Hopp til innhold

EM-overraskelsen valgte stavsprang fordi han ikke vokste

SKI (NRK): Som 14-åring var friidrettstalentet Sondre Guttormsen 20 centimeter lavere enn konkurrentene. Det er grunnen til at han nå er Norges beste stavhopper.

Sondre Guttormsen

UNGT TALENT: Sondre Guttormsen (t.v.) var et hode lavere enn konkurrentene som 14-åring. Her fra en konkurranse i 2013 sammen med Erik Lønskog og Syver Røinaas.

Foto: Privat

Under EM slo den relativt ukjente 19-åringen en 22 år gammel norsk rekord. At han skulle ta en sjetteplass i stavsprang i sitt første internasjonale seniormesterskap var langt fra noen selvfølgelighet. Det var kanskje også derfor tårene kom.

– Man drømmer om at alt skal klaffe, og spesielt i mesterskap. Det er noe annet om jeg hadde hoppet 5.75 på Ski Stadion, så da ble jeg litt rørt, forteller Sondre Guttormsen.

Han er tilbake på nettopp Ski Stadion, der friidrettskarrieren startet for om lag 10 år siden.

– Jeg var ganske god, best i det meste, da jeg var rundt 11–12 år, minnes han.

Sondre Guttormsen

TEKNISK GOD: Sondre Guttormsen fikk sitt virkelige gjennombrudd da han ble nummer seks i EM i august.

Foto: Matthias Schrader / AP

Ble vokst ifra

Så begynte kameratene og konkurrentene å bli høyere. Det gjorde ikke Guttormsen.

– De andre vokste litt fra meg. Da vi kom i puberteten var jeg ganske liten, men fortsatt teknisk god. Jeg ble slått i både høyde, lengde og løp, men stav var jeg fortsatt god i, for der hjelper det ikke så mye å være stor og sterk. Da ble jeg heller bedre i det, forteller EM-utøveren, som for alvor oppdaget stavsprang da familien bodde et år i USA i 2010.

Han fortsatte likevel også med andre friidrettsgrener, og spilte i tillegg håndball til han var 15 år.

– Jeg var veldig opptatt av teknikk og allsidighet, så vi trente mye – og forskjellig, sier pappa og trener Atle Guttormsen.

Har gitt fordel

Det er det de tror gjorde Sondre Guttormsen så god. Da han plutselig vokste 20 centimeter på to år i 15-årsalderen, hadde han både satset tungt på stavsprang – samtidig som han beholdt allsidigheten.

– Det har gitt ham en fordel i ettertid, mener faren.

Sondre Guttormsen

TURNER: Allsidighet er viktig for stavhopper Sondre Guttormsen. Derfor har han egen svingstang i hagen.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Alle stavhopperne jeg kjenner er allsidige. De kan turne og mange kan løpe hekk. Det er helt klart en fordel, legger sønnen til.

Han løp også hekk i junior-VM i sommer, og nå skal han flytte til Los Angeles for å gå på college. Der tror han utviklingen bare vil fortsette.

Jeg er nok ikke det største fysiske talentet, men har blitt god ved å trene bra. Jeg er et teknisk talent kanskje.

I dag er han 1.84 meter høy, forteller han. Drømmene er enda større. For etter gjennombruddssesongen – hvor han har perset med 34(!) centimeter – er både VM og OL langt nærmere.

Det er litt surrealistisk å tenke at hvis jeg er like god om to år så står jeg på startstreken i OL Jeg tror jeg har mulighet til å bli en av de beste i verden. Nå er jeg nummer 12 på verdensstatistikken, og jeg ser ingen grunn til at jeg skal stoppe der, sier Sondre Guttormsen.

DRAMA: Det var både dramatikk og glede da Sondre Guttormsen tok norsk rekord med 5.75 i EM i Berlin.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal