Hopp til innhold

Niemann svarte på absurde anklager – kaller Carlsen en mobber

Hans Niemann (20) åpner opp i et stort intervju med Piers Morgan. Der anklaget sjakktalentet Magnus Carlsen for å være en mobber og måtte svare på en rekke uvanlige spørsmål.

Carlsen Niemann

FEIDE: Magnus Carlsen og Hans Niemann har lenge vært involvert i en juksestrid, hvor amerikaneren gikk til søksmål mot nordmannen.

Du ble anklaget for å jukse på fascinerende vis. Anklagen var at treneren din hadde instruert deg til å bruke analkuler som han kunne sende signaler til. Da det kom ut, hva var din reaksjon?

Det er et av flere spesielle spørsmål Hans Niemann måtte svare på da han stilte opp til intervju med Piers Morgan på Talk TV.

Bakgrunnen for spørsmålet stammet fra noen ville teorier som dukket opp i kjølvannet av at Magnus Carlsen anklaget Niemann for juks. Den kanadiske stormesteren Eric Hansen var blant dem som spekulerte i om Niemann kunne brukt analkuler til å jukse.

Niemann unngikk først å svare direkte på spørsmål om kulene, men Morgan nektet å gi seg.

Men for å ha det klart: Har du noen gang brukt analkuler mens du spiller sjakk?

Nysgjerrigheten din er litt bekymringsverdig. Kanskje du personlig er interessert i det, men for min egen del kan jeg svare nei, var det syrlige svaret fra Niemann.

Så kategorisk nei?

Ja, selvfølgelig et kategorisk nei.

Morgan

Hoderystende til spørsmål

Niemanns advokat Terrence Oved satt ved hans side gjennom hele intervjuet med den kjente talkshowverten.

Carlsen sa lenge at han ville nekte å spille mot Niemann igjen, men etter at amerikanerens søksmål mot verdenseneren ble droppet, har de begge sagt at de igjen vil spille mot hverandre om det skulle bli aktuelt.

– Vil du tillate at du blir nakenvisitert for å utelukke rykter?, lurte Morgan på.

Hans Niemann

TALENT: Hans Niemann.

Foto: Lennart Ootes / Saint Louis Chess Club

Niemann virket nærmest oppgitt over spørsmålet.

– Jeg kan ikke ta deg seriøst når du spør slike spørsmål, Piers. Du holder liv i en anklage som ærlig talt ikke burde bli tatt seriøst. Det er kun for at du skal få medieoppmerksomhet. Det er ikke engang en seriøs ting. Hvordan kan du som journalist ta den anklagen seriøst i det hele tatt? kontret 20-åringen.

Kan man kommunisere via vibrasjon i rumpa? Det er spørsmålet hele verden lurer på, etter ryktene om at Hans Niemann jukset i sjakk ved hjelp av analkuler. P3morgen vil teste om dette går an, ved å bestille kaffe, kun via rumpekommunikasjon!

Kan man kommunisere via vibrasjon i rumpa? Det er spørsmålet hele verden lurer på, etter ryktene om at Hans Niemann jukset i sjakk ved hjelp av analkuler. P3morgen vil teste om dette går an, ved å bestille kaffe, kun via rumpekommunikasjon!

– Carlsen er en mobber

Feiden mellom Carlsen og Niemann startet da førstnevnte anklaget 20-åringen for juks etter et parti i Sinquefield Cup i 2022.

Da spillerne møttes i en netturnering ikke lenge etter, valgte Carlsen å gi opp partiet etter ett trekk. En protest mot at han måtte møte Niemann.

Niemann har innrømmet å ha jukset to ganger på nett som 12- og 16-åring, men har hele veien nektet for å ha jukset mot Carlsen.

Magnus Carlsen

VERDENSENER: Magnus Carlsen er verdens beste sjakkspiller.

Foto: Carina Johansen / NTB

I dagene etter Sinquefield Cup, valgte chess.com å utestenge Niemann fra deres side. Det internasjonale sjakkforbundet åpnet en etterforskning mot begge spillerne. I oktober 2022 gikk Niemann til søksmål mot blant andre Carlsen og chess.com.

I intervjuet med Morgan fikk Niemann spørsmål om han føler seg mobbet av Carlsen.

– Ja, selvsagt er han en mobber. Han brukte hele imperiet sitt, han brukte forbindelsene han har i Chess.com og han utnyttet at det var en sammenslåing på gang. Han fikk alle disse folkene til å angripe meg. Det er en mobber. Det er enkelt. Jeg vil ikke la folk mobbe meg, jeg vil stå opp mot dem. Jeg sto opp mot ham og jeg ser frem til å konkurrere mot ham på brettet igjen. Jeg vil gjøre det jeg gjør best, sier Niemann.

Han bekrefter at søksmålet mellom partene, men vil ikke avsløre hva forliket innebærer.

NRK har spurt Carlsens far, Henrik, om en kommentar til utsagnet fra Niemann, foreløpig uten svar.

Bae: – Alvorlig på etterskudd

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er blant de mange som har fått med seg mandagens intervju.

– Allerede for et år siden tok Dagsnytt 18 debatten om Niemanns analkuler, så her er Piers alvorlig på etterskudd, skriver han i en SMS, før han fortsetter rundt Niemanns Carlsen-kommentar:

– Bakteppet for Niemanns kommentarer er nok at han opplever seg svartelistet av arrangører, slik han nylig sa på Twitch, og at det derfor ikke hjelper ham mye at tvisten for amerikanske domstoler med Magnus og co. er avsluttet. Om han fikk en liten seier der har han likevel tapt. Og det er selvsagt vanskelig å akseptere, skriver Bae.

Sportsnyheter

Hegerberg-hattrick i skjebnekamp: – Ypperste verdensklasse

Hode. Venstre fot. Høyre fot. Ada Hegerberg (28) vartet opp med hat trick i skjebnekampen hjemme mot Portugal.

Fikk trøbbel med synet i sprengkulden: - Jeg så ingenting

Kombinertprofil Mari Leinan Lund (24) hadde store problemer med synet etter kuldesjokk.

Siste nytt

 • Sterk hopping av Kvandal og Bjørseth i Lillehammer-kvalifisering – Opseth utslått

  Eirin Maria Kvandal og Thea Minyan Bjørseth ble nummer to og tre i kvinnenes hoppkvalifisering i Lysgårdsbakken fredag.

  Silje Opseth skuffet derimot stort med 50.-plass og får ikke hoppe lørdagens renn.

  Alexandria Loutitt fra Canada vant kvalifiseringen med et hopp på 90,5 meter, men Kvandal hadde det lengste hoppet på 91,5 meter og endte bare 2,9 poeng bak etter å ha fått dårligere stilkarakterer.

  Bjørseth hoppet 89 meter og var 3,2 poeng bak kvalifiseringsvinneren.

  Også Anna Odine Strøm på 15.-plass (82 meter), Ingvild Synnøve Midtskogen på 34.-plass (80 meter) og Kjersti Græsli på 40.-plass (78 meter) er klare for lørdagens renn.

  Nora Midtstundstad endte på 41.-plass og var den første som falt utenfor. Det gjorde også Opseth ppå 50.-plass (68,5 meter), Heidi Dyhre Traaserud på 52.-plass (73,5 meter) og Mathilde Selbekk. Sistnevnte hoppet 67,5 meter og endte nest sist på 57.-plass.

  (©NTB)

  Ski-VM 2023: Hopp, normalbakke kvalifisering for kvinner
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Utforrennet i Beaver Creek avlyst

  Kraftig snøfall var grunnen til at mennenes verdenscuputfor i Beaver Creek fredag ikke kunne gjennomføres.

  Snøvær natt til fredag ga arrangøren store utfordring med preparering av løypa. Rennstart ble først utsatt fra 18.45 til 21.00 norsk tid, men et nytt jurymøte konkluderte med at det ikke ville la seg gjøre å gjennomføre rennet under forsvarlige forhold.

  Om rennet var blitt forsøkt gjennomført, ville det blitt fra reservestarten et stykke fra toppen.

  Aleksander Aamodt Kilde, Adrian Smiseth Sejersted og Markus Fossland skulle være norske deltakere i sesongens første utforrenn.

  Det er berammet et nytt utforrenn lørdag, og super-G søndag. (NTB)

  05C6VQxVexg
  Foto: AP
 • Sindland gir seg som Lyn-trener

  Oddbjørn Sindland gir seg som trener for Lyns kvinnelag i fotball. Han velger å se seg om etter nye utfordringer.

  – Takk til alle i Lyn for fire flotte år. Etter eget ønske velger jeg nå ikke å fortsette som hovedtrener i Lyn. Jeg setter stor pris på å ha vært en del av en klubb med så mange fine folk og er stolt over jobben vi har lagt ned, sier han til klubbens nettsted.

  Sindland kom til Lyn i 2020 som assistenttrener. De to følgende årene var han også toppspillerutvikler i klubben. Før årets sesong tok han steget opp som hovedtrener. Det endte med 6.-plass i Toppserien og semifinaleplass i cupen. (NTB)

  rxQmj9gI8Ss
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal