Hopp til innhold

Haalands søskenbarn herjer i Toppserien

Mellomnavnet har du nok hørt før, men nå er det på høy tid å bli kjent med en ny Braut.

Emma Braut Brunes

BOR HJEMME: Emma Braut Brunes hjemme på jenterommet i Bryne.

Foto: Mari Aandahl Kippernes / NRK

Merk dere navnet Emma Braut Brunes. 17-åringen tar årets toppserie med storm, og hun har flere likhetstrekk med sin verdenskjente fetter.

– Jeg føler jeg har utviklet meg ganske mye. Jeg har kanskje bare blitt litt mer moden og mer trygg på meg selv når jeg spiller, sier hun til NRK.

Rundens lag, serierunde 1

KOMET: Braut Brunes fikk en pangstart på sesongen.

Foto: NTB

Forsvarsspilleren snakker om steget hun har tatt det siste året. Bryne-jenta tilbrakte store deler av fjorårssesongen på benken, men nå har hun fast plass i startelleveren til Klepp.

I årets første seriekamp scoret hun sitt første mål i Toppserien. Det sendte henne rett inn på rundens lag.

Men det er ikke bare fotballprestasjonene til ungjenta som gjorde at NRK tok turen til Klepp. Også det at hun er en del av en familie med en rekke fotballspillere på høyt nivå, vekket interessen.

Broren hennes Jonatan Braut Brunes spiller for Lillestrøm og har fått fire kamper og ett mål så langt i sesongen. Søskenbarnet hennes Albert Braut Tjåland er i Molde og spiller for G19-laget, og fetter Erling Braut Haaland trenger ingen videre introduksjon.

Sammenlignes med Flo-familien

Det er ikke mange fotballekspert Melissa Wiik kan sammenligne Braut-familien med, men hun nevner et par som også har hatt flere store profiler.

Melissa Wiik

NRK-EKSPERT: Melissa Wiik

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Dette må være den ny Flo-familien som florerte med mange store toppspillere og landslagsspillere, og ikke minst Berg-familien som representerte Bodø Glimt. Vi ønsker flere slike fotballfamilier velkommen, forklarer Wiik.

Hovedpersonen selv tenker ikke så mye på fetterens eventyrlige suksess, men hun erkjenner at hun henter inspirasjon fra Dortmund-stjerna.

– Ja, jeg gjør jo det. Det er veldig kjekt det han får til og veldig imponerende, så jeg tror det er mange som henter inspirasjon fra ham. Det er nok mange unggutter her på Bryne som ser opp til ham.

17-åringen rådfører seg likevel mest med storebror og Lillestrøm-spiller Jonatan.

– Han snakker jeg mye med om fotball, og hvis jeg trenger tips, er det mest han jeg snakker med.

Emma Braut Brunes

MIMRER: Emma Braut Brunes ser på bilder fra barndommen.

Foto: Anine Beck / NRK

Utfordrende overgang

Kometkarrieren til tross, det var ingen selvfølge at det var fotball Brunes skulle drive med. Som barn var hun innom flere idretter, hun spilte fotball og håndball, men drev også med svømming og friidrett.

Likevel var det fotballen hun brukte mest tid på.

Emma Braut Brunes

ALLTID LIKT FOTBALL: Emma Braut Brunes har gått på fotball siden hun var fem år.

Foto: Priavt

– Vi var mye ute og spilte fotball i helgene og ble igjen etter trening for å spille. Det har vært mye fotball med venninner, familie og broren min, minnes hun.

Frem til hun var 15 år holdt hun på med både fotball og håndball, men før hun skulle begynne på videregående måtte hun velge hva hun ville satse på.

Valget førte henne til Klepp, der hun gikk via akademiet til elitelaget på et under ett år.

– Jeg er glad for at jeg valgte fotball nå, for jeg ser jo at jeg har kommet langt. Jeg er også veldig glad for at jeg har kommet til Klepp, de er veldig flinke der, sier hun, og legger til at overgangen fra akademi til Toppserien var utfordrende.

– Folk var eldre, det stilles mer krav til deg og ting går fortere, forklarer hun.

Kan følge etter Haaland

Klepp-trener Nick Loftus har tro på at midtstopperen kan gå i fetter Haalands fotspor.

Klepps trener Nick Loftus

TRENER: Nick Loftus

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

– Absolutt. Hun er en ung spiller, og omgivelsene hennes gjør det mulig for henne å ta de stegene. Jeg er trygg på at hun kan nå disse målene, og jeg har tro på henne, sier skotten.

Han mener hun har en fysikk og et hode som passer gjør henne til en viktig brikke i Klepp-laget.

– Hun er smart og tar gode avgjørelser i situasjoner hvor hun er under press, forklarer treneren.

Drømmer om utenlandsspill

Til høsten begynner 17-åringen på sitt siste år på toppidrettslinjen til Bryne videregående skole. Hun er fornøyd hvis hun går ut med greie karakterer, men karrieremessig har hun langt høyere ambisjoner.

Vålerenga - Klepp, Toppserien

KAMP: Vålerenga-spiller Synne Sofie Kinden og Klepp-spiller Emma Braut Brunes.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Jeg har alltid fått høre at jeg har farten og høyden til å bli veldig god fotballspiller, men du må på en måte ha mer enn bare fysikk. Men jeg har hørt fra flere at jeg kan bli en veldig god forsvarsspiller om jeg jobber på og fortsetter å videreutvikle det jeg allerede har, sier Brunes.

– Målet er kanskje å reise til utlandet, jeg synes det høres gøy ut, fortsetter hun.

– Hvis du kunne velge fra øverste hylle, hvor vil du helst spille?

– Kanskje Chelsea eller Barcelona, svarer stortalentet, som er klar på hva hun må gjøre for å nå drømmene sine.

– Jeg vil bli bedre offensivt, forbedre pasningsspillet og til å forsvare meg én til én, sier 17-åringen.

Emma Braut Brunes

STORE DRØMMER: Emma Braut Brunes drømmer om å spille for en av verdens største klubber.

Foto: Anine Beck / NRK

Siste nytt

  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal