Hopp til innhold

Hangeland til NRK: – Jeg har følt meg som en ensom leder

Tirsdag kom nyheten at landslagskaptein Brede Hangeland gir seg på landslaget. Nå innrømmer han overfor NRK at det ikke har vært nok ledertyper på landslaget de siste årene.

 Brede Hangeland før privatlandskampen i fotball mellom Sverige og Norge på Friends Arena

Brede Hangeland før privatlandskampen i fotball mellom Sverige og Norge på Friends Arena. Nå innrømmer han at han har følt seg ensom som kaptein.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Hangeland jubler for mål mot Kypros

Hangeland feirer norsk mål mot Kypros. Nå er kapteinen spent på hvem som trer frem som ledertyper for Norge.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det som trengs på landslaget er at noen, og flere forhåpentligvis, tar et steg frem og tar et større lederansvar.

Det sier avtroppende landslagskaptein på telefon til NRK.no.

Etter å ha vært på landslaget i tolv år uten å få oppleve et mesterskap, var det med et tungt hjerte at Hangeland tirsdag ringte landslagssjef Per-Mathias Høgmo og fortalte at han trakk seg fra landslaget.

– Det er aldri et godt tidspunkt å gi seg på. Jeg ville veldig gjerne vært med mer. Når jeg velger gi meg så er det fordi jeg føler det er nødvendig. Jeg skulle gjerne vært med ti år til på landslaget, forteller Hangeland.

Hangeland har hatt en lang landslagskarriere og stopper på 91 kamper. Han har vært kaptein siden 2008 og innrømmer nå at mye av ansvaret har falt på ham.

– Det har … Jeg har følt meg som en litt ensom leder til tider på landslaget og mye har falt på meg, forteller den åpenhjertige eks-landslagskapteinen.

– De må velge å ta mer ansvar enn for seg selv

På spørsmål på hvem som er den naturlige arvtageren som landslagskaptein ønsker ikke den sindige stopperen å gi noe navn, men han er spent på hvem det er som trer frem fra skyggene.

– Det er mange som har personligheten og det som skal til for å bli kaptein. Det er litt det at de må tre fram og velge å ta mer ansvar enn seg selv, forteller Hangeland og fortsetter:

– Det tror jeg tvinger seg frem nå, så det blir spennende å se hvem som får kapteinsansvaret og hvem som ønsker og vil ta større ansvar i troppen, sier 33-åringen.

Han gir uttrykk for at det trengs flere ledertyper i laget for at de skal nå sluttspill.

– Det er helt nødvendig at flere ledertyper dyrkes frem hvis laget skal ha suksess, sier han bestemt.

– Gunstig med elleve kapteiner

Hangeland, som nå spiller for Crystal Palace, beskriver et landslag der han selv har vært den klare og tydelige lederen. Nå håper han et landslag med flere ledertyper kan ta Norge til neste nivå.

– For å si det litt flåsete så er det generelt gunstig med elleve kapteiner på banen. Det er det som er det beste, at alle tar ansvar for mer enn seg selv, sier Hangeland før den rutinerte stopperen forklarer videre:

– Veldig gode lag har alltid flere enn en leder i laget. De har minst en i hver lagdel som står på og har et vidsyn som er større enn seg selv. Det er en viktig suksessfaktor på landslaget at flere tar den rollen der, sier den avtroppende lederen.

Reginiussen klar til å ta over

Tore Reginiussen har vært stopperpartner med Hangeland på landslaget og synes det er synd for det norske landslaget at Hangeland nå gir seg.

– Det er synd for oss og det norske landslaget. Han har vært en bauta der i mange år og en av de virkelig store i norsk fotball. Det er et stort tap for landslaget, absolutt, sier Reginiussen til NRK.

Han er også enig i at det til tider har vært mye ansvar på den tidligere kapteinen.

– Det kan være at det har blitt litt mye ansvar på han. Brede er en naturlig leder og som tar ansvar, men det er klart man trenger flere ledertyper som drar lasset. Det er vanskelig for en mann å ta fullstendig kontroll og jeg skjønner absolutt hva han mener, forteller Reginiussen og konkluderer:

– Når han nå slutter er vi helt avhengige av at andre tar steget opp og blir lederskikkelser på landslaget.

– Hvem kommer opp og tar lederansvar? Er det deg?

– Jeg håper og tror det blir meg. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt beste. Jeg har en ganske lik rolle i Rosenborg ved å være kaptein, men forhåpentligvis er det flere som ønsker å ta det, avslutter midtstopperen.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal