Håndball-EM

Oppsummert

• RADIO kl 18.00: Hør og følg finalekampen Spania - Sverige Kampen sendes på DAB-kanalen NRK Sport. Den streames i videovinduet over.
  • Kommentatorer: Patrick Sten Rowlands og Håvard Tvedten.
  • Danmark kastet bort ledelsen – Frankrike europamestere etter dramatiske ekstraomganger

Det ble en uhyre jevn finale i håndball-EM mellom Frankrike og Danmark. Som i den omdiskuterte semifinalen mellom Sverige og Frankrike, gikk også finalen til nervepirrende ekstraomganger.

Danmarks sisteskanse Emil Nielsen, som ble kåret til banens beste spiller, leverte en utrolig første omgang med en redningsprosent på 50.

Hadde det ikke vært for Nielsen hadde Frankrike ledet med mange mål til pause. I stedet sto det 14-14, og i andre omgang fortsatte Mathias Gidsel og Mikkel Hansen å briljere foran det franske målet.

Danskene klarte likevel ikke å få helt overtaket, og ledet aldri med mer enn to mål.

Med ti minutter igjen lå Frankrike under 21–23. Fem minutter senere var det snudd til fransk ledelse 25-24, etter straffekast av Kentin Mahe.

Det ble noen nervepirrende sluttminutter med vakre scoringer, straffekast til Frankrike og tominutter til Danmark.

Med et knapt halvminutt igjen mistet Gidsel ballen for passivt spill og Ludovic Fabregas utlignet for Frankrike til 27–27. Like etterpå fikk Hansen et frikast, hvor han kunne avgjort det hele, men finalen gikk til ekstraomganger.

Første ekstraomgang ble like jevn som de første 60 minuttene og det sto 29–29 før det hele skulle avgjøres.

I andre ekstraomgang våknet Frankrikes Dika Mem til liv og scoret to raske mål.

Så scoret Hansen på straffekast, som holdt liv i kampen med ett minutt igjen. Men like etterpå klinket Elohim Prandi inn 33–31 og sikret Frankrike EM-gullet.

– Vi tviler aldri, og stoler alltid på oss selv, sa Mem til Viaplay etter seieren.

Danskene var tydelig nedbrutt etter tapet.

– Jeg er veldig, veldig skuffet, sa Niclas Vest Kirkeløkke til Viaplay.

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten var derimot mektig imponert over franskmennenes snuoperasjon:

– Det er helt ekstremt imponerende.

Det er Frankrikes fjerde EM-gull og det er ti år siden sist de kunne smykke seg med tittelen.

Tidligere i kveld sikret Sverige seg EM-bronse mot Tyskland, som et plaster på såret etter at Frankrike frarøvet dem finaleplassen i semifinalen.

em-gull til frankrike
  • Bronsekampen i håndball-EM stanset etter illebefinnende på tribunen

Sveriges bronsekamp i håndball-EM mot Tyskland er avbrutt etter at en tilskuer trengte akutt medisinsk tilsyn.

Sverige ledet 9-6 da kampen ble stanset.

Kampen ble stanset etter rundt halvspilt første omgang. Da ble spillere og trenere gjort oppmerksom på dramaet som utspilte seg på tribunen.

En tilskuer tok seg ned til sidelinjen og vinket frenetisk på hjelp.

• Danmark slo vertsnasjonen og er klar for finale i håndball-EM

Danskene sikret seg EM-finaleplass mot vertsnasjon Tyskland fredag kveld.

Etter en høydramatisk semifinale mellom Sverige og Frankrike, hvor Sverige har lagt inn en protest etter Frankrikes seier, klarte danskene å sikre seieren før ekstraomganger.

Danmark hadde full kontroll i andre omgang og vant til slutt 29-26.

em semi
  • Ekspert mener Sverige ble snytt for finalebillett etter høydramatisk sekundstrid

Semifinalen mellom Frankrike og Sverige i håndball-EM for menn, ble litt av en thriller utenom det vanlige.

Franskmennene tok tidlig kontroll over kampen, og Sverige slet defensivt i hele første omgang.

Det sto hele 17–11 til pause, i favør Frankrike.

Etter det som må ha vært en meget konstruktiv pauseprat, kom svenskene sterkere tilbake.

De dunket inn mål på rekke og rad, og 10 minutter inn i andre omgang utlignet Jonathan Carlsbogård til 18–18.

Så gikk det Frankrikes vei igjen, og Nedim Remili økte til tremålsledelse etter få minutter.

Men med to straffebom på franskmennene, og en ny giv i det svenske laget, kjempet de seg på nytt inn i kampen.

Stjernen Felix Claar sendte Sverige i ledelsen med knappe ti minutter igjen av semifinalen.

I de nervepirrende sluttminuttene beholdt søta bror ledelsen helt til de siste sekundene.

Jim Gottfridsson ble tatt for for mange skritt, og Frankrike lå under med ett mål, da de fikk en ekstra sjanse på frikast.

På utrolig vis tryllet Elohim Prandi inn utligningen i siste sekund, og semifinalen gikk til ekstraomganger.

– Det er det sykeste jeg har sett, sa Viaplays kommentator Daniel Høglund.

Men eksperten i Viaplays studio mener Frankrike ikke skulle fått godkjent målet.

– Det er utrolig at dommerne ikke ser på beina til Prandi, sa Ole Erevik i studiosendingen.

Han viser til at Prandi løftet venstrebeinet før han avsluttet.

Men ekstraomganger ble det, og etter en skikkelig dupp i andre omgang, slo franskmennene sterkt tilbake. Frankrikes sisteskanse sto sikkert i mål, og finalebilletten til svenskene glapp. Kampen endte til slutt 34–30.

– De var egentlig ute, konstaterte Høglund.

Senere i kveld blir det avgjort om Frankrike møter vertsnasjonen Tyskland, eller Danmark i finalen.

semi håndball. Frankrike - Sverige
  • Tønnesen får sjansen mot Portugal

Kent Robin Tønnesen vart henta inn i den norske troppen etter at Magnus Abelvik Rød skada seg i kampen mot Færøyane under EM i handball i Tyskland.

No er det klart at Tønnessen får sjansen alt mot Portugal i første kampen i hovudrunden i Hamburg.

Sander Øverjordet er også med i dagens tropp, medan Tobias Grøndahl, Vetle Eck Aga, Erik Toft og Gabriel Setterblom må sjå kampen frå tribunen.

Håndball-EM herrer 2024: Pressetreff

• Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

Britain Soccer Premier League
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

Nedregotten og Skaslien
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.