Hanevold: – Han kan bli like stor som Bjørndalen

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Johannes Thingnes Bø (21) er bare i startgropen av karrieren, men stryningen setter kun sine egne begrensninger, mener NRKs eksperter.

Thingnes Bø

FLYR MOT TOPPEN: Her jubler Johannes Thingnes Bø etter verdensmestertittelen på sprint.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Halvard Hanevold

BRUKER STORE ORD: NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Han må bare ville nok, så kan han bli så god han bare ønsker, sier NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid.

Lillebror Bø ble lørdag verdensmester som VM-debutant i en alder av 21 år. Det gjør han til den yngste verdensmesteren siden tyske Mark Kirchner vant tre gull i Lahti i 1991, 20 år gammel.

Til tross for den unge alderen, seilte lillebroren opp som Norges største gullhåp i VM. Og unggutten behersket presset og forventningene på første forsøk.

– Det er nesten vanskelig å sette ord på det. Det er en vanvittig prestasjon, sier eksperten.

– Trenger ikke bli bedre

Mark Kirchner

UNG VM-VINNER: Mark Kirchner fra Tyskland.

Foto: Hansen, Pål / NTB scanpix

Tidligere VM- og OL-mester Halvard Hanevold er så imponert av den unge stryningen at han tror 21-åringen kan nå svært langt.

– Ole Einar er 41 år og nesten dobbelt så gammel. Men Johannes er så god han trenger å bli allerede. Holder han på i nærheten av så lenge som Ole Einar, kan han vinne helt vanvittig mye, sier Hanevold, som lenge var lagkamerat med skiskytterkongen.

Det er selvsagt mye – ekstremt mye – som skal skje før 21-åringen er i nærheten av Bjørndalens meritter, men Hanevold er opptatt av å få frem potensialet i unggutten.

– Man skal ikke undervurdere Bjørndalens prestasjoner, men er det noen skal klare det samme som ham, er det Johannes, sier Hanevold.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Komm.: Andreas Stabrun Smith, Halvard Hanevold og Ola Lunde.
Programleder: Dag Erik Pedersen.

Stryningen står nå med åtte verdenscupseire, og Bjørndalen var tre år eldre da han klarte det samme. Samtidig var skiskytterkongen 28 år da han tok sin første individuelle VM-tittel, fem år etter sprint-seieren i Nagano-OL.

Da 21-åringen fikk høre statistikken etter sin sjuende verdenscupseier i Ruhpolding, svarte han følgende med et glis:

– Det må jeg bare nyte mens jeg kan – det varer ikke evig. Men jeg skal selvfølgelig prøve å holde meg foran så lenge det går.

Fremhever den sterke psyken

Liv Grete Skjelbreid Poirée

IMPONERT: Skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid mener Johannes Thingnes Bø kan bli så god han bare vil.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Lillebror Bø var sammen med Martin Fourcade og Simon Schempp i manges øyne forhåndsfavoritt til å vinne dagens sprint. Men da både franskmannen og tyskeren skjøt seg bort, innfridde unggutten fra Stryn.

Hanevold trekker frem Thingnes Bøs mentale egenskaper som grunnleggende for suksessen fremover.

– Han har blitt flink til å nullstille seg og til å fokusere på akkurat det han skal gjøre. Han glemmer det at alle andre snakker om at han skal vinne, og lar seg ikke stresse av det. Han er dessuten et fantastisk fysisk talent - lettrent og lett i kroppen, sier Hanevold.

Komm.: Andreas Stabrun Smith, Halvard Hanevold og Ola Lunde.
Programleder: Dag Erik Pedersen.

Siste nytt

 • Til finale i Brasil

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for finale i sandvolleyballturneringen i Brasil. I semifinalen slo de polske Piotr Kantor og Bartosz Losiak i tre sett. I søndagens finale blir det polsk eller nederlandsk motstand for de norske gutta.

  Mol og Sørum
  Foto: Peter Schneider / AP
 • Vipers-siger etter ekstraomgangar

  Vipers tok første stikk i sluttspelfinalen mot Storhamar. Men det måtte ekstraomgangar til i den dramatiske kampen som til slutt enda 42–40 til Vipers. Dermed har laget sikra seg eit godt utgangspunkt før returoppgjeret på Hamar tysdag.

  Sluttspillet Eliteserien Kvinner.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • City overlegne – vart historiske

  Manchester City vart som venta eit nummer for store og utklassa Watford 6–0 i finalen i FA-cupen. Laget tok dermed sin tredje tittel denne sesongen, og er det første laget i England som har klart dette på ein sesong. Raheem Sterling stod for tre av måla. Braksigeren er tangering av finalerekorden frå 1903, då Bury slo Derby.

  FA Cup Final - Manchester City v Watford
  Foto: John Sibley / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal