– Jeg har lært veldig mye om meg selv dette året, og jeg tror det har gjort det lettere for meg å komme tilbake på fotballbanen, sier Emilie Haavi.
NRK møter 25-åringen ute på gressmatta på Ullevaal, der fotballandslaget er i gang med de siste forberedelsene til EM i Nederland.
Men det var på ingen måte sikkert at Haavi kom til å ikle seg den røde drakta denne sommeren. Boston Breakers-proffen har nemlig hatt et svært krevende år:
Det startet med et brudd i ankelen i januar, kort tid før hun flyttet til USA. Og da hun var i ferd med å komme tilbake for fullt flere uker senere, ble hun igjen satt på sidelinjen med et kjevebrudd.
– Dette året begynte veldig trått, konstaterer Haavi.
Landslagstreneren tvilte på å se Haavi
Men USA-proffen forteller at hun har vokst både som person og fotballspiller i løpet denne tiden.
– Det har vært en annerledes inngang på et mesterskap. Jeg har tidligere vært heldig med å være skadefri, så jeg har jobbet på en helt annen måte. Men det kommer noe godt ut av det å være skadet og. Man blir veldig mentalt tøff, sier Haavi og legger til:
– Jeg har også blitt flinkere på å fokusere på det jeg kan gjøre noe med.
Landslagstrener Martin Sjögren innrømmer at han i enkelte perioder har trodd han måtte klare seg uten Haavi i EM.
– Det er klart vi tvilte noen ganger, spesielt da hun fikk dette kjevebruddet. Men hun har gjort det veldig bra etter at hun kom tilbake, sier Sjögren.
– Tøff overgang til Boston
Det er imidlertid ikke bare skademarerittet som har satt sitt preg på Haavi. Kontrasten mellom norsk og amerikansk toppfotball er stor, noe 25-åringen har fått føle på kroppen.
– Det har vært en tøff overgang. Det er ekstremt høyt tempo i alle kampene og det er fysisk krevende å spille. De er nok mer atleter enn de er fotballsmarte. Det går veldig på tempo, trøkk og tæl, smiler hun.
Haavi beskriver hver eneste match som «en kamp på død og liv».
– I Toppserien kan du være 90 prosent og likevel få tre poeng. I USA må man være på i alle kampene ettersom alle kan slå alle, sier Boston-spilleren.
Men landslagsprofilen angrer ikke på at hun dro fra LSK, der hun var med på å «The Double» i 2014, 2015 og 2016.
– Det har vært en kjempeerfaring og det er veldig mye jeg har tatt med meg fra banen derfra – spesielt den fysiske delen.