Kommentar

Han kan allerede sammenlignes med de beste

Med to mål mot Paris Saint-Germain er Erling Braut Haaland i ferd med å spille seg inn blant eliten av spisser i Europa.

Haaland

BRENNHET: Erling Braut Haaland (19) er helt der oppe blant de beste spissene i verden akkurat nå.

Foto: Ina Fassbender / AFP

Hvor mange spisser i Europa er bedre enn Erling Braut Haaland akkurat nå?

Spørsmålet hadde virket latterlig for noen måneder siden. I sommer tilhørte 19-åringen kategorien «talent». Da han herjet i Salzburg på høsten, kunne han anses som et «supertalent».

Men etter en kveld hvor Haaland har banket inn to mål mot Paris Saint-Germain, en av favorittene til å vinne hele mesterligaen, er ikke «supertalent» lenger dekkende nok.

Haaland er mer enn det nå. Spillere som kun er «lovende», scorer ikke så ofte, over så lang tid, og mot så gode motstandere som dette.

Allerede nå presterer Haaland som en av Europas beste spisser.

Germany Soccer Champions League

I EN DRØMMEVERDEN: Det kjennes kanskje ut som om Haaland drømmer om dagen, men det han leverer på fotballbanen er i høyeste grad en realitet.

Foto: Martin Meissner / AP

Slo rekord

Haaland har ikke bare flere mål enn ligakamper for to ulike klubber denne sesongen. Han har altså trengt syv kamper for å score sine første 10 mål i mesterligaen.

Det er fire kamper færre enn noen annen spiller har trengt i historien.

Haaland slår ikke bare rekorder. Han smadrer dem.

Laster Twitter-innhold

Antallet mål han har scoret i ligasammenheng, settes i et nytt perspektiv av kamper som dette. Først scoret Haaland «bare» mot svake lag i Østerrike. Da han hamret inn et hattrick for Salzburg i sin debut i mesterligaen, var det «kun» mot belgiske Genk.

Men så scoret han mot Napoli og Liverpool. Og så scoret han åtte mål på fem ligakamper for Dortmund, to av dem som innbytter.

Og tirsdag kveld scoret han mot PSG, et av verdens dyreste stjernegallerier, finansiert av Qatars oljepenger, med ett eneste formål: å vinne mesterligaen.

PSG hadde sluppet inn to mål på seks kamper i denne turneringen før i kveld, begge borte mot Real Madrid.

Men så møtte de altså denne tenåringen fra Jæren.

Kanonkule

Kampen, som Dortmund vant 2–1, viste hva slags repertoar Haaland har. På det første målet var han på rett sted til rett tid.

Det andre målet var en kanonkule i krysset fra 20 meter.

Slik viste Haaland at han kan score «stygge» mål fra kloss hold, som de fleste måljegere elsker å gjøre, samt banke dem inn fra 20 meter.

Champions League - Round of 16 First Leg - Borussia Dortmund v Paris St Germain

FEIRET: Her feirer Haaland med Dortmunds sveitsiske keeper Roman Bürki etter kveldens seier.

Foto: Leon Kuegeler / Reuters

Scoringene var ikke alt. Sjansene Haaland ikke scoret på, men kom seg til, viste hvor farlig han er. Han hadde et susende skudd utenfor, en heading som sklei av pannen, og et livsfarlig løp inn i boksen etter at han selv hadde vunnet ballen.

De fleste spisser i Europa pleier å være anonyme mot et så sterkt lag som PSG.

Haaland kunne fint ha scoret hattrick.

Hva Haaland leverer i returkampen i Paris, vet ingen, med det er lite som bør overraske oss nå. Hele denne sesongen har Haaland tatt steg opp, og prestert umiddelbart. Nå er han kommet dit hvor det ikke lenger er flere steg igjen å ta.

Man møter ikke stort tøffere motstand enn dette. Scorer man to mål mot PSG, kan man score to mål mot hvem som helst.

Så er det bare å følge Haaland tett videre. Den gode nyheten for PSG er at de fortsatt kan gå videre fra denne åttedelsfinalen mot Dortmund.

Den dårlige nyheten er at de må møte Haaland en gang til.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Trosset kritikken og slo Auklands «uslåelige» rekord - gikk over 520 km på ski

Når man trodde Anders Aukland hadde satt skapet på plass i «kilometerkrigen», bestemte 45-åringen Henrik Sollie seg for å slå rekorden. På 32 timer gikk Sollie over 520 km på ski. 45-åringen mener han hadde kontroll på kroppen hele veien.

Siste nytt

 • Medier:– Son fullfører verneplikten

  Ifølge engelske medier er Tottenham-stjerne Son Heung-Min dratt til Sør-Korea for å fullføre verneplikten i Premier League-pausen.

  Anerkjente The Guardian er en av avisene som mener å vite at det dreier seg om en fire uker lang verneplikt.

  Alle menn som er fysisk i stand til det skal avtjene toårig verneplikt i forsvaret i Sør-Korea. Son gjorde seg fortjent til å slippe unna den forpliktelsen da han var med å vinne Asia-mesterskapet i 2018. De fire obligatoriske ukene der er snakk om i dette tilfellet er visstnok et unntak som alle uansett må igjennom.

  Premier League - Aston Villa v Tottenham Hotspur
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Avskjedshilsen til danskene

  Åge Hareide takker for all støtte i sin avskjedshilsen til den danske fotballfansen.

  – Jeg vil takke for alle fantastiske tilbakemeldinger til meg og laget. Det trenger vi i disse koronatider. Jeg håper at dere vil fortsette med å støtte opp om Danmark, landslaget og Kasper Hjulmands jobb. Det er meget, meget viktig for meg at dette fortsetter og at Danmark kan bite fra seg i den neste turneringen. Helt til slutt: Pass på dere selv! sier Hareide i en videohilsen lagt ut av Danmarks Fotballforbund.

  66-åringen ble ansatt som Danmarks landslagssjef i fotball i 2016 og ledet laget i 42 kamper. Kun tre av dem endte med tap.

  Åge Hareide tok de rødhvite til EM-sluttspillet som skulle ha vært arrangert blant annet i Danmark i sommer.

  Siden mesterskapet er flyttet til neste år, blir det uten Hareide som trener. Nevnte Hjulmand er den som overtar jobben etter sunnmøringen.

  Åge Hareide
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix)
 • – Club Brügge seriemester i Belgia

  Styret i den belgiske ligaen anbefaler at resten av kampene denne sesongen skal avlyses. Det eneste som gjenstår er at anbefalingen godkjennes av generalforsamlingen, skriver Het Nieuwsblaad.

  Det betyr at Club Brügge blir seriemester. Ingen av de 16 lagene i toppdivisjonen rykker ned.

  Champions League - Group A - Club Brugge v Real Madrid
  Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal