NRK Meny
Normal

Hansen forlanger full gransking av IAAF

FRANKFURT/OSLO (NRK): President i det Europeiske friidrettsforbundet (EAA) Svein Arne Hansen ber om en full undersøkelse av Det internasjonale friidrettsforbundet etter dopingskandalen.

Svein Arne Hansen

BER OM UNDERSØKELSE: President i det Europeiske friidrettsforbundet (EAA) Svein Arne Hansen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg ber på vegne av Europa om en full undersøkelse innad i IAAF og medlemmene av styret og de som har sittet i administrasjonen, sier Hansen.

Sebastian Coe

IAAF-president Sebastian Coe.

Foto: GREG BAKER / Afp

Presidenten i EAA sitter i hektisk møtevirksomhet i Frankfurt tirsdag. Der har dopingavsløringene i den nye rapporten vært et sentralt samtaleemne.

Hansen sier at han er sjokkert over avsløringene i WADA-rapporten.

– Det er trist og sjokkerende. Alle er sjokkert og alle føler seg forrådt over det som har skjedd her. Etter å ha fulgt friidretten i 40 år, så er det helt utrolige ting som er kommet frem den siste uken.

– Nå må det ryddes opp. Disse personene må ut, gjerne på livstid. Ikke bare utøverne, men også personene rundt. Det vil si trenerne og medisinsk støtteapparat, sier han.

Det samme skriver han i en pressemelding, som du kan lese her.

Støtter Sebastian Coe

IAAF-president Sebastian Coe var visepresident i forbundet da korrupsjonsmistenkte Lamine Diack satt som leder.

Diack ble etterfulgt av Sebastian Coe i august. Da skrøt han av sin forgjenger, og lovet å beholde ham som en betrodd hjelper.

Kritiske røster har derfor hevdet at friidrettspresidenten ikke er rett mann til å rydde opp i skandalen.

Lamine Diack

Tidligere friidrettspresident Lamine Diack.

Foto: GREG BAKER / Afp

Hansen sier imidlertid til NRK at Coe har deres fulle støtte.

– Han er en person som jeg personlig og alle i Europa har veldig stor tillit til. Jeg er helt sikker på at når Sebastian Coe sier at han ikke visste noe, så visste han ikke noe, understreker han.

Hansen sier at han selv aldri har hatt mistanke om korrupsjon eller juks i Det internasjonale friidrettsforbundet.

– Jeg har selv sittet som medlem i IAAF siden Beijing, men hvordan kan man ha mistanke om at noe sånt kan foregå? Med korrupte ledere kan det verste skje.

Russland vil ha mer tid

Den nye dopingrapporten beskylder blant andre russiske trenere og antidopingmyndigheter for å dekke over systematisk doping i Russland, og anbefaler at det russiske forbundet utestenges fra all friidrett i 2016.

Det kan bety at Russland ikke får delta i Rio-OL neste sommer.

Russland er medlem i Det europeiske friidrettsforbundet, men styret i EAA har ennå ikke rukket å behandle de alvorlige anklagene mot russerne.

Ifølge Hansen har russerne bedt om mer tid til å se på de alvorlige anklagene i rapporten.

Les også: Her er mennene bak tidenes dopingskandale

Siste nytt

 • Moyes tok sitt første poeng

  I sitt andre forsøk etter at han ble ansatt som manager, maktet David Moyes å lede West Ham til poeng. Fredag spilte laget 1-1 hjemme mot Leicester. Marc Albrighton og Cheikhou Kouyaté sto for scoringene.

  Moyes
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal