Hopp til innhold

Hanevold: – Han kan bli like stor som Bjørndalen

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Johannes Thingnes Bø (21) er bare i startgropen av karrieren, men stryningen setter kun sine egne begrensninger, mener NRKs eksperter.

Thingnes Bø

FLYR MOT TOPPEN: Her jubler Johannes Thingnes Bø etter verdensmestertittelen på sprint.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Halvard Hanevold

BRUKER STORE ORD: NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Han må bare ville nok, så kan han bli så god han bare ønsker, sier NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid.

Lillebror Bø ble lørdag verdensmester som VM-debutant i en alder av 21 år. Det gjør han til den yngste verdensmesteren siden tyske Mark Kirchner vant tre gull i Lahti i 1991, 20 år gammel.

Til tross for den unge alderen, seilte lillebroren opp som Norges største gullhåp i VM. Og unggutten behersket presset og forventningene på første forsøk.

– Det er nesten vanskelig å sette ord på det. Det er en vanvittig prestasjon, sier eksperten.

– Trenger ikke bli bedre

Mark Kirchner

UNG VM-VINNER: Mark Kirchner fra Tyskland.

Foto: Hansen, Pål / NTB scanpix

Tidligere VM- og OL-mester Halvard Hanevold er så imponert av den unge stryningen at han tror 21-åringen kan nå svært langt.

– Ole Einar er 41 år og nesten dobbelt så gammel. Men Johannes er så god han trenger å bli allerede. Holder han på i nærheten av så lenge som Ole Einar, kan han vinne helt vanvittig mye, sier Hanevold, som lenge var lagkamerat med skiskytterkongen.

Det er selvsagt mye – ekstremt mye – som skal skje før 21-åringen er i nærheten av Bjørndalens meritter, men Hanevold er opptatt av å få frem potensialet i unggutten.

– Man skal ikke undervurdere Bjørndalens prestasjoner, men er det noen skal klare det samme som ham, er det Johannes, sier Hanevold.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Komm.: Andreas Stabrun Smith, Halvard Hanevold og Ola Lunde.
Programleder: Dag Erik Pedersen.

Stryningen står nå med åtte verdenscupseire, og Bjørndalen var tre år eldre da han klarte det samme. Samtidig var skiskytterkongen 28 år da han tok sin første individuelle VM-tittel, fem år etter sprint-seieren i Nagano-OL.

Da 21-åringen fikk høre statistikken etter sin sjuende verdenscupseier i Ruhpolding, svarte han følgende med et glis:

– Det må jeg bare nyte mens jeg kan – det varer ikke evig. Men jeg skal selvfølgelig prøve å holde meg foran så lenge det går.

Fremhever den sterke psyken

Liv Grete Skjelbreid Poirée

IMPONERT: Skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid mener Johannes Thingnes Bø kan bli så god han bare vil.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Lillebror Bø var sammen med Martin Fourcade og Simon Schempp i manges øyne forhåndsfavoritt til å vinne dagens sprint. Men da både franskmannen og tyskeren skjøt seg bort, innfridde unggutten fra Stryn.

Hanevold trekker frem Thingnes Bøs mentale egenskaper som grunnleggende for suksessen fremover.

– Han har blitt flink til å nullstille seg og til å fokusere på akkurat det han skal gjøre. Han glemmer det at alle andre snakker om at han skal vinne, og lar seg ikke stresse av det. Han er dessuten et fantastisk fysisk talent - lettrent og lett i kroppen, sier Hanevold.

Komm.: Andreas Stabrun Smith, Halvard Hanevold og Ola Lunde.
Programleder: Dag Erik Pedersen.

Siste nytt

 • Blakstad fra City til Häcken – lånes ut fram til VM

  Julie Blakstad (21) reiser på et korttidsopphold til Häcken og svensk fotball. Manchester City-proffen blir der inntil sommerens VM-pause.

  Göteborg-klubben bekreftet låneovergangen fredag kveld. Blakstad har vært en del av City-stallen siden januar i fjor.

  – Jeg håper å kunne bidra til at Häcken blir et topplag i ligaen. Slik jeg ser det, har klubben et stort potensial. Jeg tror ikke nivåforskjellen blir så stor, sier hun i en uttalelse.

  Blakstad har ikke fått mye spilletid i City denne sesongen. Oppholdet i Häcken er ment å gi henne god kamptrening foran sommerens VM-sluttspill med Norge.

  – Å få være med i VM betyr mye for meg. Det er viktig å få spilletid før mesterskapet og komme i form til turneringen. Det føles veldig bra at vi fikk til denne løsningen, sier 21-åringen.

  Da midtbanespilleren ble solgt fra Rosenborg for litt over ett år siden, ble det omtalt som tidenes største overgang fra norsk kvinnefotball.

  (©NTB)

  Julie Blakstad i Manchester
  Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK
 • Aursnes' trener fikk ny kontrakt etter ni måneder

  Roger Schmidt (56) nyter kjempesuksess i sin første sesong som Benfica-trener. Fredag forlenget han avtalen med Lisboa-klubben til sommeren 2026.

  Tyskeren har mye av æren for at Benfica er blitt blant Europas mest underholdende lag. Kun to tap på 43 kamper er fasiten så langt.

  Med slike resultater nøler ikke Benfica-ledelsen med å plusse på to år til på trenerkontrakten.

  I den portugisisk ligaen topper hovedstadsklubben ti poeng foran toeren Porto, og i Champions League er de klare for kvartfinalespill mot italienske Inter. Drømmen om å gjøre noe virkelig stort i den gjeveste europacupen lever.

  Fredrik Aursnes har under Schmidt fått en nøkkelrolle på Benficas midtbane.

  (©NTB)

  Roger Schmidt og Aursnes
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Tromsø forsterket med Viking-angriper

  Mai Traore (23) lånes ut til Tromsø fra Viking ut årets sesong med opsjon på forlengelse.

  Den guineanske angriperen har de siste månedene vært på utlån i OH Leuven i belgisk fotball. Avtalen varte egentlig til i sommer, men nå vender Traore i stedet nordover, skriver NTB.

  – Vi ser fram til å få Traore med på laget. Han er en spennende angrepsspiller som vi har fulgt over lengre tid, og som vi har stor tro på i sesongen som kommer, sier Tromsøs sportssjef Lars Petter Kræmer-Andressen i en uttalelse på klubbens hjemmeside.

  Mai Traore
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste