Hadi Srour testet positivt for EPO: – Jeg vet at jeg ikke har tatt dette stoffet

Norgesmesteren Hadi Srour (23) har avlagt en positiv A-prøve for EPO. – Jeg vet at jeg ikke har tatt dette stoffet, sier bokseren.

NEKTER: Hadi Srour nektet for å ha inntatt EPO da han møtte pressen onsdag ettermiddag.

Norgesmester Hadi Srour har avlagt en positiv A-prøve for syntetisk EPO. Analyseresultatet fra B-prøven blir trolig klart neste uke.

EPO er et stoff som øker kroppens produksjon av røde blodlegemer. Srour nektet for å ha inntatt stoffet da han møtte pressen onsdag ettermiddag.

– Jeg vet at jeg ikke har tatt dette stoffet, sier han.

Srour er generelt misfornøyd med Antidoping Norges opptreden i forbindelse med dopingsaken, blant annet fordi han først fikk beskjed om at han testet positivt på en blodprøve. Dette ble senere korrigert til en urinprøve. Antidoping Norge bekrefter feilen overfor VG.

– Dagen etter (han ble kjent med prøven) dro jeg inn til Antidoping Norge og pratet med etterforskerne deres. Da sa de at urinprøven var positiv, ikke blodprøven som jeg først fikk beskjed om. Jeg har testet positivt på syntetisk EPO (bloddoping) som ikke finnes i kroppen og som ikke kan påvises i verken urin eller blod. Jeg har sjekket dette opp med et laboratorium og andre og fått til svar at det blir fordøyd i mage og tarm, sier 23-åringen.

Hadi Srour tilknyttet Norges Bokseforbund har avgitt positiv dopingprøve.

TESTET POSITIVT: Hadi Srour har avlagt en positivt dopingprøve for EPO. Han nekter for å ta inntatt stoffet med vilje.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kritisk til Antidoping Norge

Han legger flere ganger i løpet av onsdagens pressekonferanse vekt på at han ikke har inntatt EPO med viten og vilje. Han er samtidig altså kritisk til Antidoping Norges opptreden i forbindelse med dopingsaken.

– Antidoping Norge mener jeg satte injeksjoner med syntetisk EPO da jeg var på festival i Stavern, og løp etter damer og drakk alkohol. Dette var 23 dager etter europeisk OL, hvor jeg representerte Norge, sier han.

– Det finnes ikke noe logisk bevis på dette, og ingen forklaring, annet en denne tvilsomme testen. Jeg har etterlyst en analyserapport, men ikke fått den, legger han til.

Srours kritikk av Antidoping Norge gjelder blant annet gjennomføringen av et møte.

– Etterforskerne forhørte meg, men de var ikke ute etter å høre min versjon eller å få sannheten. De anmodet meg to ganger om å tilstå. Den siste gangen slo de også av lydopptakeren, hevder Srour.

Advokat og avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes, stiller seg undrende til kritikken.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i den kritkken. Jeg mener at vi har et godt system hvor vi følger opp våre saker på en god måte. Vi er veldig opptatt av utøverne og deres rettssikkerhet, sier hun til NRK.

– Ble Srour forsøkt tvunget til å tilstå, slik han opplevde det?

– Jeg synes det er uheldig at han opplever at det ikke har vært håndtert på en god måte. Jeg kan si at vi har veldig erfarne etterforskere, som har tidligere erfaring fra politiet. De er vant med å håndtere denne typen spørsmål, vant til å gjennomføre samtaler og de er objektive i sin rolle.

– Srour sier videre at han ikke har fått tilgang til prosedyren og dokumentene i ettertid. Hvorfor ikke?

– Det er en uttalelse jeg ikke kjenner meg igjen i.

– Han har altså det?

– Dette er en del av sakgangen, hvor han kan få tilgang til dokumentene. Han får når som helst, når han ønsker det, tilgang til alle sakens dokumenter.

Vurderer å legge opp

Srour mener det er helt usannsynlig at han skal ha fått i seg EPO.

– Syntetisk EPO har kort varighet og blir etter min oppfatning tatt med veiledning fra sakkyndige personer i forbindelse med konkurranse. Denne testen ble tatt etter Stavern, i min ferie, da jeg var dehydrert. I tillegg til tidspunktet har jeg verken ressurser, kapasitet eller kompetanse til å innta et slikt stoff, sier han på pressekonferansen.

– Jeg har holdt på med idrett siden jeg var ni år. Jeg har tatt 22 dopingprøver siden 2013. Jeg er på prioritert utøverliste. 33 dager etter denne prøven ble jeg dopingtestet igjen, denne gangen i forbindelse med en proffkamp i Tyskland. Da ble jeg tatt inn og testet for urin og blod. Begge var negative, sier han videre.

Srour åpner for å legge hanskene på hylla dersom også B-prøven er positiv.

– Hvis det her ikke ender godt, så går ikke jeg tilbake til et system som ikke fungerer. Så hvis jeg blir funnet skyldig, hvis B-prøven er positiv, er jeg ferdig med boksing. Da er rettssikkerheten til utøvere lik null, sier han.

Srour

STORT TALENT: Srour (t.h.) er tidligere Norgesmester i boksing. Han har vunnet fire av fire kamper som proff.

Foto: Tor Erik Schrøder

– Ikke dømt ennå

President i bokseforbundet, Odd Haktor Slåke, understreker at Srour ikke er dømt ennå og at vi må vente på B-prøven.

– Hadi er blit trukket fra VM i Russland til helgen. Det gjort i bakgrunn i brevet vi fikk fra Antidoping Norge om at han har testet positivt på en dopingprøve. Det fikk vi 29. august. Vi understreker at det var en A-prøve. B-prøven er analysert i dag. Resultatet vil foreligge til uka. Hadi er ikke dømt ennå, sier han på pressekonferansen.

– Bokseforbundet tar dopingarbeidet veldig alvorlig. Alle våre utøvere skal gjennom «Ren utøver»-prøven før de kan konkurrere for oss. Dette er en kjedelig sak for forbundet. Uansett holder vi handa om Hadi til B-prøven foreligger, legger han til.

Skulle til VM

Srour var i ferd med å forberede seg til VM i Jekaterineburg, som begynner i helga. Der skulle han vært Norges eneste deltaker. Han siktet seg også inn mot neste års OL i Tokyo, men ble slått i kvalifiseringen i Baku i juni. Nå ville han prøve å nå målet gjennom VM.

Ingen norsk bokser har deltatt i OL siden 1996.

Han tok også kongepokalen i NM i mars i år, noe han også gjorde i 2017. Han var en av tre norske boksere i European Games i juni.

– Det er synd, for jeg tror han er en bokser som kunne nådd langt, sier NRKs bokseekspert Anders Øfsti.

– Han hadde lagt opp til en smart karriere, fordi han satset både på proffkarriere og på det som heter olympisk boksing, legger Øfsti til.

Det er nemlig mulig etter de nye reglene. Der det tidligere var et skarpt skille mellom proff og amatør, kan man nå kombinere. Det er Srour en av de første som har benyttet seg av.

Fire av fire

Derfor han bokset olympisk boksing med stor suksess, samtidig som han har bokset fire proffkamper og skrevet kontrakt med Sauerland.

Han har bokset fire proffkamper og vunnet alle, den siste i tyske Ludvigshafen 17. august.

– Men som fersk proffbokser har han bare møtt dårlig motstand. Det er derfor i den olympiske boksingen han så langt har fått vise hva han står for. Der har han møtt og slått mange av de alle beste, sier Øfsti.

Om B-prøven bekrefter den positive A-prøven, kan det spøke for både VM og OL.

– Det er også et spørsmål om hva som skjer med hans proffkontrakt med Sauerland nå, sier Øfsti.

Sportsnyheter

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Gullballen gikk til Lionel Messi. Superstjernen sikret sin sjuende Ballon d'Or under mandagens prisutdeling. Ingen har vunnet prisen oftere enn argentineren.

Siste nytt

 • Klæbo nekter å gå med Viaplay-logo

  Langrennsstjernen Johannes Høsflot Klæbo har ikke sans for Norges Skiforbunds kommersielle samarbeid med Viaplay.

  Derfor nektet han å gå med Viaplay-logoen på låret, slik de andre norske skiløperne gjorde, i helgens verdenscupåpning i Ruka. Det melder Adresseavisen.

  – Jeg mener at en slik avtale verken tjener skiforbundet eller Viaplay. I stedet kan den være skadelig, da det kan stilles spørsmål rundt temaet uavhengighet. Det er ikke bra for noen av partene, sier Klæbo til avisen.

  Viaplay-eier Nent Group har TV-rettighetene til verdenscupen i langrenn, og den norske skistjernen mener at det er problematisk at strømmetjenesten både skal dekke idretten journalistisk og være sponsor for skiforbundet.

  – Slikt kan det settes spørsmålstegn ved. Når spørsmål stilles rundt vår uavhengighet og troverdighet, må noen varsle. Det har jeg gjort, og jeg valgte å gå uten Viaplay-merke på konkurransedressen i Ruka fastslår Klæbo.

  Kommersiell sjef Børge S. Nielsen er uenig i begrunnelsen og sier at Viaplay skal ha et møte med skiforbundet om saken i løpet av de nærmeste dagene. (NTB)

  Høydetrening i Livigno
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Neymar ferdigspilt for i år

  Paris Saint-Germain må klare seg uten stjernespissen Neymar i seks til åtte uker som følge av en ankelskade.

  Det opplyser den franske storklubben på sitt nettsted. Neymar ble skadd i søndagens 3-1-seier over Saint-Étienne.

  – Tester utført i natt bekrefter at Neymar har fått en forstuet venstre ankel og leddbåndsskader. Det er ventet at han er utilgjengelig i seks til åtte uker. En ny undersøkelse skal gjøres om 72 timer, skriver PSG.

  France Soccer League One
  Foto: Laurent Cipriani / AP
 • Nilsson ute av troppen

  Stina Nilsson er ute av Sverige-troppen når verdscupen i skiskyting held fram i Östersund torsdag. Ho skal i staden gå IBU-cuprenn på norsk snø.

  Den svenske landslagsleiinga vel denne veka å gi Johanna Skottheim sjansen i verdscupen.

  Nilsson stiller i staden til start i IBU-cupen på Sjusjøen. Der skal det gåast supersprint (onsdag), sprint (fredag) og fellesstart (laurdag).

  – På Sjusjøen får Stina sjansen til å gå tre nye renn mot hard internasjonal motstand. Det trur eg er perfekt for hennar vidare utvikling, forklarer Lukas.

  Nilsson blei nummer 43 og 55 i dei to premiererenna i Östersund i helga. Ho hoppa over frå langrenn til skiskyting vinteren 2020.

  Stina Nilsson
  Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal