NRK Meny
Normal

Kan Rory redde golfsporten fra Tiger-krisa?

BLOGG: Uten Rory McIlroy (25) i slag kan internasjonal herregolf gå en mørk fremtid i møte.

McIlroy

ARVTAKEREN: Rory McIlroy er den klareste stjernen på golfhimmelen i øyeblikket. Golfsporten er avhengig av en ny ener - Tiger har falmet.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Det er ikke bare i Norge at interessen for golf gradvis har gått nedover det siste tiåret.

Antall golfbaner i Storbritannia skrumper inn, og også i USA legges det ned flere baner enn det åpnes. Golfsporten er på desperat jakt etter en ny ener. En ny Tiger.

Tiger-mania

Tidlig på 2000-tallet var det golf-feber (alt er relativt, selvfølgelig). En ung, barsk, afroamerikaner fortryllet verden med sine fantastisk lange slag, presise innspill og seiersbonanza.

Tiger Woods vant og vant. Og hadde samtidig en væremåte som tiltalte flere enn bare de golfinteresserte. Han var toppidrettsutøver. Kjekk. Kul. Og hadde et navn det var umulig å ikke legge merke til.

Tiger – som i dyret. Woods – som i golfkølla. Han var trolig den eneste golfspilleren i verden som «alle» hadde hørt om.

På sitt aller største ville Wall Street-børsen gjøre et byks dagen etter en Tiger-seier. Så stor var han. Og sponsorene nærmest kastet penger etter ham.

Enorme avtaler med blant andre Nike og Rolex gjorde Tiger Woods til verdens best betalte idrettsutøver i en årrekke. Tenk deg det – en golfspiller var verdens best betalte sportsmann. Flere år på rad!

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tiger Woods populær

THE MAN: Tiger Woods var mannen alle fulgte med på. Woods toppet verdensrankingen i golf i 264 uker i strekk (mer enn fem år).

Foto: Andrew Brownbill / AP

Begynnelsen på slutten

Det er trist og si det, men Tiger-æraen går evinnelig mot slutten, om den ikke er over allerede. Superstjernen nærmer seg 40, sliter med en ryggskade som aldri virker å bli bra, og trekker seg fra turnering etter turnering.

Det har blitt hevdet at han slet med å ta av seg sine egne sko etter å ha måttet stå av Firestone-turneringen i forrige uke.

Flere eksperter er bekymret. Golfsportens desidert største trekkplaster er i ferd med å bli en skygge av seg selv.

Lee, Cho og Park kommer

Golfinteressen har dalt med Tigers fall. Seertallene på de største golfturneringene er rekordlave når ikke Tiger er med. Og sponsorene har flyktet til andre sporter. Nå er det fotballstjernen Neymar som pryder Nikes reklameplakater.

Mange frykter det samme vil skje i herregolf som har skjedd i damegolf: En asiatisk revolusjon.

Golf har blitt pop i Asia, og golfspillere fra Kina, Sør-Korea og Japan blir stadig bedre. På den kvinnelige verdensrankingen er det 13 asiater blant de 30 beste - 25 blant topp 50. Det finnes mer enn 1.000 golfbaner i Kina nå, og talentene er naturligvis mange.

Snart er ikke «par» bare en golfscore, men kanskje også et etternavn på scoreboardet. Og dersom det blir for mange Lee'er, Kim'er og Park'er på resultatlista vil – med all respekt – interessen reduseres ytterligere, i hvert fall i vesten.

Alt er opp til McIlroy

Så hva blir redningen? Eller rettere sagt, hvem?

Verden peker på Rory McIlroy.

Nordiren var lenge en nokså uinteressant golfspiller. Bevares, han var god, ung og spennende, men noen Tiger har han aldri vært. Ingen er som Tiger, sett med store, kyniske, markedsføringsøyne.

Historien til den smilende krølltoppen begynner imidlertid å fenge mer og mer. Han begynner å bli en personlighet, en profil, en idrettsstjerne det er verdt å følge med på. I langt større grad enn sine konkurrenter.

Bruddet med den danske tennisyndlingen Caroline Wozniacki fikk enorm oppmerksomhet, og McIlroy er blitt langt mer kjent. Og nå som han har begynt å vinne jevnlig får han stadig flere beundrere.

Back-to-back majors blir lagt merke til (British Open og PGA-mesterskapet).

McIlroy kan være mannen som, i likhet med Tiger, klarer å bli en merkevare også utenfor golfsirkuset. Som treffer bredere. McIlroy har vært i golftoppen i mange år, men er fortsatt bare 25. Veien fremover ligger åpen.

Med Tiger Woods borte kan han bli golfsportens ansikt utad i en årrekke. Og en hel golfverden heier litt på akkurat det.

Siste nytt

 • Rekordomsetning etter Neymar-salg

  Etter skatt sitter Barcelona igjen med et nettoresultat på 13 millioner euro (123 millioner kroner) etter forrige sesong.Mye skyldes salget av Neymar til PSG 222 millioner euro.

  Barcelona hadde 914 millioner euro i inntekter og utgifter på 882 millioner euro.

  neymar
  Foto: Francois Mori / AP
 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Ruud møter tidligere verdenstreer

  Den spanske tennisspilleren David Ferrer, verdenstreer så sent som i 2014, blir Casper Ruuds motstander i 2. runde av ATP-turneringen i Båstad. Andre runde spilles onsdag eller torsdag. Nå er Ferrer rangert som nummer 39 i verden, mot Ruuds 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal