Hyller Norges «super-reserve» i mål: – Det er som om hun har spilt 50 landskamper

Guro Pettersen (30) fortsetter å overbevise som fersk landslagskeeper. I EM-generalprøven mot Danmark skal hun ha mye av æren for at det ble norsk seier.

Guro Pettersen

TOK ANSVAR: Guro Pettersen la ned en enorm innsats for å vokte det norske målet mot Danmark i siste test før EM.

– Vi har en god keeper i dag som redder oss ved et par anledninger. Alderen hennes hjelper nok, samtidig så har hun jo ikke mye landslagserfaring, men det er akkurat som hun har spilt femti landskamper, sier landslagskaptein Maren Mjelde etter 2-1-seieren over Danmark.

Vålerenga-keeperen er en erfaren klubbspiller, men 30-åringen har kun tre kamper med flagget på brystet og først i april i år debuterte hun på landslaget.

Da Cecilie Fiskerstrand røk korsbåndet nylig, var det usikkert hvem som skulle gå inn i EM som førstekeeper.

Det er det få som lurer på nå.

– Nei, nå er det soleklart. Guro Pettersen har grepet muligheten med begge hender. Hun har vært blant Norges beste og fremstår veldig trygg og fin. Hun gjør to veldig avgjørende redninger i dag, mener NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp som er imponert over det hun har vist i de to siste treningskampene.

Se noen av Pettersens redninger her:

Bygger selvtillit

Mot Danmark hadde hun flere svært viktige redninger. Blant annet stoppet hun danskenes stjernespiller, Pernille Harder, da hun kom alene mot mål i det 80. minutt.

Da kampen var over, løp mange av de norske spillerne bort og kastet seg om halsen hennes.

– Det er alltid artig å være med på å bidra til en seier, sier hun og fortsetter:

– Å vinne kamper bygger alltid selvtillit.

Football, International friendly, Norway - New Zealand

SELVTILLIT: Guro Pettersen har gjort noen viktige redninger etter at hun overtok keeperplassen fra en skadet Cecilie Fiskerstrand.

En uke før Norge spiller åpningskamp i EM mot Nord-Irland er det uhyre viktig at Norge har en sisteskanse med selvtillit, mener landslagskapteinen.

– Jeg har fulgt med Guro i hele år og sett at hun har gjort det veldig bra for Vålerenga. Og jeg synes at fra dag én her på precamp så har hun tatt tak og vært solid, og jeg synes det er så kult at hun gjør det i kamp også, sier Mjelde.

Reiten-dobbel

Pettersen var ikke den eneste med Guro til fornavn som bidro sterkt til norsk seier i Viborg. Guro Reiten er nemlig i storform om dagen, og scoret begge de norske målene.

Det andre og avgjørende 2-1-målet kom i det 52. minutt etter nydelig forarbeid av Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg, før Reiten satte ballen kaldt nede i venstre hjørne.

Football, International Friendly, Denmark - Norway

MÅLFARLIG: Guro Reiten sørget for at danskene måtte gå skuffet av banen i siste test før EM.

– Det gir selvtillit og en god følelse. Det er ting vi må rette på, men jeg synes også at det er ganske mye som er bra, spesielt i første omgang, sier Reiten til NRK.

Selvtillit har hun også fått med seg fra klubb, for etter nyttår har hun scoret ni mål for Chelsea og vunnet både serien og FA-cupen.

Se alle scoringene her:

Krisestart for Norge

Men tidlig i kampen så det bekmørkt ut sett med norske øyne.

For de 3500 tilskuerne på stadion i Viborg hadde knapt rukket å sette seg før Danmark gikk opp i føringen. Sara Holmgaard slo et svært presist innlegg inn i boksen mot Signe Bruun som stanget ballen i mål etter kun 50 sekunder spill.

Før det var spilt ti minutter var den danske kapteinen Pernille Harder fryktelig nære å doble ledelsen, etter en svak klarering av Maria Thorisdottir, men skuddet gikk i stolpen og ut.

– Vi ser et norsk lag som er veldig frustrert her, og flere som slår ut med armene, kommenterte Torp halvveis inn i den første omgangen.

Siste halvdel av omgangen hevet Norge seg, og både Hansen og Hegerberg fyrte av noen halvgode avslutninger, men det var altså Reiten som fant nettmaskene.

Det første målet kom etter 40 minutter. Amalie Eikeland vant ballen høyt i banen og fikk satt i gang et norsk angrep. Ballen havnet hos Reiten som klinte til utenfor boksen. Via en dansk spiller gikk ballen i mål og utligningen var i boks.

Etter hvilen tok det ikke mer enn noen minutter før Reiten sendte Norge i ledelsen.

Fornøyd landslagssjef

Landslagssjef Martin Sjögren mente kampen var et steg i riktig retning før laget nå snart drar til England og fotball-EM.

– Man vil ikke ha en slik start, sier han og sikter til Danmarks tidlige scoring.

Landslagssjefen mener likevel at laget spilte bedre nå enn de gjorde i forrige kamp mot New Zealand.

– Danmark er en god motstander og vi vinner en ganske vanskelig bortekamp i vår generalprøve til EM. Det må vi være fornøyd med.

• EM-sluttspillet starter 6. juli. Norges åpningskamp spilles dagen etter mot Nord-Irland på St. Mary's i Southampton. Deretter venter vertsnasjon England (11/7) og Østerrike (15/7) i Brighton.

• Kofstad med vill opphenting og banerekord i India

Espen Kofstad spilte fantastisk golf på 2. runde på europatouren i New Delhi. Han ser ut til å klare cuten i turneringen tross torsdagens skrekkstart.

Nordmannen gikk fra ni slag over par (81) torsdag til å sette banerekord og trolig spille seg over cutgrensen med en 62-runde fredag.

– Jeg skjelver fortsatt litt. Det var bare utrolig i dag. Alt satt. Jeg traff på så mange putter. Det har vært litt av en dag, sier Kofstad til arrangøren.

Han kunne knapt tro det selv etter å ha startet dagen på 141.-plass av de 144 startende i turneringen i Indias hovedstad.

Suksessen på 2. runde gjør høyst sannsynlig at Kofstad er klar for spill også lørdag og søndag. Det fører til at han må endre reiseplaner for andre gang på kort tid.

– Jeg endret flybillettene mine i går slik at jeg kunne reise hjem i morgen. Så jeg må endre dem igjen, sier nordmannen.

62-runden er rekord på DLF Golf and Country Club i New Delhi, melder arrangøren.

I skrivende stund ligger Kofstad akkurat over cutgrensen med ett slag under par totalt. En rekke spillere har imidlertid til gode å fullføre sine runder før feltet deles i to.

Japaneren Keita Nakajima leder turneringen i den indiske hovedstaden så langt. Han har gått de to første rundene på totalt 14 slag under par. (NTB)

Espen Kofstad
  • City-duo mister Arsenal-kampen

Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

– De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

John Stones og Kyle Walker
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.