Norges stavhåp har ikke lov til å ta imot premiepenger

Hvis verdensener Sam Kendricks vinner stavkonkurransen under Bislett Games, får han 86.000 kroner. Hvis Sondre Guttormsen vinner, må han si nei til den samme summen.

Sondre Guttormsen og Sam Kendricks

AMATØR MOT PROFF: Norgesrekordholder Sondre Guttormsen (t.v.) møter verdensmester Sam Kendricks i Bislett Games torsdag. Begge kan i teorien vinne, men bare en av dem kan akseptere premien.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Sånn er det nemlig å være college-utøver i USA. Så lenge norgesrekordholderen skal konkurrere for The University of California, Los Angeles (UCLA) i det amerikanske studentmesterskapet NCAA, har han ikke lov til å tjene penger på idretten sin.

Han må være amatør.

– Jeg er stolt av å representere skolen min, og tenker ikke så mye på det. Jeg er fornøyd med hvor jeg er og hva jeg er, og kommer til å fortsette, sier Sondre Guttormsen (20).

NRK møter ham sammen med regjerende verdensmester, amerikanske Sam Kendricks (26), før Bislett Games.

Betalt skolegang

Der er det premiepenger til de åtte beste. Vinneren får 10.000 amerikanske dollar, tilsvarende rundt 86.000 kroner. Nummer åtte får 1000 dollar, altså 8600 kroner.

Det skal mye til at Sondre Guttormsen vinner, men han har alle muligheter til å komme på premieplass. Men dem kan han altså ikke ta imot.

– Det er riktig, bekrefter han.

– Økonomisk sett er det ikke det beste?

– Jeg vet ikke. Jeg bor hjemme når jeg er i Norge, og jeg har et stipend som gjør at noen betaler for skolegangen min. Det er bra, og jeg nyter college og å studere, og å være en del av et lag, påpeker han.

NORSK REKORD: Sondre Guttormsen satte ny norsk rekord med 5,75 under EM i Berlin i fjor.

– Hopper for middagen

– Jeg tror alle i Norge blir mer stolt av ham, han hopper ikke for pengene, han hopper for Norge, sier Sam Kendricks, som minner om hvordan profflivet er:

– Det innebærer at du hopper for middagen din. Jeg blir hele tiden målt på min siste konkurranse.

For de fleste går det likevel en grense for hvor langt man er villig til å strekke seg for amatørstatusen.

Svenskamerikanske Armand Duplantis krysset den grensa denne uka. Duplantis er like gammel som Guttormsen og har én sesong bak seg som college-utøver.

Onsdag undertegnet han en avtale med utstyrsgiganten Puma som gjør ham til profesjonell. Dermed kan han også begynne å ta imot premiepengene han måtte avslå i fjor.

18224683686794

FERSK PROFF: Armand Duplantis byttet status fra amatør til profesjonell to dager før Bislett Games.

Foto: Martin Meissner / AP

– Vet hvor mye jeg har tapt

Duplantis har foreløpig åpenbart større inntektsmuligheter som proff enn det Guttormsen ville hatt.

I 2018 måtte han takke nei til rundt 300.000 kroner i premiepenger bare i Diamond League.

– Jeg vet hvor mye jeg har tapt, men jeg føler ikke jeg har tapt noe annet enn penger. Jeg konkurrerte i Diamond League sist år og vant EM. Jeg erfarte like mye som en hvilken som helst proff, sier Duplantis til NRK.

Kanskje er Duplantis og Kendricks de to største favorittene på Bislett. Men begge stiller med stor respekt for en norsk amatør.

 • NRK sender Bislett Games fra kl. 17.50 torsdag
Guttormsen, Duplantis og Kendricks

KONKURRENTER: Stav-trioen Sondre Guttormsen, Mondo Duplantis og Sam Kendricks på Bislett Games' jordbærparty.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Siste nytt

 • – To tap unna sparken

  Manchester United-ekspert og ESPN-journalist Mark Ogden sier til VG at Ole Gunnar Solskjær sitter svært utrygt som Manchester United-manager dersom det blir tap i hatoppgjøret mot Liverpool førstkommende søndag.

  – Hvis de taper mot Liverpool og deretter taper mot Norwich neste helg, så kan de ende opp på nedrykksplass. På det tidspunktet vil Ole virkelig være i en vanskelig posisjon, og presset kan tvinge klubben til å handle, sier Ogden til avisen.

  – Jeg tror han i bunn og grunn er to tap unna sparken frem til, eller hvis, han klarer å få på plass en god rekke med resultater. Man kan spørre seg om de burde sparket ham allerede, men sannheten er at de ikke burde gitt ham den permanente jobben i utgangspunktet, sier den anerkjente journalisten.

  Premier League - Newcastle United v Manchester United
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • God start for Reitan i Paris

  Kristoffer Reitan gikk åpningsrunden tre slag under par og fikk en god start på Open de France i golf i Paris. Turneringen inngår i europatouren. Han var på par halvveis etter birdie på 5. og 9. hull, men havnet over igjen med bogey på 11. hull. Så tok putteren fyr, og det ble birdie på 12., 14., 15. og 16. hull. Reitan er foreløpig inne på delt 9.-plass.

  Reitan
  Foto: Carolyn Kaster / AP
 • Bamba straffes av Brann

  Brann-måltyven Daouda Bamba fikk ikke være med laget til helgens eliteseriemøte med Sarpsborg. Han straffes for brudd på interne regler. Bamba-reaksjonen kommer i kjølvannet av det Brann-ledelsen anser som dårlige holdninger før og under hjemmekampen mot Molde søndag 6. oktober, skriver Bergensavisen.

  Bamba på Stadion etter albuen mot Wangberg
  Foto: Janne Håland / SK Brann

Sendeplan

Kl. Program Kanal