Norges stavhåp har ikke lov til å ta imot premiepenger

Hvis verdensener Sam Kendricks vinner stavkonkurransen under Bislett Games, får han 86.000 kroner. Hvis Sondre Guttormsen vinner, må han si nei til den samme summen.

Sondre Guttormsen og Sam Kendricks

AMATØR MOT PROFF: Norgesrekordholder Sondre Guttormsen (t.v.) møter verdensmester Sam Kendricks i Bislett Games torsdag. Begge kan i teorien vinne, men bare en av dem kan akseptere premien.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Sånn er det nemlig å være college-utøver i USA. Så lenge norgesrekordholderen skal konkurrere for The University of California, Los Angeles (UCLA) i det amerikanske studentmesterskapet NCAA, har han ikke lov til å tjene penger på idretten sin.

Han må være amatør.

– Jeg er stolt av å representere skolen min, og tenker ikke så mye på det. Jeg er fornøyd med hvor jeg er og hva jeg er, og kommer til å fortsette, sier Sondre Guttormsen (20).

NRK møter ham sammen med regjerende verdensmester, amerikanske Sam Kendricks (26), før Bislett Games.

Betalt skolegang

Der er det premiepenger til de åtte beste. Vinneren får 10.000 amerikanske dollar, tilsvarende rundt 86.000 kroner. Nummer åtte får 1000 dollar, altså 8600 kroner.

Det skal mye til at Sondre Guttormsen vinner, men han har alle muligheter til å komme på premieplass. Men dem kan han altså ikke ta imot.

– Det er riktig, bekrefter han.

– Økonomisk sett er det ikke det beste?

– Jeg vet ikke. Jeg bor hjemme når jeg er i Norge, og jeg har et stipend som gjør at noen betaler for skolegangen min. Det er bra, og jeg nyter college og å studere, og å være en del av et lag, påpeker han.

NORSK REKORD: Sondre Guttormsen satte ny norsk rekord med 5,75 under EM i Berlin i fjor.

– Hopper for middagen

– Jeg tror alle i Norge blir mer stolt av ham, han hopper ikke for pengene, han hopper for Norge, sier Sam Kendricks, som minner om hvordan profflivet er:

– Det innebærer at du hopper for middagen din. Jeg blir hele tiden målt på min siste konkurranse.

For de fleste går det likevel en grense for hvor langt man er villig til å strekke seg for amatørstatusen.

Svenskamerikanske Armand Duplantis krysset den grensa denne uka. Duplantis er like gammel som Guttormsen og har én sesong bak seg som college-utøver.

Onsdag undertegnet han en avtale med utstyrsgiganten Puma som gjør ham til profesjonell. Dermed kan han også begynne å ta imot premiepengene han måtte avslå i fjor.

18224683686794

FERSK PROFF: Armand Duplantis byttet status fra amatør til profesjonell to dager før Bislett Games.

Foto: Martin Meissner / AP

– Vet hvor mye jeg har tapt

Duplantis har foreløpig åpenbart større inntektsmuligheter som proff enn det Guttormsen ville hatt.

I 2018 måtte han takke nei til rundt 300.000 kroner i premiepenger bare i Diamond League.

– Jeg vet hvor mye jeg har tapt, men jeg føler ikke jeg har tapt noe annet enn penger. Jeg konkurrerte i Diamond League sist år og vant EM. Jeg erfarte like mye som en hvilken som helst proff, sier Duplantis til NRK.

Kanskje er Duplantis og Kendricks de to største favorittene på Bislett. Men begge stiller med stor respekt for en norsk amatør.

 • NRK sender Bislett Games fra kl. 17.50 torsdag
Guttormsen, Duplantis og Kendricks

KONKURRENTER: Stav-trioen Sondre Guttormsen, Mondo Duplantis og Sam Kendricks på Bislett Games' jordbærparty.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Siste nytt

 • – Utfordring å finne svake sider

  Casper Ruud sier det er en stor fordel å slippe kvalifiseringskampene inn mot US Open. Tirsdag møter nordmannen tyske Jan-Lennard Struff i første runde.

  – Det hjelper helt klart å unngå tre kamper i kvalifiseringen. Det er mye mer gunstig å komme rett inn i hovedturneringen, da får man trent bra og gjort seg så klar som mulig til første kamp. Det er best av fem sett, så det kan bli noen veldig tøffe kamper. Derfor er det viktig å ha overskudd og energi til de kampene. Man må prøve å finspisse formen til den første kampen.

  Casper Ruud, ranket som nummer 54 i verden, fikk en knalltøff trekning i årets turnering. I første runde venter Jan-Lennard Struff, ranket som nummer 35.

  – Det blir helt klart en tøff kamp. Han er høy, server hardt og er god fra grunnlinjen. Han har mange av de gode sidene i spillet, så det blir en utfordring å finne så mange svake sider hos han, sier Ruud.

  Skulle han slå sin tyske motstander tirsdag venter vinneren av oppgjøret mellom John Isner og Guillermo Garcia-Lopez. Isner, ranket som nummer 14 i verden, slo Ruud i tre strake sett i første runde av Wimbledon-turneringen tidligere i sommer. (NTB)

  Casper Ruud i Norge
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Brun og Standli i trøbbel

  Are Strandli og Kristoffer Brun klarte ikke å direktekvalifisere seg til kvartfinale i ro-VM. Den norske lettvektsdobbeltsculleren ble nummer fire i forsøksløpet. Kun de tre raskeste båtene tok seg direkte til VM-kvartfinale i søndagens forsøksheat i østerrikske Linz.

  Brun og Strandli hang godt med halvveis, men begynt å tape mye tid. I mål var de 15 sekunder for sent til å knipe en topp tre-plass. Dermed må den norske duoen ut i oppsamlingsheat. (NTB)

  Brun og Strandli
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Solskjær forsvarer Pogba

  Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær ber Paul Pogba om å ikke endre spillestil, til tross for balltapet i forkant av Crystal Palaces 2–1-mål lørdag. Pogba mistet ballen da gjestene scoret vinnermålet langt inn i overtiden. – Jeg synes han vokste i løpet av kampen. Han vant ballen tilbake i forkant av vårt første mål og spiller noen gode pasninger. Vi vet at han ønsker ballen å motta ballen hele tiden, sier Solskjær ifølge Manchester Evening News.

  – Kanskje vi kunne ha spilt noen flere pasninger slik at de ikke hadde kommet på oss. Men det skjedde og de scoret et fint mål, sa Solskjær etter lørdagens tap. (NTB)

  Manchester United
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal