Hopp til innhold

Haaland klar for Manchester City – blir tidenes dyreste nordmann

Verdens beste og største klubber lå langflate etter Erling Braut Haaland (21). Nå er det offisielt hva som blir neste kapittel i det som allerede er et eventyr av en karriere.

Dortmund

NYTT EVENTYR: Erling Braut Haalands dager i Dortmund er snart talte.

Foto: LEON KUEGELER / Reuters

Haalands klubbvalg bekreftes nå fra Manchester City.

På sine nettsider skriver klubben at de har kommet til enighet med Borussia Dortmund om en overgang gjeldende fra 1. juli 2022.

Dermed er det satt sluttstrek for en av de største overgangssagaene i internasjonal fotball det siste året.

City skriver i offentliggjøringen at avtalen betinger at klubben sluttfører de personlige betingelsene med Haaland, men dette meldes av flere å være avklart allerede.

Haaland twitter

HISTORISK: Denne twittermeldingen fra Manchester City er en milepæl i norsk fotballsammenheng.

Foto: Skjermdump 10.05.2022 / Twitter

Hilsen fra City-stjerner

Den norske superspissen er blitt koblet til en rekke av verdens største klubber over lang tid, men falt altså ned på å skrive under for pappa Alfies gamle klubb.

Nyheten har for lengst nådd City-garderoben. Midtstopper og City-stjerne Aymeric Laporte ønsker Haaland velkommen på denne måten:

«Glad for å ikke løpe etter denne fyren de neste par årene. Velkommen, Erling», skriver han på Twitter.

Laporte
Foto: Skjermdump 10.05.2022 / Egil Sande

Laportes lagkamerat Kyle Walker er også ute med en velkomshilsen til nordmannen.

«Velkommen, Erling. Ser frem til å starte arbeidet», skriver Walker på Twitter.

Også Oasis-rocker Liam Gallagher, en av Citys mest profilerte supportere, er glad for at Haaland kommer til klubben.

Han har markert overgangen med en rekke twittermeldinger tirsdag kveld:

Liam Gallagher
Foto: Skjermdump 10.05.2022 / Twitter

– Det største innen norsk fotball noensinne

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener Haalands overgang til City er en overgang som gir mening.

– Det føles veldig riktig. Akkurat som da Haaland gikk til Dortmund. Han er en spisstype som klubben ikke har, dessuten er han ung og allerede på et svært høyt nivå. Alt stemmer med denne overgangen, mener Torp, som i likhet med andre kaller overgangen «det største innen norsk fotball noensinne».

Torp både tror og forventer at 21-åringen vil innfri med en gang.

– Jeg forventer at han leverer fra første sekund, kommenterer han.

Haalands kontraktslengde er ikke bekreftet, men flere melder at han har bundet seg til Etihad-klubben frem til sommeren 2027.

– Sportslig sett en fantastisk overgang for alle parter. Haaland hadde scoret målene som hadde tatt dem forbi Real Madrid og inn i mesterligafinalen denne sesongen. Det er Mesterliga-trofeet som hele City, Pep Guardiola og eierne har tørstet etter siden starten av «nye» City. Nå får de mannen som bør ta dem det siste steget, sier NRKs fotballkommentator Christian Nilssen.

Hvordan går det med Haaland i City?

Overgangen vekker massiv internasjonal oppmerksomhet. En av dem som tror dette blir en suksess, er tidligere Premier League-toppscorer Alan Shearer.

Den gamle storspissen har latt seg imponere ekstremt av den 21 år gamle nordmannen.

– Hvis du ser på hver spiller som har gått til Manchester City, har Pep forbedret dem mye, og jeg er ikke i tvil om at det vil være det samme med Haaland, sier han i sin spalte i The Athletic.

Shearer gleder seg til å se på nært hold hva Haaland har å by på.

– Dette er et så spennende trekk for ham, for City og for Premier League, mener Shearer.

Men ikke alle er like entusiastiske. Les mer om det her:

Les også: Meiner Haaland har hamna i ein alvorleg situasjon: – Vil bli stempla som egoistisk

Football, International friendly, Norway - Luxembourg
Football, International friendly, Norway - Luxembourg

Haaland blir den sjette nordmannen til å spille for Manchester City. Fra før har pappa Alfie Haaland, Kåre Ingebrigtsen, Egil Østenstad, Abdisalam Ibrahim og Åge Hareide spilt for de lyseblå.

– Et enormt prestisjenederlag for United

Christian Nilssen mener overgangen trolig møtes med motsatte følelser hos de største rivalene Manchester United.

– Dette er et enormt prestisjenederlag for de røde naboene. Hvis man hadde sagt for ti år siden at City kunne hente en av de mest ettertraktede spillerne i hele verden og Manchester United ikke hadde vært i nærheten, så hadde du blitt ledd ut av Manchester, sier Nilssen, og påpeker at det ikke er veldig lenge siden Alex Ferguson omtalte City som «the noisy neighbours».

Tidligere har det blitt spekulert i både tyske og engelske aviser at Haaland skulle tjene over 700.000 pund i uka, klart mest av alle City-spillerne. Men ifølge Fabrizio Romano, verdens mest anerkjente reporter på internasjonale overganger, vil nordmannens lønn ligge på 375.000 pund i uka, cirka det samme som superstjernen Kevin De Bruyne.

Tidenes dyreste nordmann

Overgangssummen er ikke bekreftet, men Ifølge flere aviser, deriblant Bild, selges Haaland til City for 75 millioner euro (750 millioner kroner) på grunn av en avtalt klausul i kontrakten med Dortmund. Ifølge Fabrizio Romano ligger klausulen nærmere 60 millioner euro.

Uansett blir Haaland, med god margin, tidenes dyreste norske fotballspiller.

21-åringen passerer kameraten Martin Ødegaard, som gikk til Arsenal for rundt 370 millioner kroner, på listen over de dyreste norske overgangene noensinne.

NRKs fotballkommentator Andreas Stabrun Smith omtaler Haalands overgang som den største og mest spektakulære fotballovergangen i norsk historie.

Han tror at Haaland er en spillertype som City har manglet.

– Han vil utvide repertoaret og gi laget flere strenger å spille på. Han er en som kan putte ballen i mål, og det er noe laget har savnet, sier Stabrun Smith.

Målmaskin

Haaland har på rekordtid gått fra å være ung og lovende til å bli en av verdens absolutt heteste spisser. Hat trick i Dortmund-debuten ble startskuddet for et fotballeventyr man sjelden er vitne til, norsk eller ei.

Siden januar 2020 har den 194 centimeter høye spissen dunket inn mål for Dortmund i et forrykende tempo. Særlig innsatsen i Mesterligaen er blitt lagt merke til, der har Haaland foreløpig notert seg for elleville 23 mål på 19 kamper.

I sin første sesong i Bundesliga scoret han 28 mål på 27 kamper. Totalt er det blitt 61 mål på 66 kamper i Tysklands øverste divisjon.

Det er kanskje ikke så rart at han frem til nå har stått på blokka til de beste klubbene i verden ...

Nå fortsetter karrieren på Etihad. Det er bare å spenne fast setebeltene.

Siste nytt

 • Ukraina i brev til Uefa-medlemmer : – Det betyr støtte til russisk terror

  Det ukrainske fotballforbundet ber i et brev til alle Uefas medlemsland om ikke å stille til kamp mot russiske ungdomslag.

  Uefas beslutning tidligere i uken om å tillate Russland å stille med U17-landslag i mesterskap fra neste år har vakt sterke reaksjoner. Flere land – deriblant Norge, Danmark, Sverige og England – har gjort det klart at det ikke er aktuelt å la sine ungdommer spille mot russiske lag mens krigen i Ukraina pågår.

  Uefas styrevedtak kom overraskende på mange av medlemslandene, og ifølge BBC skal det heller ikke ha vært enstemmighet på tirsdagens møte.

  I sitt brev til de 54 andre nasjonale forbundene skriver det ukrainske forbundet at en reintegrering av russiske lag på ungdomsnivå vil bety «støtte til den russiske terroriststaten og til alle de forbrytelser den har begått i Ukraina».

  Norges Fotballforbund (NFF) gjorde det torsdag klart at det ikke er aktuelt å endre sin politikk overfor Russland, selv om det dreier seg om ungdommer.

  – Vi står fast ved vår holdning om at norske lag ikke skal spille mot russiske lag så lenge krigen pågår, sa fotballpresident Lise Klaveness.

  Uefa-president Aleksander Ceferin har begrunnet vedtaket nettopp med at barn og ungdommer ikke skal lastes for Russlands aggresjon i Ukraina.

  – Ved å utestenge barn fra våre turneringer vil vi ikke bare unnlate å sikre deres grunnleggende rett til en helhetlig utvikling, men direkte utsette dem for diskriminering, uttalte Uefa-president Aleksander Ceferin onsdag.

  Ceferin
  Foto: Alessandra Tarantino
 • Kolstad fikk det tøft og tapte klart for Zagreb i mesterligaen

  Kolstad tapte med klare 20-31 borte mot Zagreb i mesterligaen håndball. En elendig avslutning av 1. omgang ødela.

  Kolstad var i føringen innledningsvis og ledet etter vel halvspilt første omgang på 9-10, men så klarte hjemmelaget å gjøre åtte mål til 17-10 uten at Kolstad klarte å score et eneste mål de siste tolv og ett halvt minutt av 1. omgang.

  Zagreb fortsatte å dominere også etter hvilen, og Kolstads første mål i 2. omgang kom etter fire minutter på 19-10.

  Islendingen Sigvaldi Gudjonsson var det eneste lyspunktet hos Kolstad. Kantspilleren stoppet på elleve mål.

  (©NTB)

  Håndball: Avkast for REMA 1000-ligaen 2023/24
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Valijeva-høringen utsatt til november

  CAS-høringen i dopingsaken til kunstløper Kamila Valijeva ble torsdag satt på pause. Den gjenopptas 9. november.

  Det opplyser Idrettens voldgiftsrett (CAS) i en melding på sitt nettsted.

  Etter at partene hadde lagt fram sine saker i løpet av tre dager, ba voldgiftspanelet om ytterligere dokumentasjon. Partene vil få tid til å fremskaffe dette, og det er berammet to nye høringsdager i Lausanne 9. og 10. november.

  Det vil trolig ytterligere forsinke den endelige avgjørelsen i saken, ettersom dommerne vil ha tid til å fatte sin avgjørelse og skrive begrunnelsen.

  Valijeva avga en positiv dopingprøve i desember 2021. Hun rakk å vinne laggull i Beijing-OL med ROC-laget før den positive prøven ble kjent. Seiersseremoni og fordeling av medaljer i den øvelsen er ennå ikke foretatt.

  Valijeva krever selv at hun ikke skal bli straffet for den positive prøven.

  FILE PHOTO: Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Free Skating
  Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste