Hopp til innhold

Han ble VMs aller tregeste på 100-meter

Mens Usain Bolt (26) og de andre kanonene lå og sov, skulle utøvere fra miniputtnasjoner forsøke å kvalifisere seg til kveldens 100 meter-kvalifisering. Aller dårligst var Mccaffrey Gilmete (23) fra Mikronesia.

Mccaffrey Gilmete

Mccaffrey Gilmete fra stillehavsøygruppa Mikronesia ble friidretts-VMs aller svakeste sprinter.

Foto: Paul Gilham / Getty Images

 • Se video av Gilmetes løp nederst i artikkelen!
Mccaffrey Gilmete

Mcaaffrey Gilmete kom sist i mål.

Foto: Paul Gilham / Getty Images

I kveld skal Usain Bolt løpe kvalifiseringsheat på 100-meter, men de svakeste sprinterne må gjennom utslagsrunder før den tid.

På morgenkvisten lørdag fikk friidretts-VMs mindre kjente utøvere prøve seg på det nyoppussede friidrettsanlegget i Moskva.

Aller svakest

Blant dem, ikledd en helblå kondomdrakt, fant man den spevokste sprinteren fra stillehavsregionen Mikronesia - Mcaffrey Gilmete.

Allerede etter 10-20-meter var han hektet av resten av feltet, men med god fart på slutten spurtet Gilmete inn til ny personlig rekord på 11,86 med 0,3 sekundmeters medvind.

Det holdt imidlertid ikke til å kvalifisere seg til kveldens kvalifiseringsheat på 100-meter i friidretts-VM.

Gilmete hadde svakest tid av samtlige av de 30 som stilte til start i utslagsrunden.

For Gilmete selv må opplevelsen likevel ha vært stor. Unggutten satte personlig rekord ettersom det ikke finnes noen offisiell tid registrert tidligere.

18-åring perset med 0,7 sekunder

Utslagsrunden på 100-meter i VM er arenaen for små, men samtidig store idrettsprestasjoner. Mange utøvere får et kjempeløft av å løpe på det lynraske friidrettsdekket i et mesterskap.

18-åringen Daniel Philimon fra Malakula - en av åtte øyer som utgjør øygruppa Vanuatu i stillehavet - var på forhånd rangert som feltets svakeste sprinter, med en personlig rekord på 12,23 sekunder fra 2011.

Daniel Philimon

Daniel Philimon har aldri løpt raskere enn i morgentimene lørdag.

Foto: Julian Finney / Getty Images

På VM-banen i Moskva perset han med hele 70 hundredeler da han suste inn til 11,53.

Det holdt til 23.-plass i utslagsrunden. Kun de 11 beste gikk videre til kveldens kvalifiseringsheat.

– Jeg regnet med å løpe enda bedre. Jeg har hatt vondt i baksiden av låret de siste ukene. Jeg vet jeg har kapasitet til å løpe 10,7, sier Philimon, Vanuatus eneste VM-deltager, til Reuters.

– Det var en lang reise hit. Jeg er ikke vant til å løpe under slike forhold så det var utrolig moro, sier han.

– Jeg håper jeg får møte Usain Bolt. Nå skal jeg sette meg på tribunen og lære av å se på de andre, avslutter 18-åringen.

PS! Kvalifiseringsheatene til 100-meter løpes fra kl 18.15 i kveld. Usain Bolt løper i heat 7 som etter planen skal starte nøyaktig kl 18.57. Dette sendes direkte på NRK1.

VIDEO: Se Mcaffrey Gilmete (bane sju) løpe 100-meter!

Her er VMs tregeste 100 meter-løper. Mccaffrey Gilmete kommer fra Mikronesiaføderasjonen og det er første gang han er med i et VM.

VIDEO: Se VMs tregeste 100 meter-løper i aksjon

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • EM-analyse: Godt under 50 prosent mulighet for Norge

  Tallknusere i selskapet Nielsen's Gracenote mener Norge har 44 prosent sjanse til å få direkte plass i herre-EM i fotball neste år.

  Største sannsynlighet for EM-sluttspill gis Portugal, med 96 prosent. Norges gruppemotstander Spania får 89 prosents sjanse.

  Norge starter kvalifiseringen borte mot Spania og Georgia dagene som kommer. Skottland og Kypros er også med i gruppen. De to beste får EM-plass.

  Gracenote gir skottene bare 2 prosentpoeng dårligere mulighet enn Norge for direkte EM-billett. Georgia og Kypros står på henholdsvis 22 og 2,5.

  – Selv om Norge har en viss bedre mulighet for direktekvalifisering, holder vi Skottlands sjanser litt bedre enn Norges om vi inkluderer en mulig vei til EM via nasjonsliga-systemet, sier Simon Gleave, Gracenotes sportsanalyse-sjef, til NTB.

  7kuhpsDQHww
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Utestengt i åtte år for EPO

  Zane Robertson er utestengt fra idretten i åtte etter å ha testet positivt for bloddoping (EPO). Det opplyser New Zealands friidrettsforbund.

  – Hans handlinger er ikke bare dypt skuffende, men undergraver den høye sportslige integriteten vi ser og forventer fra utøvere som representerer vårt land, sier landets friidrettssjef.

  Robertson er landets rekordholder på maraton, og har tidligere spesialisert seg på mellomdistanse. Han har møtt Henrik og Filip Ingebrigtsen til duell ved flere anledninger.

  Robertson flyttet til Kenya som 17-åring, hvor han har trent i løpemekkaet Iten. Nå vekker utøverens forklaring på den positive prøven oppsikt.

  Ifølge Robertson skal han ha oppsøkt en kenyansk lege for å vaksineres mot korona, og hevder at vaksinen også inneholdt EPO uten at han visste om det.

  – Stå for det, du gikk ville ha det. Og si hvem som ga deg prestasjonsfremmende midler, slik at de også holdes ansvarlig, skriver OL-deltaker på maraton Aliphine Tuliamuk på Twitter.

 • Seier for Zuccarello og Wild

  Minnesota Wild og Mats Zuccarello gikk seirende 2-1 ut på bortebane mot New Jersey Devils natt til onsdag.

  Zuccarello fikk 19.28 minutter på isen. Han hadde ingen assists, men sto for fire skudd mot mål.

  Nordmannen var fornøyd med seieren da han snakket med NTB etter kampen natt til onsdag norsk tid.

  – Det var en tight match. Fortjener og fortjener det, men vi tar de seierne vi kan få, sier han. (NTB)

  kut7Nw8NnDU
  Foto: Adam Hunger / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste