Håndballprofilen var født i feil kropp - gjør comeback på herrelaget

Den svenske håndballprofilen Loui Sand (28) gjør comeback på håndballbanen med et herrelag etter å ha gjennomført kjønnskorrigerende behandling.

Loui Sand

TILBAKE SOM HÅNDSPILLER: Loui Sand fra Sverige var en suksessrik håndspiller, men følte seg fanget i feil kropp.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Håndballspilleren, som tidligere het Louise, var en del av det svenske landslaget for kvinner som tok bronse i EM i 2014, og spilte også på det franske laget Fleury.

I 2019 la Sand så opp som håndballspiller, bare 26 år gammel, etter 105 landskamper og 222 scoringer for Sverige.

– Jeg har hatt det utrolig dårlig den siste tida, og jeg vet hvorfor. Jeg er født i feil kropp. Hadde en ukjent 26-åring stilt seg i kø for kjønnsdysfori, som det så fint heter, så hadde det gått de fleste forbi.

– Jeg vil ikke lengre gå rundt med mitt bestandige selvhat på grunn av det ubehaget jeg kjenner på innsida av kroppen min, sa Sand, som etter hvert gjennomgikk kjønnskorrigerende behandling.

Louise Sand

Sand fra tiden på landslaget - dette er fra en kamp i 2018.

Foto: Loic Venance / AFP

– Utrolig utfordring

Siden han la opp har han holdt forelesninger om hvordan det er å være mørkhudet, komme ut som homofil og være transperson i Sverige, skriver Aftonbladet.

Men nå gjør altså Sand comeback på håndballbanen. Denne gangen på det svenske herrelaget Kärra og som herrespiller.

– Det er en utrolig utfordring. Jeg er den eneste transpersonen i verden, som jeg vet om, som gjør dette i håndballverdenen, kommenterer han.

Torsdag gjennomførte han sin første trening med sitt nye lag.

– Det var fantastisk. Det føltes så riktig på alle måter.

Drømmer om å score

28-åringen varsler at det fremover blir full satsing på håndballen igjen.

– Ja, det er tanken. Det blir for jævlig morsomt. Og hardt! Men fremfor alt, morsomt, ellers ville jeg ikke ha gjort det.

– Jeg føler meg virkelig som en av de andre gutta på laget, sier Sand.

Drømmen nå for den tidligere landslagsspilleren er å score mål i Allsvenskan.

– Jeg tenker mye på det om kveldene og når jeg trener. Det høres kanskje litt latterlig ut, men det gjør jeg.

Laurel Hubbard

Laurel Hubbard kan bli den første transpersonen som får delta i et OL.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

Kan få historisk plass

Nye regler har for øvrig gjort det litt enklere for transpersoner å delta i idretten. Nå kan vektløfteren Laurel Hubbard fra New Zealand bli den første til å delta i et OL.

Den internasjonale olympiske komité vedtok i 2015 en regel som tillot transpersoner å delta. Og nå ligger det an til at Laurel Hubbard kan få representere landet sitt, skriver The Guardian.

Kvalifiseringsreglene er nemlig blitt endret på grunn av covid-19. Hubbard er ennå ikke tatt ut i OL-troppen, men den olympiske komiteen i New Zealand sier at det er veldig sannsynlig at Hubbard blir tildelt en plass i troppen til kvinnene.

– New Zealand-laget har en sterk kultur for inkludering og respekt for alle. Vi ser frem til å støtte alle idrettsutøvere som blir tatt ut til Tokyo-OL, heter det i en uttalelse.

Sportsnyheter

Spansk storspelar med Italia-stikk: – Dei kan slite mot større lag

Italia valsa over Tyrkia i EM-opninga, men Cesc Fabregas såg svakheiter i det italienske laget.

Forvirret? Derfor ble ikke dette straffespark

Både italienerne og mange TV-seere var sikre på at Italia skulle hatt minst ett straffespark mot Tyrkia. Men før EM fikk dommerne nye retningslinjer.

Siste nytt

 • Svensk skadetrøbbel

  Sveriges brokete oppladning til fotball-EM fortsetter. Skadeplager gjør Albin Ekdal (bildet) og Jens Cajuste til usikre kort to dager før åpningskampen mot Spania, melder NTB.

  Ekdal deltok ikke på hele lørdagens trening på grunn av en smell han pådro seg før helgen, mens Cajuste gikk av feltet med smerter i venstrefoten.

  Treningsøkta var den siste før avreisen fra Göteborg til Sevilla. Mandag innleder Sverige gruppespillet i EM mot Spania.

  Den siste uken har ikke vært ideell for svenskene. Tirsdag ble det kjent at landslagsspillerne Dejan Kulusevski og Mattias Svanberg hadde testet positivt for koronaviruset.

  rBd1dyvBpKw
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Bekreftet som Häcken-trener

  Tidligere landslagstrener Per-Mathias Høgmo blir som ventet trener for Göteborg-klubben Häcken i Allsvenskan. Det opplyser klubben i pressemelding, ifølge NTB. Høgmo har skrevet under en kontrakt som varer ut 2023-sesongen.

  oKOd0-V-Ego
  Foto: Audun Braastad / NTB
 • Ute etter marerittrunde

  Kristoffer Ventura måtte storspille for å bli med videre i PGA-turneringen i South Carolina. I stedet kom nedturene tett også i fredagens runde, melder NTB. Nordmannen var ikke i nærheten av å klare cuten. Grensen gikk på ett slag over par, mens Ventura stoppet på hele +13. Han måtte fredag tåle tre bogeyer, to dobbeltbogeyer og én trippelbogey. Det gjorde 26-åringen til en av de lavest plasserte på resultatlistene.

  uYX70W4WCWI
  Foto: Mike Ehrmann / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal