Hopp til innhold
Kommentar

Han kan allerede sammenlignes med de beste

Med to mål mot Paris Saint-Germain er Erling Braut Haaland i ferd med å spille seg inn blant eliten av spisser i Europa.

Haaland

BRENNHET: Erling Braut Haaland (19) er helt der oppe blant de beste spissene i verden akkurat nå.

Foto: Ina Fassbender / AFP

Hvor mange spisser i Europa er bedre enn Erling Braut Haaland akkurat nå?

Spørsmålet hadde virket latterlig for noen måneder siden. I sommer tilhørte 19-åringen kategorien «talent». Da han herjet i Salzburg på høsten, kunne han anses som et «supertalent».

Men etter en kveld hvor Haaland har banket inn to mål mot Paris Saint-Germain, en av favorittene til å vinne hele mesterligaen, er ikke «supertalent» lenger dekkende nok.

Haaland er mer enn det nå. Spillere som kun er «lovende», scorer ikke så ofte, over så lang tid, og mot så gode motstandere som dette.

Allerede nå presterer Haaland som en av Europas beste spisser.

Germany Soccer Champions League

I EN DRØMMEVERDEN: Det kjennes kanskje ut som om Haaland drømmer om dagen, men det han leverer på fotballbanen er i høyeste grad en realitet.

Foto: Martin Meissner / AP

Slo rekord

Haaland har ikke bare flere mål enn ligakamper for to ulike klubber denne sesongen. Han har altså trengt syv kamper for å score sine første 10 mål i mesterligaen.

Det er fire kamper færre enn noen annen spiller har trengt i historien.

Haaland slår ikke bare rekorder. Han smadrer dem.

Laster Twitter-innhold

Antallet mål han har scoret i ligasammenheng, settes i et nytt perspektiv av kamper som dette. Først scoret Haaland «bare» mot svake lag i Østerrike. Da han hamret inn et hattrick for Salzburg i sin debut i mesterligaen, var det «kun» mot belgiske Genk.

Men så scoret han mot Napoli og Liverpool. Og så scoret han åtte mål på fem ligakamper for Dortmund, to av dem som innbytter.

Og tirsdag kveld scoret han mot PSG, et av verdens dyreste stjernegallerier, finansiert av Qatars oljepenger, med ett eneste formål: å vinne mesterligaen.

PSG hadde sluppet inn to mål på seks kamper i denne turneringen før i kveld, begge borte mot Real Madrid.

Men så møtte de altså denne tenåringen fra Jæren.

Kanonkule

Kampen, som Dortmund vant 2–1, viste hva slags repertoar Haaland har. På det første målet var han på rett sted til rett tid.

Det andre målet var en kanonkule i krysset fra 20 meter.

Slik viste Haaland at han kan score «stygge» mål fra kloss hold, som de fleste måljegere elsker å gjøre, samt banke dem inn fra 20 meter.

Champions League - Round of 16 First Leg - Borussia Dortmund v Paris St Germain

FEIRET: Her feirer Haaland med Dortmunds sveitsiske keeper Roman Bürki etter kveldens seier.

Foto: Leon Kuegeler / Reuters

Scoringene var ikke alt. Sjansene Haaland ikke scoret på, men kom seg til, viste hvor farlig han er. Han hadde et susende skudd utenfor, en heading som sklei av pannen, og et livsfarlig løp inn i boksen etter at han selv hadde vunnet ballen.

De fleste spisser i Europa pleier å være anonyme mot et så sterkt lag som PSG.

Haaland kunne fint ha scoret hattrick.

Hva Haaland leverer i returkampen i Paris, vet ingen, med det er lite som bør overraske oss nå. Hele denne sesongen har Haaland tatt steg opp, og prestert umiddelbart. Nå er han kommet dit hvor det ikke lenger er flere steg igjen å ta.

Man møter ikke stort tøffere motstand enn dette. Scorer man to mål mot PSG, kan man score to mål mot hvem som helst.

Så er det bare å følge Haaland tett videre. Den gode nyheten for PSG er at de fortsatt kan gå videre fra denne åttedelsfinalen mot Dortmund.

Den dårlige nyheten er at de må møte Haaland en gang til.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal