NRK Meny
Normal

Jordskjelv-offeret Yuzuru (19) med tidenes høyeste score

For tre år siden overlevde han et jordskjelv. I dag satte 19-åringen Yuzuru Hanyu verdensrekord under kortprogrammet av herrenes kunstløp-konkurranse.

Yuzuru Hanyu

TIDENES HØYESTE POENGSUM: Yuzuru Hanyu forbløffet dommerne under torsdagens kortprogram.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

– Jeg ble utrolig overrasket. Jeg ante ikke at jeg skulle få over 100 poeng, sier Hanyu etter å ha forbløffet både dommere og publikummere med et feilfritt kortprogram på OL-isen torsdag.

Historisk

Med poengsummen 101,45 satte han ny verdensrekord i kortprogrammet. Den høyeste poengsummen noensinne etter at et nytt dommersystem ble innført etter en bestikkelsesskandale under Salt Lake City-OL i 2002.

Før fredagens friløp leder japaneren med nesten fire hele peong foran canadieren Patrick Chan med 97,52 poeng og spanjolen Javier Fernandez på tredjeplass med poengsummen 86,98.

Superstjernen Jevgenij Plusjenko fra Russland trakk seg fra konkurransen på grunn av ryggproblemer.

Fredagens friløp kan bli Hanyus største øyeblikk i karrieren. For livet har ikke bare vært enkelt for den stilrene kunstløperen.

Overlevde jordskjelv

I 2010 vant Yuzuru Hanyu jr-VM i kunstløp. Året etter måtte han flykte fra skøyteisen da hjemmestedet i Japan ble rammet av jordskjelv.

Huset hans ble lagt i ruiner som resultat av katastrofen. Hanyu flyttet så til Canada hvor han nå bor og trener.

Som senior har han en bronse fra VM i 2012.

OLY-2014-FSKATE-SHORT-MEN

Japanske fans jublet for sin Yuzuru Hanyu.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Tror ikke Hanyu tar gullet

NRKs kunstløpkommentator Rita Morvik tror likevel ikke det er Hanyu som tar OL-gullet.

– Han er 19 år og dette er hans første OL, men selv om han satt verdensrekord tror jeg fortsatt det er Patric Chan som er gull-favoritt.

Chan er tre ganger verdensmester og Morvik mener han har sin styrke i friløpet.

– Hanyu har et tradisjonelt bedre kortprogram enn Chan, men Chan har som regel et bedre friløp. Det kommer til å bli uhyre jevnt etter friløpet, sier Morvik.

Foran fredagens løp har japaneren nesten fire poeng til gode på canadieren.

– Chan kan ha litt nerver. Under OL på hjemmebane i Vancouver var han en av favorittene, men han klarte ikke innfri og endte på 5.-plass, sier Morvik.

Siste nytt

  • Pirrone vant junior-gull i VM

    Elena Pirrone fra Italia vant kvinnenes fellesstart for junior i sykkel-VM fredag. Danske Cecilie Norsgaard Jørgensen sikret VM-sølvet, mens Letizia Paternoster fra Italia tok bronsen. De norske jentene greide ikke å hevde seg i fellesstarten.

    Thale Bjerke var den som hang best med, men hun mistet kjedet med rundt 25 kilometer igjen. Hun endte på 31.-plass med 4.12 minutter opp til vinneren.

    Elena Pirrone
    Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld