Hopp til innhold
Kommentar

Han har gjort tvilere om til troende

Det var aldri sannsynlig at Liverpool skulle slå Barcelona med fire mål. Men så er ikke dette en gjeng som bryr seg om hva som faktisk er realistisk.

Jürgen Klopp

GJØRE TVIL TIL TRO: Jürgen Klopp mente Liverpool var for pessimistisk, nervøs og tvilende da han kom til klubben. Det har han gjort noe med

Foto: Phil Noble / Reuters

Da Jürgen Klopp først kom til Anfield for tre og et halvt år siden, sa han at han ønsket å «gjøre tvilere om til troende». Han sa at klubben var for pessimistisk, nervøs og tvilende.

Etter kvelder som dette må man kunne sies å ha lykkes rimelig bra.

Seiere som den mot Barcelona tirsdag kveld kan ikke forklares gjennom stort annet enn vilje og tro. Liverpool manglet to stjerner, møtte verdens beste spiller og lå under 3–0 fra første runde.

Da kampen var over, hadde Liverpool vunnet 4–3. Messi hadde scoret null mål, Divock Origi hadde to. Det er imponerende nok at Klopp har bygget et så knallbra lag.

Men det er enda sterkere når laget ligger nede for telling, som her – og så reiser seg.

Salahs melding

Mohamed Salah

IKKE GI OPP: Mohamed Salah fikk ikke være med mot Barcelona, men understreket klubbens og managerens optimisme med denne trøya

Foto: Phil Noble / Reuters

Hadde dette vært en boksekamp, kunne den ha blitt avsluttet etter den første semifinalen på Camp Nou. Der hadde Liverpool stilt med et sterkere lag enn her, og tapt 3–0.

I kveld manglet de Mohamed Salah og Roberto Firmino.

Barça stilte med sitt beste mannskap.

Så gedigen virket oppgaven, at selv Klopp pratet om hvordan Liverpool kunne komme til å tape. Ikke at de kom til å gjøre det, men at om det skjedde, skulle de ikke angre på noe.

– Hvis vi klarer det, fantastisk. Hvis ikke, skal vi feile på en nydelig måte, sa Klopp.

Det er slike meldinger som gir laget en mentalitet hvor positiviteten hersker, hvor alt kan gå, hvor hver eneste dråpe av fysisk og mental energi skvises ut. På tribunen hadde fansen troen. Salah, som var ute med en hjernerystelse, dukket opp i en t-skjorte som sa «Ikke gi opp».

Det var en melding hele klubben hørte på. På banen kjempet spillerne som helter, inspirert av en energi fra tribunen som løftet dem flere hakk over det nivået de strengt tatt burde ligge på.

Og da får man kamper hvor Jordan Henderson og James Milner nedsabler Spanias beste midtbane. Utrolig nok.

Klopps oppskrift

De tekniske ferdighetene var tross alt på Barças side her, noe Messi minnet om nok av ganger. Som alltid var noen av vendingene og kombinasjonene til å måpe av. Det er en grunn til at Barça leder La Liga med ni poeng.

Derfor kompenserte Klopp med trøkk og energi: høyt press, direkte spill, intens duellering. Det pleier å fungere på Anfield, hvor Liverpool er ubeseiret siden september.

Men at det skulle gi 4–0 mot et slikt lag, hadde de færreste trodd.

De færreste nøytrale, i alle fall.

Katastrofe for Messi

Champions League Semi Final Second Leg - Liverpool v FC Barcelona

INGEN FINALE: For første gang på seks år går mesterligafinalen uten Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo. For Messi var mesterligaen sesongens mål

Foto: Phil Noble / Reuters

Fantes det noen tegn til at dette skulle skje? Kanskje kan man si at Liverpool har et enormt toppnivå. De har tross alt tatt 94 poeng i Premier League.

Dessuten er ikke dette den sterkeste Barça-utgaven vi har sett de siste 10 årene.

Faktisk gikk de på en lignende smell i kvartfinalen i fjor, da de tapt 3–0 borte mot Roma og røk ut.

At noe slikt nå har skjedd igjen, er en katastrofe av dimensjoner som vil snakkes om i dager, uker, måneder og år. Den vil spesielt ramme Messi, mannen som har jaktet dette troféet mest av alle, og som tok en mikrofon på Camp Nou før sesongen for å si til fansen at mesterligaen var sesongens store mål.

Messi kunne selv hjulpet Barça til finalen her, hadde han scoret på en av sine sjanser. I stedet er det Liverpool som er i sin andre mesterligafinale på to år, og sin tredje finale i Europa på fire år.

Det er nesten ikke til å tro hva de har fått til. Men bare nesten.

Siste nytt

  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB
  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal