NRK Meny
Normal

Mannen som hadde slått Northug før start

SOKNEDAL/LIVIGNO (NRK.no): Petter Northug opplevde ham som uslåelig. Nå får Arnt Einar Engan frysninger av å se sin gamle rival slå motstanderne ned i støvlene.

Arnt Einar Engan

Arnt Einar Engan var mannen Petter Northug følte det var umulig å slå. Nå må Engan ha snøskuter for å slå Northug.

Foto: Geir Wennberg / NRK

– Han var en mann det var umulig å slå et år der. Han var en sterk konkurrent.

Petter Northug (27) sitter nedsunket i en skinnstol på sitt faste hotell i Livigno.

Mannen med elleve internasjonale mesterskapsgull i langrenn forbereder seg til OL i Sotsji. Mannen han snakker om, hans gamle rival Arnt Einar Engan, er hjemme i Soknedal og bygger hus på fritiden. Til daglig jobber han som landmåler.

Arnt Einar Engan

Arnt Einar Engan var stor og god i ung alder.

Foto: Bjørn Ivar Haugen

Kanskje kunne det vært motsatt. Kanskje kunne Engan vært i Livigno og forberedt seg til OL, mens Northug hadde vært hjemme i Mosvika og stelt på gården han har odelsretten til.

For da karene var halvparten så gamle som de er nå, var det Arnt Einar Engan som var eneren. Så fort Petter Northug dristet seg over fylkesgrensa fra Nord- til Sør-Trøndelag, måtte han rett og slett regne med å få bank, noen han for øvrig allerede var vant til å få av jevnaldringer i eget fylke.

– Ferdigslått før start

– Det var flere som slo meg da jeg var så ung – jeg ønsket bare å komme nærmere teten, jeg. Men det jeg husker mest er at Arnt Einar var tre ganger så stor som meg, så jeg følte at jeg var ferdigslått før vi gikk til start, humrer Northug overfor NRK.no.

Han har sine teorier om hvorfor det ble ham, og ikke Engan, som nådde toppen:

– Jeg måtte trene. Jeg trente hele tiden, mens han kjørte skuter mellom treningene. Det var forskjellen.

– Så du trente og han vant?

– Jeg trente og han vant. Og så er det som å putte penger i banken – den betaler seg etter hvert, treningen man legger ned, sier Northug.

VIDEO: Møt Petter Northugs overmann

(artikkelen fortsetter under klippet)

Løpere som Dario Cologna og Marcus Hellner har alltid gitt Petter Northug tøff kamp i løypa. Men det er en nordmann som har hatt det største overtaket på Northug. 
Reporter: Harald Thingnes
Foto: Geri Wennberg / Redigering: Eirik Rasdal

Gener, iver og sterkt hode

Arnt Einar Engan smiler og rister på hodet når han får høre – og etter hvert se – intervjuet med Northug, som etterhvert også ble klassekamerat på skigymnaset i Meråker. Han synes det er vanskelig å si hva som ble avgjørende for hvorfor Northugs karriere tok helt av, mens han selv måtte gi opp satsingen som 22-åring etter flere år med motgang.

– Det er nok litt forskjellige tilfeldigheter. Da jeg var 18, begynte jeg å få trøbbel med helsa, så helsa er en medvirkende faktor til at jeg måtte gi meg. Hvorfor Petter ble så god, det er det vel andre ting som har skyld i. Han har sikkert gode gener, god treningsiver og sterkt hode, sier Engan.

Han husker også godt duellene de to imellom – selv om navnet Petter Northug den gangen ikke var egnet til å skremme vannet av noen, og i hvert fall ikke den seiersvante soknedalingen.

– Jeg ble vel kjent med Petter Northug-navnet da jeg var 12 år. Jeg slo ham vel ganske jevnlig, tror jeg, fra jeg var 12 til jeg var 15 år. Men da vi ble 15, slo han meg på hovedlandsrennet, husker jeg.

– Noe fandenivoldsk

Petter Northug jr.

Petter Northug var liten av vekst, men hadde tidlig at han hadde en dypere fysisk kjeller enn konkurrentene.

Foto: Bjørn Ivar Haugen

Selve tronskiftet fant imidlertid sted under junior-NM i Mo i Rana. Der gikk Engan på et tidligere startnummer enn Northug, og ledet i mål. På sekundering 200 meter før målpassering var Northug ett sekund bak Engan.

Det Engan opplevde i målområdet da, kan stå som et bilde på noe flere – og, med all respekt for Engan, mer kjente – langrennsløpere har fått oppleve i årene etterpå:

– I mål var han seks sekunder foran. Han tok gull og jeg sølv. Allerede da viste han et sterkt hode, konstaterer Engan.

Det var på denne tiden han begynte å skjønne at jyplingen Northug kanskje hadde egenskaper han selv ikke hadde – og som ikke så mange andre hadde, heller.

– Da så jeg at det var en guts og iver i gutten jeg kanskje ikke har sett i andre. Det var noe fandenivoldsk. Han gikk over evne, selv om han var helt dødsferdig. Det har jeg sett igjen på TV opptil flere ganger når han spurter fra både den ene og den andre. Når du er sliten, er det hodet det står på til slutt. Du må ta ut det aller siste du har igjen, og kanskje over det, poengterer Engan.

Ville bli best

Selv hadde han også store ambisjoner. Veldig store ambisjoner.

– Målet var jo å bli så god som mulig – å henge med i norgestoppen og verdenstoppen, egentlig. Det var jo det. Da jeg begynte på skole i Meråker, skulle jeg satse på ski og se hvor langt jeg nådde, mimrer han.

– Men jeg nådde jo ikke helt «dit», må han erkjenne.

Kyssesyken ble begynnelsen på slutten. Som så mange unge utøvere før og etter ham, var Arnt Einar Engan for utålmodig med virus i kroppen. Prisen betaler han fortsatt. Ennå er kroppen lite mottagelig for trening. En tøff intervalløkt fører til sykdom.

Om det var kyssesyken, eller om det som Northug antyder var skuterkjøringen som sto i veien for en stor karriere, vil for alltid bli hypotetisk. Men Engan legger ikke skjul på at han trivdes på snøskuteren.

– Jeg var glad i å kjøre skuter. Jeg brukte det litt som restitusjon og fritidshobby, men jeg trente jo, jeg også, på den tiden. Jeg prøvde mitt beste, påpeker Engan.

Les videre under bildet.

Arnt Einar Engan og Petter Northug jr.

Arnt Einar Engan gratulerer Petter Northug med gull i junior-NM i Mo i Rana. Det skulle vise seg å være tronskiftet i klassen.

Foto: Bjørn Ivar Haugen

Får gåsehud av Northug

Både utklippspermen og premiesamlinga han har hjemme i Soknedal vitner om at Arnt Einar Engan rett og slett var en barnestjerne i hjemtraktene. At det var konkurrenten fra Mosvika som tok steget til en historisk god seniorkarriere, er likevel ikke noen han er bitter for.

Tvert imot storkoser han seg med å følge den gamle klassekameraten og erkerivalen.

– Det han har oppnådd, gleder meg. Jeg koser meg når jeg ser skirenn på TV, og jeg får gåsehud når han vinner og når han spurter fra de andre og slår dem ned i støvlene. Det er styggartig, sier landmåler Engan om skikongen Northug.

Neste helg benker han seg igjen foran skjermen. Da starter OL-sesongen.

Siste nytt

 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP
 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Reiten-mål sikret LSK-seier

  Guro Reiten scoret kampens eneste mål da LSK Kvinner slo Stabæk lørdag. Det var hennes femte scoring på fire kamper, og LSK er fortsatt ubeseiret denne sesongen.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal