Hopp til innhold

Håndballen sliter: – Bare et spørsmål om tid før man sier at: «nå er det greit, vi gir oss»

Mens fotballen fortsatt ruller og går, ser den internasjonale håndballsesongen ut til å være i fritt fall, med utallige utsettelser og avlysninger. Nå er spørsmålet hva som skjer med mesterligaen og vinterens mesterskap.

Håndball VM kvinner Kumamoto Japan

KRISETALL: Håndballen er i fritt fall, flere kamper avlyses, og det henger mørke skyer over mesterligaen og EM for kvinner i desember.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Det store spørsmålet som ingen foreløpig kan svare på, er hvorfor akkurat håndballen rammes såpass hardt av koronapandemien.

De tørre faktaene er uansett i ferd med å bli brutale:

  • Onsdag ble håndballguttas landskamp mot Latvia utsatt på ubestemt tid.
  • Det samme har skjedd med syv andre kamper i kvalifiseringen til EM i Ungarn og Slovakia i 2022.
  • Forrige runde i mesterligaen ble åtte av tolv kamper utsatt.
  • To av mesterligakampene til Vipers har blitt utsatt.
  • Fredag kom beskjeden om at to kamper i eliteserien har blitt utsatt grunnet smitte.

Oppå det hele er det knyttet stor usikkerhet rundt EM som skal arrangeres i Norge og Danmark i desember.

Frykter at turneringer blir avlyst

Flere NRK har snakket med spår at de internasjonale turneringene kan henge i en tynn tråd, og kanskje spesielt mesterligaen.

Håndballekspert Håvard Tvedten peker på at ulike reglement innad i Europa kan gjøre at utøverne blir skeptiske.

Håvard Tvedten

FRYKT: Håndballekspert Håvard Tvedten frykter for årets håndballsesong.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Det er ulike regler i og utenfor Schengen. Nå er det ingen som vil reise til Romania for eksempel, og jeg tror det bare er et spørsmål om tid før man sier at: «nå er det greit, vi gir oss», sier den tidligere landslagsspilleren.

Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad forteller til NRK at klubben er redd for at det ikke blir noen avslutning på mesterligaen denne sesongen.

– Det er mye som tyder på at kampene før jul ryker, og det er vanskelig å se hvordan vi skal få tatt dem igjen, sier han.

Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad

USIKKER: Ole Gustav Gjekstad trener for tiden Vipers Kristiansand. I sin aktive karriere nådde han 149 landskamper for Norge.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Han forteller at det på kort sikt er det de sportslige konsekvensene som er verst, men på lengre sikt kan også økonomien rammes.

Treneren for Norges beste håndballag har større tro på at EM i desember kan gjennomføres.

– Vi gjør alt vi kan

Grunnet den økte smitten i Europa presenterte regjeringen på mandag nye og strengere smittevernregler.

Innstrammingene gjør det betydelig vanskeligere å få gjennomført mesterskapet.

– Vi gjør alt vi kan for at EM skal gjennomføres som planlagt. La det ikke være noen tvil om det, sier Erik Langerud, generalsekretær i Håndballforbundet til NRK.

Erik Langerud, generalsekretær i Håndballforbundet

PROTOKOLL: Erik Langerud forteller til NRK at de har latt seg inspirere av protokollen til UEFA som har latt fotballen rulle videre, men at noen endringer må gjøres da det er mer kontakt i håndballen.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Et protokollforslag for en trygg gjennomføring av mesterskapet er sendt til helsemyndighetene, og nå venter Håndball-Europa på deres avgjørelse.

– Det er ingen tvil om at vi er avhengig av et unntak fra de nye retningslinjene, sier Langerud som også legger til at de ikke kommer til å utfordre helsemyndighetene dersom protokollen ikke blir godkjent.

I en e-post til NRK skriver Det europeiske håndballforbundet (EHF) at de er overbevist om at både mesterligaen og EM vil bli gjennomført. Hvordan mesterligaen skal gjennomføres har de ikke noe svar på ennå, men de er overbevist om at EM vil bli gjennomført i Norge og Danmark i desember som planlagt.

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal