Hopp til innhold

Hammer med sensasjonsseier over Carlsen

STAVANGER (NRK): Jon Ludvig Hammer (25) hadde aldri tidligere slått Magnus Carlsen (24) i et klassisk sjakkparti i voksen alder. Det var før han satte kompisen og verdenseneren ettertrykkelig på plass i Norway Chess.

Jon Ludvig Hammer Magnus Carlsen

VENNER OG RIVALER: Jon Ludvig Hammer spilte godt med hvite brikker og tok skalpen til kamerat og verdensmester Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Dette er Jon Ludvigs livs sjanse!, sier Norges tredje beste sjakkspiller Simen Agdestein i TV 2s studio.

Da har Hammer akkurat opparbeidet seg en seierssjanse på 85 prosent mot sin gode venn og verdensener Magnus Carlsen i det niende og siste partiet i Norway Chess.

En sensasjon er på trappene. Og bedre skulle det bli for Hammer.

Carlsen prøvde og prøvde, men klarte ikke å finne en utvei. Etter 34 trekk måtte verdensmesteren gi tapt - for første gang i voksen alder mot barndomsvennen.

– Jeg er veldig fornøyd, det er ikke hver dag man slår en verdensmester. Det har ikke gått helt opp for meg, sier Hammer til NRK.

LES SAKEN: Carlsen i fritt fall på verdensrankingen

– Helt bak mål

Der han kunne juble over endelig å ha lyktes mot Carlsen - og med det også tatt sin aller første seier i årets Norway Chess - var Carlsen mildt sagt oppgitt og irritert på seg selv.

Hammer

BETENKT: Jon Ludvig Hammer tar en pust i bakken underveis i partiet mot Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det er bare samme frustrasjonen som i tidligere partier. Jeg ser ingenting, jeg overser taktiske ting hele tiden. Flere ganger jeg gjør trekk, så ser jeg med en gang etterpå at det er dårlig og at det får konsekvenser, sier verdenseneren i TV 2 sjakksending.

– Jeg gjorde et par horrible ting i åpningen. Det er helt bak mål, legger Carlsen til.

Han har ingen problemer med å gratulere kameraten, men klarer samtidig ikke å legge skjul på at tapet kom som et resultat av det var ham selv som rotet det til.

– All ære til Jon Ludvig, naturligvis. Men dette holder ikke på noe plan, sukker Carlsen.

– Han spilte ikke bra, men det var fortsatt vanskelig å spille mot han. Men det er riktig som han sier at han har hatt en dårlig turnering. I dag var ikke noe unntak, sier Hammer.

LES SAKEN: Carlsen får handikap i neste storturnering

God start

Etter tre tap og én remis på de første fire partiene i Norway Chess, har Carlsen hevet eget spill med to seirer og to remis. Det var før møtet med kamerat Hammer.

Hammer, som tidligere har vært en viktig støttespiller i Carlsens VM-kamper mot Vishy Anand, hadde fordel av hvite brikker og fikk også en god start på partiet. Etter syv trekk hadde verdens 61. beste sjakkspiller ifølge computeren allerede opparbeidet seg en seierssjanse på 53 prosent.

Carlsen utjevnet stillingen utover i partiet, men havnet igjen i trøbbel etter sitt 27. trekk (tårn d8) og 28. trekk (tårn d2).

– Nå er det fullstendig krise for Magnus! Jeg tror vi kan si det. Hvis det finnes en nødbrems nå, må Magnus trekke i den, kommenterte Agdestein i TV 2s studio.

Den nødbremsen fant aldri Carlsen. Dermed måtte han konstatere sitt fjerde tap i turneringen. Med 3,5 poeng totalt ender han på en overraskende og veldig skuffende syvendeplass. Hammer ender på en delt sisteplass, halvpoenget bak Carlsen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal