NRK Meny
Normal

– Sunnhetstegn for friidretten at jeg ble valgt

Svein Arne Hansen mener europeisk friidrett skal klare å håndtere det som måtte komme av forsøk på juks med han som president.

Svein Arne Hansen

Svein Arne Hansen jubler etter valget lørdag morgen. Nordmannen blir nå en av de mektigste personene i europeisk friidrett. Avstemningen rundt presidentvalget fant sted på friidrettskongressen i slovenske Bled lørdag formiddag.

Foto: Giuseppe Bellini / Getty Images for European Athlet

Lørdag ble Hansen valgt til president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA). En jobb ingen nordmann har hatt før han.

– Jeg trodde på forhånd at jeg hadde gode sjanser. Mange av landene ga meg på forhånd gode signaler, så jeg er ikke overrasket, men veldig beæret, sier han til NRK.

Avstemningen fant sted i slovenske Bled lørdag og da NRK snakket med 68-åringen på telefon lørdag ettermiddag satt han i middag med presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet, senegalesiske Lamine Diack.

Hansen trer nå inn i en mektig posisjon i europeisk friidrett og er beredt til å stå opp mot det som måtte komme av motstand, blant korrupsjon og doping.

– Jeg ser på det som et sunnhetstegn at jeg ble valgt, sier han og utdyper:

– I europeisk friidrett i dag er det ingen aksept for verken korrupsjon, doping eller annet. Nå har de (europeiske landene) valgt meg, så da vet de at de har en sterk stemme.

Russisk doping

I en tysk dokumentar i høst sa den russiske mellomdistanseløperen Julia Stepanova at hun ble oppfordret av trenerne sine om å oppbevare «rene» urinprøver i fryseren i tilfelle dopingtester.

– Du må dope deg, det er sånn det fungerer i Russland, sa Stepanova som var utestengt frem til januar i år på grunn av dopingmisbruk.

På spørsmål om hva han tenker om dopingbeskyldningene mot Russland svarer Hansen:

– Jeg tror at selv i land der man har hatt det (dopingproblemer, journ.anm.) vil man ikke sende barna til en idrett der det er doping, sier Hansen og mener med det at det er bedring å spore i russisk friidrett.

– Jeg kommer til å jobbe for det samme som i Norge, nemlig nulltoleranse for doping, sier han videre.

26 stemmer

I lørdagens valg fikk nordmannen 26 stemmer fra de 50 medlemsnasjonene. Den franske motkandidaten Jean Gracia fikk 19 stemmer og finske Antti Pihlakoski fikk 5 stemmer.

Blant dem som var raskt ute med å gratulere, var friidrettslegendene Sebastian Coe og Sergej Bubka. De to kjemper om å bli president i Det internasjonale friidrettsforbundet.

– Gratulerer til Svein Arne Hansen, skriver Coe på Twitter.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

– Lykke til med den nye jobben, skriver Bubka som også har lagt ut et bilde av han selv og Hansen fra kongressen i Bled.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Satset på de små landene

Etter valgseieren sa Hansen følgende om hva som har vært taktikken underveis og veien videre:

– Jeg har snakket de små landenes sak. Vi har gode mesterskap, men vi trenger større deltakelse fra små land. Jeg mener at vi må stå sterkere sammen i Europa.

Hansen kommer bare til å sitte en periode siden han ved neste valg vil være 73 år, og reglene ikke tillater kandidater over 70.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Tapte sist

«Bislett-Hansen» forsøkte å bli valgt til vervet for fire år siden også. Da trodde han at han hadde minst 30 stemmer bak seg, men ved valget tapte han overraskende med 22 mot 28 stemmer mot den sittende presidenten sveitseren Hansjörg Wirz.

Wirz er nå blitt 71 år og kunne derfor ikke ta gjenvalg. Da han gikk av lørdag hadde han sittet i stillingen som president de siste 16 årene.

Fortsetter for Norge

Hansen er også president i Norges Friidrettsforbund og vil i følge forbundet fortsette i denne jobben i tillegg til europavervet.

Hansen var i en årrekke stevnedirektør for Bislett Games før han overlot den jobben til Steinar Hoen.

De tre som ble valgt til visepresidenter i EA lørdag var Doromir Karamarinov, Frank Hensel og Jean Gracia.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup kombinert, hopp
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cup alpint: Utfor, menn