NRK Meny
Normal

Håndballjentene og det femhodede OL-trollet

ANALYSE: OL kan bli et norsk håndballeventyr – igjen. Men det blir langt fra enkelt. For Norges gruppe er full av gode håndballag.

Katrine Lunde Haraldsen

JUBEL: Norge har vunnet de siste to OL-turneringene. Men det blir ikke lett å ta gull nummer tre på rad.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

«Når jeg kommer hjem er jeg enten konge eller stor idiot.» Det er dattera til landslagstrener Thorir Hergeirsson som skrev dette på Twitter da pappa reiste til Rio. Det ligger mye sannhet i det. For presset er enormt.

Brasil, Spania, Angola, Montenegro og Romania. Det oser av tøffe dueller, jevne kamper og håndballdramaer i OL – så får vi se om dramaene vipper Norges vei.

Norge møter verdensmesterne fra tre år tilbake, tapende EM-finalist, Afrikas suverent beste lag, tapende OL-finalist og bronsevinner i VM. Puh ...

Vertsnasjonen Brasil

Verdensmesteren fra 2013, året da Norge sviktet. Vertsnasjonen, med publikum i ryggen, venter allerede i første kamp. Og tidlig på morgenen. I en hall som ikke har blitt testet med fulle tribuner.

For det er klamt i Future Arena i Rio. Fuktig. Så fuktig og varmt at så fort ei jente gikk i gulvet på trening måtte spillet stoppes for å tørke parketten. La oss håpe dette ikke blir et OL i mopping. De skal skru opp ventilasjonen til kamp, men vær sikker på at også Brasil vil skru opp tempoet.

Alexandra Do Nascimento – verdens beste håndballspiller i 2012 og Eduarda Amorim som har spilt i storklubben Gyør i syv år – de kan rive det norske forsvaret i fillebiter. Se opp for disse to!

Spania – med målmaskiner på vingene

Tapte mot Norge i forrige EM-finale. Kom egentlig til det mesterskapet for å bygge et slagkraftig mannskap til OL. Tok store steg fort. VM gikk dårligere men «Guerras», som betyr krigere på spansk, er kjappe, gode i forsvar og har mange strenger å spille på.

Vingene Martin og Pineda er dødelige effektive fra vingene og har over 1000 mål på landslaget til sammen. I tillegg har de Marta Mangue som har scoret over 1000 mål alene, samt spillere som Macarena Aguilar og Nerea Pena som virkelig kan skyte Norge ut av hallen.

Spania blir ingen enkel motstander.

Angola – kasteballen?

Sikkert et lag som mange ser på som en kasteball. Jumboen i gruppa, men Angola har tatt medalje i hvert eneste afrikanske mesterskap siden 1989. Kun fire ganger har de dratt fra mesterskapet uten gull.

Allikevel skal de være noen nummer for små for de norske jentene. Men man skal ikke forvente noe 20-måls seier.

Den tøffe spillestilen til Montenegro

De spiller røft, steintøft og på grensa til skittent. De norske kjæledeggene vil definitivt merke at de har møtt Montenegro etter kampen. Så får vi se hvor hardt dommerne tør å slå ned på den tøffe stilen.

HANDBALL-WORLD-WOMEN-NOR-MNE

TØFFE TAK: Det blir som regel tøft når Norge møter Montenegro møtes i håndball. Her fra kvartfinalen i VM i 2015.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Så har de fått tilbake Bojana Popovic. Nora Mørk sitt barndomsidol. Som egentlig hadde lagt opp for fire år siden, men som gjør comeback til OL. Selvsagt. Hun og resten av hordene fra Montenegro blir ingen enkel nøtt.

Romania – med stjernen som har blitt lagspiller

Cristina Neagu. Cristina Neagu. Det holder ikke å nevne henne bare en gang. For en spiller. Skyter som en herrespiller. Takket være Romanias svenske trener, Thomas Ryde, har hun nå også begynt å bli en lagspiller. DA blir Romania farlige.

I VM i Danmark i desember knuste hun vertsnasjonen nesten alene ved å score 15 mål (!) og sende danskene ut av sitt eget VM. Norges kvartinfaleskjebne KAN avgjøres her.

Det er en superjevn gruppe, men Norge er ikke noe dårlig håndballag – langt der ifra.

Tro ikke at det bare er å hente OL-gullet fra Rio. Så enkelt blir det ikke.

Siste nytt

 • PSV på vei, Benfica sliter

  To tidligere serievinnercupvinnere skaffet seg vidt forskjellig utgangspunkt i mesterliga-kvaliken tirsdag kveld.

  PSV vant 3-2 borte mot BATE Borisov etter scoringer av Gastón Pereiro, Hirving Lozano og Donyell Malen, mens Benfica bare klarte 1-1 hjemme mot greske PAOK.

  Salzburg, uten skadde Fredrik Gulbrandsen (lår), spilte 0-0 borte mot Røde Stjerne i Beograd

  Lozano
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Poengtap for Mjøndalen

  Opprykksjagende Mjøndalen måtte nøye seg med 1-1 hjemme mot Åsane i 1. divisjon fotball tirsdag. Dermed klarte ikke serietreeren å ta tilbake annenplassen på tabellen.

  Mjøndalen kjemper for opprykk til Eliteserien. Søndag ble Vegard Hansens gutter passert av Viking.

  NM fotball menn, 4. runde: Mjøndalen - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sandviken videre i cupen

  Sandviken er klare for semifinale i norgesmesterskapet i fotball etter å ha slått Trondheims-Ørn i kvartfinalen. Svanhild Sand ga hjemmelaget ledelsen før Amanda Perez utlignet for Sandviken. Kennya Cordner fullførte til slutt snuoperasjonen og sørget for at bergenserne er klare for semifinale.

  Stine Hovland
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal