NRK Meny
Normal

Svensk skihelt til angrep på Northugs moral

Gunde Svan (53) sier i et stort intervju at han mener utøvere som Petter Northug og Zlatan Ibrahimovic ødelegger for kommende generasjoner.

Gunde Svan og Petter Northug

Gunde Svan, her avbildet i 2008. Til høyre Petter Northug.

Foto: NTB scanpix

Den firedoble OL-vinneren, en av Sveriges aller største skihelter gjennom tidene, legger lite imellom når Expressen spør ham om Petter Northug.

– Det er én ting å tøye på grensene, men det er noe helt annet å systematisk utnytte de andres gode vilje, til og med sine egne lagkamerater. Det synes jeg ikke smaker spesielt bra, sier Svan.

– Han gjorde ikke en dritt

53-åringen mener Northug utnytter de andre løperne ved å gå bakerst i feltet, og trekker fram NM på ski i år som eksempel.

– Northug gjorde ikke en dritt av jobben. Det finnes ikke noen regler som sier at du ikke kan holde på sånn, det er opp til deg selv og din egen moral om du er villig til å snyte de andre for gullet på den måten, uten å hjelpe til. Northug har ikke den sperren som de andre har, og han er så rask i spurten. Det utnytter han, sier Gunde Svan.

Northug og Holund

Petter Northug går i mål i NM etter å ha lekt med motstanderne. Gunde Svan mener Northug ikke tok nok ansvar for å dra under mesterskapet.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Mener Norge ødelegger løyper

Ifølge Expressen mener den gamle storløperen at oppførselen til typer som Northug og Zlatan Ibrahimovic påvirker kommende generasjoner negativt. Han mener å ha sett effekten av den dårlige påvirkningen allerede.

– Jeg synes dessverre jeg ser det med nordmennene. Når de kommer til den skandinaviske cupen i Falun tar de mer eller mindre over stedet. De går mot kjøreretningen i løypene, noe som er helt forbudt. De driter i det og ødelegger sporene.

– Det rant over for meg da Northug fyllekjørte. Da skjønte alle at han tøyer strikken, gjør loven til sin egen og setter seg over den, fortsetter den legendariske skiløperen.

Apparatet rundt Petter Northug ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Gunde Svan.

Svan legger til at det er problematisk for de svenske løperne å håndtere Northugs stikk. Her er noen av situasjonene hvor Northug har drevet gjøn med svensker i løpet av karrieren:

Northug gikk siste etappe i stafetten i Gällivare.

Northug går i mål med svensk flagg i 2012.

Video Hør SVT's kommentar på innspurten.

Northug stopper på målstreken i VM i Holmenkollen i 2011 - og blir kalt en gris av SVT.

Video 4fc47b53-26ac-4da5-b078-b85204266b31.jpg

Northug stilte med "Nollthug" på drakta før et verdenscuprenn i 2011.

Siste nytt

 • Quarcoo løp under EM-kravet

  Friidrettsprofilen Jonathan Quarcoo (21) viste form allerede i sesongens første 200 meter. Tiden 20,69 er under EM-kravet. Tiden er Orion-løperens fjerde beste på distansen noen gang, melder NTB.

  VM i friidrett i London
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Cavaliers klar for ny NBA-finale

  LeBron James sto frem som den store spilleren da Cleveland Cavaliers kom seg til sin fjerde NBA-finale på rad.

  James gjorde 35 poeng i den avgjørende semifinalen mot Boston Celtics. Cavaliers vant 87-79, og dermed 4–3 i kamper.

  Cavaliers Celtics Basketball
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Sarpsborg 08 - Stabæk