Slo tilbake etter ryggskaden – klar for finale i USA

Etter over to måneder med alternativ trening kvalifiserte fjorårets stavsensasjon Sondre Guttormsen seg for finalen i det amerikanske studentmesterskapet.

Guttormsen

OPPTUR: Sondre Guttormsen kjenner ikke mer til skaden og er klar for finale i USA.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Ja, jeg er definitivt lettet, sier 19-åringen til NRK på telefon fra Sacramento fredag morgen, norsk tid.

Han har akkurat kvalifisert seg for finalen i det amerikanske studentmesterskapet, NCAA. Den finner sted i Austin, Texas, 5. juni – der Guttormsen blant annet møter svenske Armand Duplantis, som har årsbeste i verden med seks meter.

Guttormsen, som representerer UCLA, måtte være blant de 12 beste av de 48 deltakerne i regionfinalen i vest for å komme til den nasjonale finalen.

Han hadde først et mislykket sprang på 5,21, før han gikk opp til 5,31 og klarte det i første forsøk. Flere hopp trengte han ikke å gjøre.

Se spranget her:

Skadet i ryggen

5,31 isolert sett ikke er en høyde å snakke om for mannen som sensasjonelt ble nummer seks i EM Berlin i fjor med 5,75 og ny norsk rekord.

Men faktum er at det skjedde da han for første gang hoppet med normalt tilløp etter skaden som har plaget ham i lang tid.

– Jeg fikk en stressfraktur, altså en overbelastningsskade, i nedre del av ryggen på slutten av innendørssesongen, rundt EM innendørs i mars. Jeg har hatt åtte uker uten hopping, bare løping og styrke. Så har jeg gradvis hoppet med lenger og lenger tilløp og mer og mer belastning, til jeg i dag er tilbake med fullt tilløp, forteller Guttormsen.

– Var nervøs

– Jeg var nervøs. Jeg var ikke sikker på hvor bra ryggen var eller hvor bra hoppingen var. Det har ikke vært like bra på trening på en god stund, innrømmer han.

Nå gjelder det å utnytte tiden godt fram mot NCAA-finalen. Målet er på pallen, men konkurransen er altså så tøff at verdens beste så lang i 2019 med.

– Nivået har aldri før vært så høyt, og det er kult. Det skal være vanskelig å slå Duplantis. Det er mange mellom 5,77 og 5,71. Jeg har mål om å komme på pallen og har en sjans, men jeg må hoppe mitt aller, aller beste, erkjenner Guttormsen.

– Har hevet nivået

Etter finalen bærer det rett hjem til Bislett Games. Guttormsen tør ikke garantere at han rekker å være i toppform til 13. juni.

Men med VM i Doha først i september/oktober, ser han gode muligheter til å toppe fjorårsprestasjonene.

– Jeg så på innendørssesongen at jeg har hevet nivået selv om det ikke ble pers. Jeg var over 5,70 tre ganger, påpeker Sondre Guttormsen.

Siste nytt

 • Stavanger med sesongens første tap

  Det skulle gå ti kamper før Stavanger Oilers avga poeng i årets eliteserie i ishockey. Etter 1-1 til full tid, og en målløs overtidsperiode, tapte siddisene til slutt 1-2 etter at hjemmelaget Storhamar hadde avgjort på straffer lørdag.

  Eliteserien ishockey, menn (12. Runde): Storhamar - Stavanger
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • City tilbake på vinnersporet

  Etter et svært overraskende tap før landslagspausen, slo Manchester City tilbake med 2-0-seier borte mot Crystal Palace i Premier League lørdag.

  Scoringer av Gabriel Jesus og David Silva sørget for 0-2 og tre poeng til gjestene.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Rosenborg rotet bort seieren

  Rosenborg ledet to ganger borte mot Kristiansund i eliteserien lørdag, men rotet bort ledelsen begge gangene.

  Dermed ble det 2-2 i den første kampen i 25. serierunde. Rosenborg ligger fortsatt på fjerdeplass på tabellen, men har én kamp mer spilt enn Odd og Bodø/Glimt på plassene foran.

  Akintola og Maars Johnsen scoret for Rosenborg. Gjertsen og Psyché scoret for hjemmelaget.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal