytter Carl Fredrik Hagen sier til kanalen at noen i støtteapparatet til et lag har testet positivt. De neste timene skal alle utøvere og støtteapparat testes.

  Carl Fredrik Hagen
  Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal