Slo tilbake etter ryggskaden – klar for finale i USA

Etter over to måneder med alternativ trening kvalifiserte fjorårets stavsensasjon Sondre Guttormsen seg for finalen i det amerikanske studentmesterskapet.

Guttormsen

OPPTUR: Sondre Guttormsen kjenner ikke mer til skaden og er klar for finale i USA.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Ja, jeg er definitivt lettet, sier 19-åringen til NRK på telefon fra Sacramento fredag morgen, norsk tid.

Han har akkurat kvalifisert seg for finalen i det amerikanske studentmesterskapet, NCAA. Den finner sted i Austin, Texas, 5. juni – der Guttormsen blant annet møter svenske Armand Duplantis, som har årsbeste i verden med seks meter.

Guttormsen, som representerer UCLA, måtte være blant de 12 beste av de 48 deltakerne i regionfinalen i vest for å komme til den nasjonale finalen.

Han hadde først et mislykket sprang på 5,21, før han gikk opp til 5,31 og klarte det i første forsøk. Flere hopp trengte han ikke å gjøre.

Se spranget her:

Skadet i ryggen

5,31 isolert sett ikke er en høyde å snakke om for mannen som sensasjonelt ble nummer seks i EM Berlin i fjor med 5,75 og ny norsk rekord.

Men faktum er at det skjedde da han for første gang hoppet med normalt tilløp etter skaden som har plaget ham i lang tid.

– Jeg fikk en stressfraktur, altså en overbelastningsskade, i nedre del av ryggen på slutten av innendørssesongen, rundt EM innendørs i mars. Jeg har hatt åtte uker uten hopping, bare løping og styrke. Så har jeg gradvis hoppet med lenger og lenger tilløp og mer og mer belastning, til jeg i dag er tilbake med fullt tilløp, forteller Guttormsen.

– Var nervøs

– Jeg var nervøs. Jeg var ikke sikker på hvor bra ryggen var eller hvor bra hoppingen var. Det har ikke vært like bra på trening på en god stund, innrømmer han.

Nå gjelder det å utnytte tiden godt fram mot NCAA-finalen. Målet er på pallen, men konkurransen er altså så tøff at verdens beste så lang i 2019 med.

– Nivået har aldri før vært så høyt, og det er kult. Det skal være vanskelig å slå Duplantis. Det er mange mellom 5,77 og 5,71. Jeg har mål om å komme på pallen og har en sjans, men jeg må hoppe mitt aller, aller beste, erkjenner Guttormsen.

– Har hevet nivået

Etter finalen bærer det rett hjem til Bislett Games. Guttormsen tør ikke garantere at han rekker å være i toppform til 13. juni.

Men med VM i Doha først i september/oktober, ser han gode muligheter til å toppe fjorårsprestasjonene.

– Jeg så på innendørssesongen at jeg har hevet nivået selv om det ikke ble pers. Jeg var over 5,70 tre ganger, påpeker Sondre Guttormsen.

Siste nytt

 • Haaland nominert til prestisjepris

  Erling Braut Haaland (18) er sammen med flere store stjerner på listen over spillerne som kan vinne Golden Boy-prisen.

  Prisen deles hvert år ut av Tuttusport til verdens mest lovende fotballspiller under 21 år. I fjor gikk den til det nederlandske Matthijs de Ligt.

  FIFA U-20 VM i fotball 2019: Norge - Honduras (12-0)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Bruce tar over Newcastle

  Steve Bruce er klar som ny trener for Newcastle United. Det bekrefter klubben onsdag. 58-åringen har skrevet under på en treårskontrakt. Bruce trente Sheffield Wednesday i engelsk førstedivisjon sist sesong.

  Championship - Sheffield Wednesday v Brentford
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Eiking forlenger med to år

  Wanty-Groupe Gobert bekrefter onsdag at Odd Christian Eiking har forlenget sin kontrakt med laget. Nordmannen har kontrakt ut sesongen 2021. – Jeg er veldig fornøyd med å bli værende, sier Eiking, ifølge lagets hjemmeside.

  Odd Christian Eiking før Tour de France 2019
  Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal