Haga snudde folket

Tromsø leder nå klart hos folk flest om å bli norsk OL-søker i 2018. Tall NRK har viser at nesten annenhver nordmann vil ha OL til Tromsø.

Haga snudde folket
Foto: Scanpix

Bare 36 prosent støtter Oslo/Lillehammer-alternativet.

- Gledelig!

Tallene Norstat har hentet inn for NRK viser at at Oslo ledet klart før Sp-leder Åslaug Haga, kom med det kontroversielle utspillet om at Tromsø burde bli søkerby.

Etter utspillet snudde folket, og nå vil 46 prosent ha OL i nord. Det betyr at Hagas utspill har endret folks meninger dramatisk, og gitt Tromsø en ledelse på ti prosentpoeng.

På sist måling, som ble tatt i desember og lenge før Haga kom med sitt utspill, ville 37 prosent ha OL i Tromsø.

- Det er gledelige tall, men det er langt fram til et evt. OL, kommenterer Haga overfor NRK Sport.

Er du overrasket over at du har snudd folkemeningen etter det kontroversielle utspillet om at du ønsket Tromsø som norsk OL-kandidat?

- Jeg tror vel ikke at jeg har snudd opinionen, men oppmerksomheten rundt hva Tromsø kan gi av muligheter har gitt gjenklang i folk. Jeg tror også folk ser at nå er det Nord-Norge sin tur.

- Et spektakulært konsept!

Åslaug Haga / NRK

Utover at det er "Nord-Norges tur", tror du det finnes andre grunner til at folk har fått øynene opp for Tromsø, og at de leder så klart?

- Skal vi få OL til Norge, må vi presentere et annerledes og spektakulært konsept. Det gjør Tromsø. Det tror jeg folk ser. Og at det er en grunn i tillegg til at man ser mulighetene for Nord-Norge.

Det viser seg i bakgrunnsmatriale at det er tverrpolitisk enighet om dette. Selv Frp-velgere vil ha OL til Tromsø.

- Det er hyggelig at det er tverrpolitisk enighet, men det er nok også et uttrykk for at holdningene i forhold til et OL i Tromsø ikke går etter politiske skillelinjer.

Redd for å miste magien

De største meningsendringene i målingene gjort for NRK i forhold til støtte til de forskjellige OL-alternativene i desember sammenlignet med januar er på det sentrale østlandet.

Haga tør ikke gå gå for langt i forhold til å fortolke det, men Lillehammer 1994 kan ha noe med saken å gjøre.

- Det å gjenta Lillehammer i 1994 kan være vanskelig og en del mennesker kan være redde for at magien fra 94 kan forsvinne om man ikke klarer det. Kanskje folk på det sentrale østlandet derfor ser muligheter til en ny annerledes folkefest i Tromsø.

Ramme

Du har møtt massiv kritikk for din uttalte støtte til Tromsø. Hva vil du si til dine kritikere etter denne nye meningsmålingen som viser at folket har støttet opp under Tromsø i større grad etter at du har uttalte deg?

- Jeg litt usikker på hvor mye mitt utspill har betydd, men jeg tror det har vært nyttig med en diskusjon rundt dette. Jeg tror folk kanskje mener at dette bør handle om noe mer enn en fjortendagers idrettsfest.

- Vi skal være opptatt av det å skape en fest også. Men uten at det settes inn i en ramme så tror ikke jeg at aksepten blant folk, for å bruke så mye penger på dette som vi blir nødt til, vil være der.

Siste nytt

 • Mathis Bolly klar for Molde

  Den hurtige 20-åringen gjør comeback i norsk fotball og skal spille for Molde den kommende sesongen. Den tidligere Lillestrøm-spilleren har vært klubbløs siden kontrakten hans med tyske Greuther Fürth gikk ut i fjor sommer.

  Bolly.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Argentinsk motstander for Ruud

  Casper Ruud skal møte argentinske Carlos Berloq i sin 1.-rundekamp i ATP-turneringen i Rio de Janeiro. Kampen starter klokken 17 norsk tid tirsdag.

  ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • Klinsmann fikk 29 millioner

  Tyske Jürgen Klinsmann fikk et sluttvederlag på 29 millioner kroner etter at han fikk sparken som amerikansk landslagssjef, viser tall fra amerikanske skattemyndigheter. Det var i november 2016 at Klinsmann måtte gå etter at USA tapte for Costa Rica i VM-kvalifiseringen.

  Jürgen Klinsmann
  Foto: STRINGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal