VM-favorittens forvandling: Tjente mer på åtte dager enn i hele 2019

Senest i sommer tjente Halvor Egner Granerud pengene sine som vikar i en barnehage. Nå er 24-åringen plutselig den største favoritten når skiflygings-VM starter fredag.

Granerud barnehage

BARNEHAGE: Før sesongen jobbet Halvor Egner Granerud som tilkallingsvikar i en barnehage i Trondheim. Foto: Espira Muruvik barnehage

Tre verdenscupseire på fem renn. Rundt 400.000 inntjente premiepenger. 400 av 500 mulige verdenscuppoeng og gul ledertrøye.

Halvor Egner Granerud har mildt sagt hatt en eventyrlig åpning på hoppsesongen. Før denne sesongen hadde han ikke engang vært på pallen i verdenscupen.

– Fantastisk er et ganske beskrivende ord for den starten. Jeg er ikke direkte overrasket, for jeg visste før sesongen at jeg har toppnivået inne, men at det skulle være så stabilt trodde jeg ikke, sier Granerud til NRK.

3mOnobCUg4I

GOD START: Halvor Egner Granerud vant ett renn i Ruka og begge rennene i Nizjnij Tagil.

Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / NTB

Viktig erfaring

Man skal ikke langt tilbake i tid for å finne en periode hvor lite fungerte i hoppbakken. Forrige sesong tok Granerud totalt sju verdenscuppoeng og tjente inn beskjedne 800 sveitsiske franc – i underkant av 8.000 norske kroner.

På kun fem renn har han altså tjent inn rundt 400.000 bare i premiepenger.

En sterk kontrast til både 2019, da han ifølge skattelistene hadde en samlet inntekt på drøyt 234.000. Og også det første halvåret av 2020, da Granerud blant annet tok vakter som barnehagevikar i Espira Muruvik i Trondheim for å få økonomien til å gå rundt.

– Livet er jo egentlig snudd på hodet. Jeg levde på sparekontoen i godt over et år. Nå har jeg fått betalt tilbake det jeg lånte av meg selv og fått fylt opp BSU-kontoen, sier Granerud og smiler.

Gullfavoritt

Hoppkometen forteller at det ikke kun var økonomisk motivert å ta jobben i barnehagen. Det var også en måte å koble av fra den ensformige toppidrettshverdagen, noe han mener har hjulpet ham til å bli en bedre hopper.

Granerud barnehage

LÆRTE MYE: Granerud mener selv at tiden som barnehagemedarbeider har vært med å bidra til den gode sesongstarten. Foto: Espira Muruvik barnehage

– Det var en veldig fin opplevelse å jobbe der, og noe jeg kunne tenke meg å jobbe med senere. Samtidig var det godt å gjøre noe annerledes. Som toppidrettsutøver er dagene veldig like. Du jobber mot det samme formålet hele tiden, som er å bli bedre til å hoppe, sier Granerud.

– For hodet sin del, tror jeg det var veldig viktig, og så er det jo litt trening i å løpe rundt og leke sisten med ti barn hver dag også, fortsetter han.

Denne helgen er Granerud en av favorittene, om ikke den aller største, til å ta VM-gull i skiflyging i Planica.

24-åringen har riktignok ikke mye å vise til i skiflyging fra tidligere. Han har en personlig bestenotering på 233 meter, og sist gang Granerud hoppet i Planica, ble han nummer 28 og 36.

– Resultatmessig har det ikke vært veldig bra tidligere, men det samme kunne jeg jo si om storbakke før denne sesongen og. Gjør jeg arbeidsoppgavene like bra her som så langt denne sesongen, håper jeg å fly langt i Planica. Det har jeg ikke gjort før, sier Granerud.

aPqN2NEUTDk

FAVORITT: Etter den gode sesongstarten, er 24-åringen den største favoritten til å ta gullet under VM i skiflyging i Planica.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

– Bør ha selvtilliten nå

Alexander Stöckl er spent på hvordan eleven hans takler overgangen til skiflyging. Han er likevel klar på at forskjellen fra storbakken ikke er så stor som mange skal ha det til.

– Det er ikke så mye forskjell. Hastigheten er annerledes, men hvis man har en stabil teknikk, som Halvor har for øyeblikket, skal det gå fint. Det blir spennende å se hvordan han takler overgangen, sier Stöckl.

Også NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen tror at Granerud har gode forutsetninger for å ta gull. Evensen peker på to ting som gjør at nordmannen er favoritt.

– Han er veldig stabil nå, og når VM skal avgjøres gjennom fire omganger og ikke to, sier det seg selv at det blir viktig. Og uavhengig av om det er storbakke eller skiflyging, er selvtillit det aller viktigste i skihopping. Det bør Granerud har nok av nå, sier Evensen.

Siste nytt

 • Debutanten med Niskanen-stikk

  Det norske laget på onsdagens 15 km fristil intervallstart består som ventet av Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og Harald Østberg Amundsen, samt tittelforsvarer Martin Johnrsrud Sundby.

  VM-debutant Amundsen fortalte på tirsdagens pressekonferanse at han allere har ristet av seg debutantnervene. Og da finske Iltalehti ville vite hva han mente om mulightene til den finske superstjernen Iivo Niskanen, viste han at han ikke frykter folk på grunn av navnet.

  – Han så fryktelig stiv ut på skøytedelen på skibytte (lørdag). Han har gått fort før på en 15 km, men den skøyteformen han viste på skibytte her om dagen tror jeg ikke holder til det helt store for hans del, sa Amundsen.

  Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo står over for å samle krefter fram mot fredagens stafett og søndagens 50 km klassisk fellesstart.

  GHx7Ka9iLBU
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Storbritannia vil arrangere hele EM

  Storbritannias statsminister Boris Johnson har bekreftet at hvis det er nødvendig, så kan Storbritannia arrangere hele EM. Det skriver Sky Sports. Etter planen skal det spilles i 12 forskjellige land, men det har blitt sådd tvil rundt formatet ettersom koronaviruset fortsatt herjer i flere av landene.

  Det skal nå være samtaler mellom ministere og UEFA for å finne en god løsning for sommerens mesterskap. Det skal arrangeres fra 11. juni til 11. juli.

  Landene, eller byene, som i utgangspunktet deler på mesterskapet er Amsterdam (Nederland), Baku (Aserbajdsjan), Bilbao (Spania), Bucharesti (Romania), Budapest (Ungarn), København (Danmark), Dublin (Irland), Glasgow (Skottland), London (England), München (Tyskland), Roma (Italia) og Sant Petersburg (Russland).

  I tillegg til at de vil ta ansvar for kommende EM, har også den britiske regjeringen støttet å søke om å arrangere fotball-VM i 2030.

  Jadon Sancho
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Smitteøkning i Montenegro før kamp

  I slutten av mars skal fotballandslaget til Montenegro for å spille VM-kvalifiseringskamp.

  Ifølge Worldometers.com er det loggført 76.000 koronatilfeller i landet som bare har vel 600.000 innbyggere. Landets vaksineplaner fungerer dårlig og er kraftig forsinket, ifølge BalkanInsight.

  – Vi er klar over situasjonen i Montenegro, og den er krevende. Vi har hatt to personer på befaring. Vi har diskutert smittesituasjonen i landet. Vi reiser som kjent som en lukket kohort og er skjermet fra omgivelsene under hele oppholdet, men samtidig må vi være veldig forsiktige, sier fotballforbundets generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB.

  Norges herrelandslag
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal