Hopp til innhold

Haaland klar for Manchester City – blir tidenes dyreste nordmann

Verdens beste og største klubber lå langflate etter Erling Braut Haaland (21). Nå er det offisielt hva som blir neste kapittel i det som allerede er et eventyr av en karriere.

Dortmund

NYTT EVENTYR: Erling Braut Haalands dager i Dortmund er snart talte.

Foto: LEON KUEGELER / Reuters

Haalands klubbvalg bekreftes nå fra Manchester City.

På sine nettsider skriver klubben at de har kommet til enighet med Borussia Dortmund om en overgang gjeldende fra 1. juli 2022.

Dermed er det satt sluttstrek for en av de største overgangssagaene i internasjonal fotball det siste året.

City skriver i offentliggjøringen at avtalen betinger at klubben sluttfører de personlige betingelsene med Haaland, men dette meldes av flere å være avklart allerede.

Haaland twitter

HISTORISK: Denne twittermeldingen fra Manchester City er en milepæl i norsk fotballsammenheng.

Foto: Skjermdump 10.05.2022 / Twitter

Hilsen fra City-stjerner

Den norske superspissen er blitt koblet til en rekke av verdens største klubber over lang tid, men falt altså ned på å skrive under for pappa Alfies gamle klubb.

Nyheten har for lengst nådd City-garderoben. Midtstopper og City-stjerne Aymeric Laporte ønsker Haaland velkommen på denne måten:

«Glad for å ikke løpe etter denne fyren de neste par årene. Velkommen, Erling», skriver han på Twitter.

Laporte
Foto: Skjermdump 10.05.2022 / Egil Sande

Laportes lagkamerat Kyle Walker er også ute med en velkomshilsen til nordmannen.

«Velkommen, Erling. Ser frem til å starte arbeidet», skriver Walker på Twitter.

Også Oasis-rocker Liam Gallagher, en av Citys mest profilerte supportere, er glad for at Haaland kommer til klubben.

Han har markert overgangen med en rekke twittermeldinger tirsdag kveld:

Liam Gallagher
Foto: Skjermdump 10.05.2022 / Twitter

– Det største innen norsk fotball noensinne

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener Haalands overgang til City er en overgang som gir mening.

– Det føles veldig riktig. Akkurat som da Haaland gikk til Dortmund. Han er en spisstype som klubben ikke har, dessuten er han ung og allerede på et svært høyt nivå. Alt stemmer med denne overgangen, mener Torp, som i likhet med andre kaller overgangen «det største innen norsk fotball noensinne».

Torp både tror og forventer at 21-åringen vil innfri med en gang.

– Jeg forventer at han leverer fra første sekund, kommenterer han.

Haalands kontraktslengde er ikke bekreftet, men flere melder at han har bundet seg til Etihad-klubben frem til sommeren 2027.

– Sportslig sett en fantastisk overgang for alle parter. Haaland hadde scoret målene som hadde tatt dem forbi Real Madrid og inn i mesterligafinalen denne sesongen. Det er Mesterliga-trofeet som hele City, Pep Guardiola og eierne har tørstet etter siden starten av «nye» City. Nå får de mannen som bør ta dem det siste steget, sier NRKs fotballkommentator Christian Nilssen.

Hvordan går det med Haaland i City?

Overgangen vekker massiv internasjonal oppmerksomhet. En av dem som tror dette blir en suksess, er tidligere Premier League-toppscorer Alan Shearer.

Den gamle storspissen har latt seg imponere ekstremt av den 21 år gamle nordmannen.

– Hvis du ser på hver spiller som har gått til Manchester City, har Pep forbedret dem mye, og jeg er ikke i tvil om at det vil være det samme med Haaland, sier han i sin spalte i The Athletic.

Shearer gleder seg til å se på nært hold hva Haaland har å by på.

– Dette er et så spennende trekk for ham, for City og for Premier League, mener Shearer.

Men ikke alle er like entusiastiske. Les mer om det her:

Les også: Meiner Haaland har hamna i ein alvorleg situasjon: – Vil bli stempla som egoistisk

Football, International friendly, Norway - Luxembourg
Football, International friendly, Norway - Luxembourg

Haaland blir den sjette nordmannen til å spille for Manchester City. Fra før har pappa Alfie Haaland, Kåre Ingebrigtsen, Egil Østenstad, Abdisalam Ibrahim og Åge Hareide spilt for de lyseblå.

– Et enormt prestisjenederlag for United

Christian Nilssen mener overgangen trolig møtes med motsatte følelser hos de største rivalene Manchester United.

– Dette er et enormt prestisjenederlag for de røde naboene. Hvis man hadde sagt for ti år siden at City kunne hente en av de mest ettertraktede spillerne i hele verden og Manchester United ikke hadde vært i nærheten, så hadde du blitt ledd ut av Manchester, sier Nilssen, og påpeker at det ikke er veldig lenge siden Alex Ferguson omtalte City som «the noisy neighbours».

Tidligere har det blitt spekulert i både tyske og engelske aviser at Haaland skulle tjene over 700.000 pund i uka, klart mest av alle City-spillerne. Men ifølge Fabrizio Romano, verdens mest anerkjente reporter på internasjonale overganger, vil nordmannens lønn ligge på 375.000 pund i uka, cirka det samme som superstjernen Kevin De Bruyne.

Tidenes dyreste nordmann

Overgangssummen er ikke bekreftet, men Ifølge flere aviser, deriblant Bild, selges Haaland til City for 75 millioner euro (750 millioner kroner) på grunn av en avtalt klausul i kontrakten med Dortmund. Ifølge Fabrizio Romano ligger klausulen nærmere 60 millioner euro.

Uansett blir Haaland, med god margin, tidenes dyreste norske fotballspiller.

21-åringen passerer kameraten Martin Ødegaard, som gikk til Arsenal for rundt 370 millioner kroner, på listen over de dyreste norske overgangene noensinne.

NRKs fotballkommentator Andreas Stabrun Smith omtaler Haalands overgang som den største og mest spektakulære fotballovergangen i norsk historie.

Han tror at Haaland er en spillertype som City har manglet.

– Han vil utvide repertoaret og gi laget flere strenger å spille på. Han er en som kan putte ballen i mål, og det er noe laget har savnet, sier Stabrun Smith.

Målmaskin

Haaland har på rekordtid gått fra å være ung og lovende til å bli en av verdens absolutt heteste spisser. Hat trick i Dortmund-debuten ble startskuddet for et fotballeventyr man sjelden er vitne til, norsk eller ei.

Siden januar 2020 har den 194 centimeter høye spissen dunket inn mål for Dortmund i et forrykende tempo. Særlig innsatsen i Mesterligaen er blitt lagt merke til, der har Haaland foreløpig notert seg for elleville 23 mål på 19 kamper.

I sin første sesong i Bundesliga scoret han 28 mål på 27 kamper. Totalt er det blitt 61 mål på 66 kamper i Tysklands øverste divisjon.

Det er kanskje ikke så rart at han frem til nå har stått på blokka til de beste klubbene i verden ...

Nå fortsetter karrieren på Etihad. Det er bare å spenne fast setebeltene.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste