Hammer med sensasjonsseier over Carlsen

STAVANGER (NRK): Jon Ludvig Hammer (25) hadde aldri tidligere slått Magnus Carlsen (24) i et klassisk sjakkparti i voksen alder. Det var før han satte kompisen og verdenseneren ettertrykkelig på plass i Norway Chess.

Jon Ludvig Hammer Magnus Carlsen

VENNER OG RIVALER: Jon Ludvig Hammer spilte godt med hvite brikker og tok skalpen til kamerat og verdensmester Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Dette er Jon Ludvigs livs sjanse!, sier Norges tredje beste sjakkspiller Simen Agdestein i TV 2s studio.

Da har Hammer akkurat opparbeidet seg en seierssjanse på 85 prosent mot sin gode venn og verdensener Magnus Carlsen i det niende og siste partiet i Norway Chess.

En sensasjon er på trappene. Og bedre skulle det bli for Hammer.

Carlsen prøvde og prøvde, men klarte ikke å finne en utvei. Etter 34 trekk måtte verdensmesteren gi tapt - for første gang i voksen alder mot barndomsvennen.

– Jeg er veldig fornøyd, det er ikke hver dag man slår en verdensmester. Det har ikke gått helt opp for meg, sier Hammer til NRK.

LES SAKEN: Carlsen i fritt fall på verdensrankingen

– Helt bak mål

Der han kunne juble over endelig å ha lyktes mot Carlsen - og med det også tatt sin aller første seier i årets Norway Chess - var Carlsen mildt sagt oppgitt og irritert på seg selv.

Hammer

BETENKT: Jon Ludvig Hammer tar en pust i bakken underveis i partiet mot Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det er bare samme frustrasjonen som i tidligere partier. Jeg ser ingenting, jeg overser taktiske ting hele tiden. Flere ganger jeg gjør trekk, så ser jeg med en gang etterpå at det er dårlig og at det får konsekvenser, sier verdenseneren i TV 2 sjakksending.

– Jeg gjorde et par horrible ting i åpningen. Det er helt bak mål, legger Carlsen til.

Han har ingen problemer med å gratulere kameraten, men klarer samtidig ikke å legge skjul på at tapet kom som et resultat av det var ham selv som rotet det til.

– All ære til Jon Ludvig, naturligvis. Men dette holder ikke på noe plan, sukker Carlsen.

– Han spilte ikke bra, men det var fortsatt vanskelig å spille mot han. Men det er riktig som han sier at han har hatt en dårlig turnering. I dag var ikke noe unntak, sier Hammer.

LES SAKEN: Carlsen får handikap i neste storturnering

God start

Etter tre tap og én remis på de første fire partiene i Norway Chess, har Carlsen hevet eget spill med to seirer og to remis. Det var før møtet med kamerat Hammer.

Hammer, som tidligere har vært en viktig støttespiller i Carlsens VM-kamper mot Vishy Anand, hadde fordel av hvite brikker og fikk også en god start på partiet. Etter syv trekk hadde verdens 61. beste sjakkspiller ifølge computeren allerede opparbeidet seg en seierssjanse på 53 prosent.

Carlsen utjevnet stillingen utover i partiet, men havnet igjen i trøbbel etter sitt 27. trekk (tårn d8) og 28. trekk (tårn d2).

– Nå er det fullstendig krise for Magnus! Jeg tror vi kan si det. Hvis det finnes en nødbrems nå, må Magnus trekke i den, kommenterte Agdestein i TV 2s studio.

Den nødbremsen fant aldri Carlsen. Dermed måtte han konstatere sitt fjerde tap i turneringen. Med 3,5 poeng totalt ender han på en overraskende og veldig skuffende syvendeplass. Hammer ender på en delt sisteplass, halvpoenget bak Carlsen.

Siste nytt

 • Syk Ingebrigtsen dropper løp

  Jakob Ingebrigtsen stiller ikke til starte i det 10 km lange gateløpet Hytteplanmila lørdag. Gjert Ingebrigtsen bekrefter fredag overfor NRK at europamesteren på 1500 og 5000 meter sliter med forkjølelse. Derimot stiller brødrene Henrik og Filip til start. Søndag reiser alle tre til Flagstaff, Arizona, på høydesamling.

  Jakob Ingebrigtsen i Ostrava
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Håndballens superstjerne mister VM

  Ifølge avisen L'Equipe ser Nikola Karabatic ut til å miste håndball-VM i januar. Den franske storavisen mener å vite at Karabatic skal opereres i foten fredag og blir borte fra spill i fire måneder. Dette kan føre til at PSG-spilleren ikke kommer til å spille i mesterskapet i Danmark og Tyskland 10. til 27. januar.

  HANDBALL-GOLDEN-LEAGUE-FRA-NOR
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Norge til kvartfinalen i mixed-VM

  Norge slo Ungarn 8-1 i den siste gruppespillkampen og er klar for kvartfinalen i mixed-VM i curling i Kelowna i Canada. Kvartfinalen spilles natt til lørdag norsk tid, og det er ikke klart hvem som blir Norges motstander. Seieren over Ungarn var Norges sjette av sju mulige i mesterskapet

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag