NRK Meny
Normal

Hammer med sensasjonsseier over Carlsen

STAVANGER (NRK): Jon Ludvig Hammer (25) hadde aldri tidligere slått Magnus Carlsen (24) i et klassisk sjakkparti i voksen alder. Det var før han satte kompisen og verdenseneren ettertrykkelig på plass i Norway Chess.

Jon Ludvig Hammer Magnus Carlsen

VENNER OG RIVALER: Jon Ludvig Hammer spilte godt med hvite brikker og tok skalpen til kamerat og verdensmester Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Dette er Jon Ludvigs livs sjanse!, sier Norges tredje beste sjakkspiller Simen Agdestein i TV 2s studio.

Da har Hammer akkurat opparbeidet seg en seierssjanse på 85 prosent mot sin gode venn og verdensener Magnus Carlsen i det niende og siste partiet i Norway Chess.

En sensasjon er på trappene. Og bedre skulle det bli for Hammer.

Carlsen prøvde og prøvde, men klarte ikke å finne en utvei. Etter 34 trekk måtte verdensmesteren gi tapt - for første gang i voksen alder mot barndomsvennen.

– Jeg er veldig fornøyd, det er ikke hver dag man slår en verdensmester. Det har ikke gått helt opp for meg, sier Hammer til NRK.

LES SAKEN: Carlsen i fritt fall på verdensrankingen

– Helt bak mål

Der han kunne juble over endelig å ha lyktes mot Carlsen - og med det også tatt sin aller første seier i årets Norway Chess - var Carlsen mildt sagt oppgitt og irritert på seg selv.

Hammer

BETENKT: Jon Ludvig Hammer tar en pust i bakken underveis i partiet mot Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det er bare samme frustrasjonen som i tidligere partier. Jeg ser ingenting, jeg overser taktiske ting hele tiden. Flere ganger jeg gjør trekk, så ser jeg med en gang etterpå at det er dårlig og at det får konsekvenser, sier verdenseneren i TV 2 sjakksending.

– Jeg gjorde et par horrible ting i åpningen. Det er helt bak mål, legger Carlsen til.

Han har ingen problemer med å gratulere kameraten, men klarer samtidig ikke å legge skjul på at tapet kom som et resultat av det var ham selv som rotet det til.

– All ære til Jon Ludvig, naturligvis. Men dette holder ikke på noe plan, sukker Carlsen.

– Han spilte ikke bra, men det var fortsatt vanskelig å spille mot han. Men det er riktig som han sier at han har hatt en dårlig turnering. I dag var ikke noe unntak, sier Hammer.

LES SAKEN: Carlsen får handikap i neste storturnering

God start

Etter tre tap og én remis på de første fire partiene i Norway Chess, har Carlsen hevet eget spill med to seirer og to remis. Det var før møtet med kamerat Hammer.

Hammer, som tidligere har vært en viktig støttespiller i Carlsens VM-kamper mot Vishy Anand, hadde fordel av hvite brikker og fikk også en god start på partiet. Etter syv trekk hadde verdens 61. beste sjakkspiller ifølge computeren allerede opparbeidet seg en seierssjanse på 53 prosent.

Carlsen utjevnet stillingen utover i partiet, men havnet igjen i trøbbel etter sitt 27. trekk (tårn d8) og 28. trekk (tårn d2).

– Nå er det fullstendig krise for Magnus! Jeg tror vi kan si det. Hvis det finnes en nødbrems nå, må Magnus trekke i den, kommenterte Agdestein i TV 2s studio.

Den nødbremsen fant aldri Carlsen. Dermed måtte han konstatere sitt fjerde tap i turneringen. Med 3,5 poeng totalt ender han på en overraskende og veldig skuffende syvendeplass. Hammer ender på en delt sisteplass, halvpoenget bak Carlsen.

Siste nytt

 • Mjelde kåret til tredje beste

  Maren Mjelde ble søndag kveld stemt frem av spillerne selv som den tredje beste spilleren i engelsk fotball.

  Lagvenninne fra Chelsea, Fran Kirby, vant prisen. Ji So-yun, også Chelsea-spiller, tok andreplassen.

  SOCCER-CHAMPIONS-CHE-WOB/WOMEN
  Foto: ADAM HOLT / Reuters
 • Napoli senket Juventus

  De fleste av de store fotballigaene er avgjort, men i Italia er det fortsatt spenning.

  Søndag kveld tapte tittelforsvarer Juventus 0–1 mot Napoli på hjemmebane.

  Dermed er Napoli bare ett poeng bak Juventus på toppen av tabellen.

  FBL-ITA-SERIE A-JUVENTUS-NAPOLI
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Salah kåret til årets spiller

  Liverpools storscorer Mohamed Salah ble søndag tildelt den prestisjetunge prisen som årets Premier League-spiller av den engelske spillerforeningen PFA, skriver NTB. Egypteren tangerte ligarekorden da han scoret sitt 31. seriemål lørdag.

  FBL-ENG-PR-WEST BROM-LIVERPOOL
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08