NRK Meny
Normal

Trener 700 timer i året for å være Eiriks øyne

Kristian Myhre Hellerud var i ferd med å gi seg med langrenn før han møtte Eirik Bye. Nå trener han hardere enn noensinne for å hjelpe den synshemmede kameraten å finne veien i Paralympics.

eirikkristian

Duoen Kristian Myhre Hellerud (t.v) og Eirik Bye kjemper som et team under Paralympics i Sotsji. Bye er synshemmet og helt avhengig av kameratens hjelp for å orientere seg i sporet.

Foto: Anne R. Kroken

– Ledsageren bør egentlig være i bedre form enn utøveren, og siden nivået er høyt sier det seg selv at jeg må trene en del, sier Kristian Myhre Hellerud.

Han er ledsageren til Eirik Bye, som er en av langrennsløperne som skal kjempe for Norge under Paralympics. Mandag går de sin første distanse, 20 kilometer i klassisk stil.

Like nervøs som utøverne

langrenn

Hellerud går alltid like foran Bye, og bør derfor helst være i litt bedre form enn ham. Han bruker mikrofon og høytaler for å gi Bye beskjeder under konkurranser.

Foto: Anne R. Kroken

Bye er synshemmet og helt avhengig av hjelpen til Hellerud ute i løypa. Derfor har Hellerud måttet trene like hardt som en toppidrettsutøver etter at han begynte å jobbe med Bye.

– Jeg ligger på mellom 600 og 700 timer i året nå, sier han.

Det spesielle med de synshemmede klassene i Paralympics er at hjelperen som regel gjør en like stor jobb som utøveren. Hellerud og Bye er enige om at de er et team. Om de skulle få medalje, så er den vunnet av begge to.

– Vi kjemper om de samme målsetningene. Det er viktig at jeg klarer å utføre oppgaven min slik at Eirik kan få best mulig forutsetninger, sier Hellerud.

Han har mye ansvar, og er ofte like nervøs som utøverne før start.

– Det hender seg at det kribler i magen og man er spent før man skal gå, sier han.

Egen sjargong

Sammen har duoen utviklet sin egen sjargong som sørger for at de er så effektive som mulig når de snakker med hverandre ute i løypa.

Retningsendringer forklares gjerne som klokkeslett, og det er viktig for Bye å vite om han snart skal møte på en utforbakke eller andre forandringer i terrenget.

– Man blir på en måte utøverens øyne. Jeg skal både beskrive terrenget og ha i bakhodet hvordan han kan få utnyttet teknikken sin best mulig. I tillegg forteller jeg hvordan han ligger an mot konkurrentene og hjelper til med å motivere ham underveis, forklarer Hellerud.

Han går med mikrofon og høyttaler på ryggen for å slippe å bruke krefter på å snu seg når han gir beskjeder.

Det er nemlig mer enn tøft nok å holde farten for de fleste ledsagerne. Nivået i de synshemmede klassene er høyt, så det er ikke et sjeldent syn med ledsagere som blir helt utslitt av å prøve å holde følge.

Ledsagerne har derfor lov til å ta snarveier eller å bli byttet ut med en annen person underveis. Det er ikke en taktikk Hellerud og Bye går for.

– Jeg vil gå med Eirik hele veien, siden det er det klart beste for ham, sier Hellerud.

– Vinn vinn-situasjon

24-åringen har alltid gått mye på langrenn, men var i ferd med å legge skiene på hylla før han tilfeldigvis fikk kontakt med Bye.

– Å være med Eirik er morsomt i seg selv, og dessuten en motivasjon for meg til å fortsette på egenhånd. Det er en vinn vinn-situasjon, sier Hellerud, som først og fremst satser på turrenn som Birkebeinerrennet.

Han kom i kontakt med Skiforbundet da de sendte ut en henvendelse til Idrettshøyskolen på Lillehammer om at de trengte ledsagere. Hellerud var student, og skjønte fort at dette var en deltidsjobb han kunne tenke seg.

bye

Eirik Bye vil bli blant de ti beste på 20-kilometeren i Paralympics.

Foto: Anne R. Kroken

Nå er han med på alle samlinger og de fleste konkurranser, noe han kombinerer med en vanlig lærerjobb.

For Bye har var det helt nødvendig å finne en god ledsager. Han har ambisjoner om å bli en toppløper på sikt, og da er det viktig å ha en ledsager man kjenner og fungerer godt med.

– For å gå bra trenger jeg en som går foran meg og gir meg informasjonen jeg trenger. Når vi trener så mye sammen blir vi godt kjent, noe som er en stor fordel. Vi blir et sammensveiset team, sier han.

Over 100 reisedager sammen

Bye bor i Meråker og Hellerud i Kongsvinger, men møtes på samlinger én til to ganger i måneden. De har over 100 reisedøgn i året sammen, noe som gjør kjemien mellom dem enda viktigere.

– Det blir en del tid sammen, så det er greit å komme godt overens, sier Bye og humrer.

I Paralympics har han ambisjoner om å bli blant de ti beste på 20-kilometeren. Nivået i klassen er svært høyt. Storfavoritten Brian McKeever fra Canada har blant annet oppnådd gode resultater i verdenscup for funksjonsfriske, og er en klar gullfavoritt.

– Vanskelig å finne ledsagere

At nivået er så høyt, forklarer hvorfor Skiforbundet har en utfordring i å finne gode nok ledsagere.

– Det er veldig vanskelig og faktisk et problem. Ledsageren må jo både være god i idretten og ha tid til å reise en hel del, sier landslagstrener i langrenn, Torbjørn Broks Pettersen.

I Norge finner de ledsagere gjennom bekjentskaper og ved å henvende seg til skoler med idrettslinjer.

– Det går mye på frivillighet hos oss, mens i Russland har de fått et vanvittig nasjonalt system med helprofesjonelle ledsagere, som gjerne bor sammen med utøveren store deler av året. Det gir dem kanskje et fortrinn, men jeg vet ikke om vi vil helt dit uansett, sier Pettersen.

Også Bye er spent på å se hva russerne kan få til på hjemmebane.

– De har fått opp noen veldig gode løpere, som har nærmet seg nivået til Brian McKeever den siste tiden, sier han.

Bye deltar både i mandagens 20-kilometer og den avsluttende 10-kliometeren i klassisk stil på søndag.

Paraolympics-logo

Siste nytt

 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale