Hopp til innhold

– Beste oppvisning siden Ronaldo var på besøk

Erling Braut Haalands prestasjon i Nord-Irland blir sammenlignet med en portugisers herjinger på samme stadion for syv år siden.

SUPERPAR: Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth har funnet tonen på topp for Norge.

Laster innhold, vennligst vent..

For første gang startet Norge med spissparet Alexander Sørloth og Erling Braut Haaland. Det viste seg å være en meget god avgjørelse av Lars Lagerbäck.

Mot et sjanseløst nordirsk forsvar var de to spisskjempene ustoppelige. I britiske medier er det selvsagt Tyskland-proffen som preger overskriftene.

Sportskommenatoren Steven Beacom i Nord-Irlands største avis, Belfast Telegraph, bruker store ord om Haalands prestasjoner.

– Han er virkelig et spektakulært talent. Det er den beste oppvisningen på denne banen siden Cristiano Ronaldos hattrick, skriver Beacom på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Beacom viser til portugiserens tre mål i Portugals 4-2 seier i Belfast i 2013. Den gangen ledet Nord-Irland 2-1 på Windsor Park i VM-kvalifiseringa, men da tok Ronaldo grep og snudde kampen alene med to hodestøt og et frispark fra 25 meter.

– Verdensklasse

Men der Ronaldo gjorde mye av jobben selv, var Haaland en del av det som kan bli et fryktinngytende spisspar.

Det var nemlig ikke bare målene, men også måten de kom på, som var positivt for landslagssjef Lars Lagerbäck.

– Vi fikk samspill mellom to spisser i verdensklasse. Haaland fant tilbake til råskapen vi så i fjor. Han har en ekstrem fart og vilje. Han og Sørloth fant hverandre på en helt annen måte enn spissparet sist mot Østerrike, sier NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Etter oppgjøret var duoen strålende fornøyd med eget spill og samarbeid.

– Jeg synes det fungerte veldig godt. Du så vi koste oss begge to, det var en fin kamp, sier Haaland til TV2.

– Deilig å ha en sånn makker

– Du ser jo det. Jeg tror ikke vi trenger å si så mye, men du ser det er en veldig god relasjon mellom oss. Jeg tror vi tenker ganske likt, hvor vi vil ha ballen. Du ser på andrescoringen min, Erling trenger ikke se opp engang, han vet bare at jeg er der. Så det er ganske deilig å ha en sånn makker, utdyper Sørloth.

Landslagstrener Lars Lagerbäck var godt fornøyd med hvordan laget svarte etter den skuffende opptredenen mot Østerrike på fredag.

– Det var fantastisk skjønt at vi «stusser» tilbake, som vi håpet og ville gjøre. Det absolutt mest positive er at vi fikk til et angrepsspill med disse kombinasjonene og lage sånne mål. Vi vet at disse omstillingene med raske spiller skaper problemer for alle motstandere, sier Lagerbäck til TV2.

Med to mål har Sørloth nå fem mål på sine fem siste landskamper, og Haaland har tre landslagsmål på fire kamper. Særlig 20 år gamle Haaland viste sitt potensial med to nydelige scoringer og en strålende målgivende pasning.

Haaland og Sørloth

Haaland og Sørloth fant hverandre godt og var begge delaktige i hverandres scoringer.

Foto: Paul Faith / AFP

Traff «grævla» godt

– Jeg traff «grævla» godt på begge to, det var flotte mål. På assisten hørte jeg bare «Erling, Erling», så da var det bare å spille , sier Haaland om de to kremmerhusene og den målgivende pasningen.

Til sammen scoret de to 77 mål for klubblagene sine forrige sesong. De to norske spydspissene viste mot Nord-Irland at Norge kan ha et spisspar i ypperste klasse i årene som kommer.

Nå mener NRKs ekspert at det er naturlig å tro at de vil være Norges foretrukne spisspar når det skal spilles om EM-plass neste måned.

– Akkurat nå er det naturlig å tenke at de bør starte mot Serbia. King så rusten ut, men er forhåpentligvis i bedre form til neste kamp. Det er fantastisk for laget at vi har den konkurransen på topp. Det er sjeldent, sier Skjønsberg.

Sørloth er klar på at resultatet og prestasjonen bygger selvtillit før den viktige Serbia-kampen.

– Det bygger selvtillit, og vi bestemte oss etter Østerrike-kampen for at vi skulle se helt annerledes ut. Så må vi ikke hvile oss etter dette, vi må fortsette å peise på, sier Sørloth til TV2.

– Vi må være mentalt og fysisk forberedt, finne riktig tenningsnivå og ha den perfekte planen og spille den perfekte kampen, så er det «grævlig» med muligheter, påpeker Haaland.

Elleville åpningsminutter

Etter bare seks minutter sto det allerede 2-1 til Norge. Moi Elyounoussi ga Norge ledelsen, Paddy McNair fikk en enkel jobb etter slett forsvarsspill av Ajer og Hovland, men minuttet ett er var Norge igjen foran.

Haaland viste sin klasse. Dortmund-spissen limte en halvvolley fra utenfor 16-meteren helt inne ved stolpen. En strålende scoring av 20-åringen.

Norge spilte strålende angrepsfotball. Norges tredje var signert Sørloth, etter et angrep som rullet fra høyre til venstre og et nydelig innlegg fra Aleesami bak det nordirske forsvaret.

Sørloth

Alexander Sørloth var giftig og fant nettmaskene to ganger etter gode løp inn i boksen.

Foto: Peter Morrison / AP

«Ferrari mot folkevogn»

Stefan Johansen har måtte tåle mye kritikk for sitt spill i en uvant kantrolle på det norske landslaget. Mot Nord-Irland var landslagskapteinen god og direkte involvert i tre av scoringene. Etter målgivende på den første, startet han den andre med en like delikat ball i bakrom til Erling Braut Haaland.

Haaland brukte rå kraft og fart til å parkere Craig Cathcart og uegoistisk trillet han ballen på tvers til Sørloth.

Haaland

Haaland løp ringer rundt Craig Cathcart før Norges fjerde mål.

Foto: Lorraine O' Sullivan / Reuters

– Det er helt vanvittig, og han viser det han viste i fjor, han er fantastisk rask. Og Craig Cathcart ser ut som en gammel folkevogn, og forbi suser en norsk Ferrari, utbrøt Skjønsberg.

Et kvarter ut i andre satte også Haaland inn sitt andre mål for kvelden. Sørloth var igjen involvert i oppbyggingen da han flikket videre til Elabdellaoui, som igjen headet fri Haaland. Alene med keeper var jærbuen bombesikker.

På overtid satt nesten hat tricket fra Sørloth, nok en gang etter å ha blitt spilt frem av Haaland. Avslutningen ble imidlertid reddet på strek.

Vidåpen gruppe

Det ble en god kveld for det norske landslaget også utover egen prestasjon i Belfast. I den andre kampen i Norges gruppe tok nemlig Romania en overraskende borteseier mot Østerrike.

Scoringer av Denis Alibec, Alexandru Maxim og Dragus Gregore ga rumerne en sterk 3-2-seier.

Dermed leder de gruppa med fire poeng etter to kamper. Hakk i hæl følger Norge og Østerrike med tre poeng hver seg.

Siste nytt

 • Riises Avaldsnes rystet Vålerenga

  Serieleder Vålerenga har vært i en egen klasse til nå i Toppserien, men mot John Arne Riises Avaldsnes gikk Oslo-laget på en real smell. Kampen endte til slutt 1–1, og dermed endte seiersrekken til Vålerenga, som ikke hadde gitt fra seg poeng på fem kamper.

  – Det er klart at det er skuffede Vålerenga-spillere som ikke får med seg tre poeng mot Avaldsnes, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

  Vålerenga tok ledelsen på et selvmål etter et drøyt kvarter. Karina Sæviks avslutningsforsøk ble reddet av keeper Kelsey Daugherty, men returen gikk rett i en uheldig Susan Duah og spratt i eget mål.

  Tabelljumboen lot seg ikke sette ut og gjorde en god prestasjon mot den suverene serielederen. I det 65. minutt kom et fortjent utligningsmål da Maria Hovmark nikket inn et innlegg fra Kristina Svandal.

  Synne Skinnes Hansen sto for målene da Rosenborg vant borte mot LSK Kvinner i kampen om å være Vålerengas nærmeste utfordrer. Det NRK-sendte oppgjøret mellom Brann og Stabæk fra Bergen endte uten scoringer.

  (NRK / NTB)

  Avaldsnes har hatt det tøft i Toppserien i år og mange trodde de skulle få det tøft mot serielederen Vålerenga.
 • Bekreftet: Benzema klar for al-Ittihad

  Karim Benzema takket tirsdag ettermiddag for seg i Real Madrid etter 14 år i den spanske hovedstaden. Nå er det bekreftet at den franske stjernen har signert for den Saudiarabiske klubben al-Ittihad.

  Det bekrefter klubben på sosiale medier.

  – Jeg ser fram til å se dere i Jeddah, sier Benzema i en kort melding.

  Franskmannen vant Ballon d'or i fjor og har vunnet Mesterligaen fem ganger, og La Liga fire ganger. Han endte til slutt med 353 mål for den spanske storklubben.

  Nå følger han altså tidligere lagkompis Cristiano Ronaldos fotspor og fortsetter karrieren i den pengesterke ligaen i Saudi-Arabia. Ifølge spanske Marca vil kontrakten være verdt utrolige 100 millioner euro i året. Det vil gjøre Benzema til en av de best betalte fotballspillerne i verden.

  benzema
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
 • Norges sandvolleyballstjerner innledet med seier

  Begge de norske lagene vant da kvalifiseringen til den europeiske nasjonscupen i sandvolleyball ble innledet i Lillesand. Onsdag er det semifinaler.

  Det er en av sju kvalifiseringsturneringer som leder fram til et sluttspill. Sluttspillvinneren i hver klasse sikrer en kvoteplass til OL i Paris, og det er målet for de norske.

  Det startet da Norge slo Estland i det innledende spillet. Mathias Berntsen og Hendrik Mol slo Kaur Erik Kais/Rasmus Meius 2-0 (21-14, 21-14) før Anders Mol og Christian Sørum inntok sanden og slo Urmas Piik/Dimitriy Korotkov 2-0 (21-15, 21-15).

  Begge de norske kvinnelagene slo sine danske motstandere i strake sett. Først vant 2.-laget Kirstine Garder/Ingrid Lunde 2-0 (21-16, 21-12) over Pia Hove/Astrid Mellmølle, så vant Sunniva Helland-Hansen/Emilie Olimstad 2-0 (21-18, 21-12) over Clara Windelleff/Sofia Nørager Bisgaard.

  (NTB)

  Christian Sørum og Anders Mol
  Foto: Ksenia Novikova / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste