Hadde tidenes målsnitt for Norge – vraket som straffeskytter

HERNING (NRK): Kristian Bjørnsen (30) bøtter vanligvis inn mål for Norge. I VM har det gått tråere, og i tillegg er han vraket som straffeskytter.

Kristian Bjørnsen

TREFFSIKKER: Kristian Bjørnsen har en treffprosent på 78 så langt i VM. Mot Danmark scoret han fire.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Under EM i fjor endte høyrekanten med tidenes beste scoringssnitt på landslaget, med 4,82 mål per kamp. Han scoret også nest flest i hele mesterskapet (37). I år har Kristian Bjørnsen «bare» scoret 14 av Norges 175 mål.

– Tidligere har jeg vært eneste høyrekant, mens i år har vi fordelt litt mer og jeg har sittet på benken mot dårligere motstand, begrunner Tyskland-proffen det først med.

Men Bjørnsen er den i troppen som så langt har klart mest spilletid, med sine tre timer og 29 minutter på banen. Han har scoret på 14 av 18 skudd, tre av missene kom mot Danmark, og ender gjerne et mesterskap med en treffprosent på over 80 – gjerne høyest i laget.

Byttet ut

Men i år er han vraket som straffeskytter til fordel for Magnus Jøndal og Sander Sagosen.

– Det er noen som vil skyte, og hvis Bjørnsen vil når noen andre har bomma, kan han få lov, svarer Berge som forklaring på vrakingen.

Venstrekant Jøndal er også Norges toppscorer, med 24 mål.

Bjørnsen selv hevder det ikke ligger noen skuffelse i at han er vraket.

– Vi har så mange gode straffeskyttere, og jeg har ikke tatt så mange straffer for klubb denne sesongen, men hvis sjansen byr seg så stiller jeg gjerne opp der også.

Sagosen Bjørnsen

HVILE: Både Sagosen, Bjørnsen og Jøndal (t.h.) fikk tid på benken under storseieren mot Chile.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Men grunnen til lavere målsnitt er ikke bare sjumeterne.

– Vi har kanskje ikke fått utnyttet høyresiden så bra som vi ønsker, erkjenner Bjørnsen.

Mindre Sagosen?

Landslagssjefen er enig.

– Vi ønsker å få mer bredde på det, for det har vært færre utspill til Bjørnsen. Og han har prestert når han har fått sjansen, sier Berge.

 • Hør NRKs håndball-podkast, «TimeOut VM-spesial» her:

Eivind Tangen har stått mest på høyrebacken, og merket det samme.

– Det er naturlig at det meste skjer til venstre, for vi er best der med Sander og Jøndal, to av verdens beste. Det er ikke sånn at man sier til Sander når han scorer ti mål, at nå vil jeg ha ballen. Vi er ikke der, forteller Tangen.

Men at Sander Sagosen skal bli mindre viktig for Norge, er noe Berge sa han ønsket i forkant av mesterskapet.

– Ja, vi har snakket litt om det, for det kan ikke bare være slik at lag forbereder seg på Sander. Det er lettere for ham også om vi får brettet ut spillet vårt. Da blir han helt umulig å stoppe, og det er et fokus vi har hatt på trening, forteller Tangen.

 • Norge spiller sin første kamp i hovedrunden mot Egypt søndag klokken 20.30. Mandag venter Sverige kl. 18.00, mens onsdag går siste hovedrundekamp mot Ungarn kl. 18.00.

Siste nytt

 • Thingnes Bø vant i «comebacket»

  Johannes Thingnes Bø skjøt 20 treff og vant torsdagens 20 km i Pokljuka. Rennet var hans første i 2020, og hans første etter at han ble pappa til en gutt. Nordmannen var 11,4 sekunder raskere enn Martin Fourcade og 25,6 raskere enn Fabien Claude.

  Johannes Thingnes Bø under torsdagens normaldistanse i Pokljuka
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Kilde nest best i Kitzbühel

  Bare franskmannen Johan Clarey var raskere enn Aleksander Aamodt Kilde under torsdagens utfortrening i Kitzbühel. Kilde kom inn på 1.56,24 – 55 hundredeler bak Clarey. Kjetil Jansrud endte som nummer 12 med tiden 1.56,93.

  Switzerland Alpine Skiing World Cup
  Foto: Marco Tacca / AP
 • Endrer NM-programmet

  Juryen for Ski-NM har besluttet å endre konkurranseprogrammet etter de siste dagers mildvær, skriver Norges Skiforbund på sine hjemmesider. Fredagens sprint endres til fri teknikk, lørdagens duathlon endres til klassisk teknikk (fellesstart), mens alle etappene i søndagens stafett går i fri teknikk. Ski-NM arrangeres på Konnerud fra 30. januar til 2. februar.

  Konnerud stadion
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal