Hopp til innhold

Gullvinneren opplevde marerittet: – Målet var ikke lenger OL, men at kjæresten min overlevde

Franske Quentin Fillon Maillet hadde kun vonde følelser forbundet med OL. Det var før 20 kilometeren i Beijing.

Quentin Fillon Maillet og Lydie

LYKKELIGE: Quentin Fillon Maillet takker kjæresten Lydie for all støtten hun har gitt ham, selv mens hun var alvorlig syk.

Foto: QUENTIN FILLON MAILLET / PRIVAT

Quentin Fillon Maillet maktet ikke holde tårene tilbake da han innså at han var olympisk mester og hadde sikret karrierens første individuelle gull.

Franskmannen har lenge vært blant verdens aller beste skiskyttere, men har ikke fått det til å stemme i mesterskap. Frem til nå.

– Jeg har lagt så mye press på meg selv ved å si at dette gullet er mitt store mål. Så å vinne i dag er helt fantastisk, en barndomsdrøm som går i oppfyllelse. Jeg trodde ikke jeg skulle stå igjen med seieren, men jeg følte meg fantastisk på skiene og jeg pushet meg selv utrolig hardt, forteller Fillon Maillet til NRK.

Allerede før 29-åringen ble olympisk mester avslørte han hvem han skulle dele gullet med om han klarte å realisere drømmen.

– Jeg tror at å vinne OL vil være en god gave til min kjæreste. Jeg vil si takk til Lydie, fordi hun har ofret mye for meg.

For selv da Lydie var så syk at ingen visste om hun ville overleve, ba hun Fillon Maillet dra og jakte OL-medaljen hun visste han drømte om.

Men på det tidspunktet, i 2018, var plutselig ikke dét like viktig lengre.

Quentin Fillon Maillet

OLYMPISK MESTER: Quentin Fillon Maillet nådde sitt store mål, allerede på første individuelle OL-øvelse i Beijing.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

– Den verste dagen i mitt liv

– Jeg vil egentlig bare slette hele Pyeongchang-OL fra minnet mitt, svarer han på spørsmål om hvordan han husker sitt forrige olympiske mesterskap.

NRK møter Fillon Maillet på Sjusjøen like før sesongstart. Han er nervøs for om han har forberedt seg godt nok til den viktige OL-sesongen. Den bekymringen ble kortvarig for mannen som leder verdenscupen suverent.

Men så er det noe helt spesielt med lekene, og før Beijing hadde lite gått på skinner for franskmannen i OL-sammenheng.

Fillon Maillet på Sjusjøen

SPENT: Quentin Fillon Maillet på Sjusjøen før starten på den svært viktige OL-sesongen.

Han dro til Sotsji i 2014 som ubenyttet fransk reserve. Fire år senere kom lekene i Pyeongchang – mesterskapet der han virkelig skulle vise seg frem, vise at det fantes andre franske skiskyttere å regne med enn Martin Fourcade.

Men allerede før OL-sesongen startet innså Fillon Maillet at den ikke kom til å bli som planlagt.

I september 2017 kom den knusende beskjeden om at kjæresten Lydie hadde fått kreft.

– Det var den verste dagen i mitt liv. Det var så tøft, sier han.

I stedet for å fokusere hundre prosent på OL-forberedelsene valgte skiskytteren å bruke mye tid hjemme med den syke kjæresten.

– Det endret visjonene mine for sesongen. Målet mitt var ikke lenger OL, men at kjæresten min overlevde.

Dro rett fra verdenscup til sykehuset

Toppidrettsutøvere betegner ofte seg selv som «egoistiske», noe som tross alt er nødvendig for å nå verdenstoppen. Men da Lydie tok opp kampen mot kreft var det vanskelig for Fillon Maillet å konsentrere seg om skiskyting.

Han husker spesielt godt redselen han kjente på like etter siste verdenscuprunde før lekene i Pyeongchang.

– Da jeg reiste hjem fra Anterselva dro jeg rett til sykehuset hvor kjæresten min var. Hun var så sliten og syk at hun ikke klarte å røre på seg, minnes han.

Noen dager senere skulle Fillon Maillet reise til Pyeongchang med resten av den franske troppen. Selv om det var tøft, var det viktig for kjæresten at han dro til OL.

– Hun sa det allerede før sesongen at uansett hva så måtte jeg dra til verdenscupen og jeg måtte dra til OL. Hun sa til meg: «Jeg blir så lei meg om du ikke gjør det, fordi du har lagt ned så mye innsats og hardt arbeid for dette».

Han gjorde som hun ønsket.

Samtidig som Lydie ble skrevet ut av sykehus og dro hjem til familien, dro Fillon Maillet videre til Pyeongchang. Men mentalt var han på ingen måte til stede i OL-byen.

Mistet fokus

– Det var veldig vanskelig å fokusere på skiskyting da, innrømmer han.

48., 44., og 29.-plass.

Det var de skuffende resultatene fra hans første OL. I tillegg ble han vraket fra herrestafetten.

– Det er ikke mulig å dømme Fillon Maillet ut fra forrige OL. For han hadde store familieproblemer under OL i Pyeongchang. Han var ute av spillet, men ikke av sportslige grunner, sier tidligere lagkamerat og skiskytterprofil Martin Fourcade.

Fillon Maillet i Pyeongchang

MISLYKKET: Fillon Maillet var fryktelig skuffet etter Pyeongchang-OL og vil aller helst slette mesterskapet fra hukommelsen.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Fillon Maillet brukte likevel mye tid å tenke på hvordan han kunne ha gjort ting annerledes.

– Jeg hadde utfordringer på hjemmebane, men jeg hadde også problemer med skytingen min. Jeg måtte prøve å finne motivasjon til å fullføre sesongen.

Hyllest til kjæresten

Det fant han.

For da han kom hjem til Frankrike begynte kjemoterapien for alvor å fungere, og Lydie ble sakte, men sikkert bedre.

I den første verdenscuprunden etter fiasko-OLet tok Fillon Maillet karrierens første individuelle pallplass.

Datoen var 8. mars 2018, og det var en selvfølge at Lydie skulle få sin del av æren.

«Jeg er tilbake! I dag er Kvinnedagen, og jeg vil dedikere pallplassen til kjæresten min Lydie som vinner kampen mot kreft», skrev han på Twitter.

Tok ikke telefonen etter gulløpet

Fire år senere er det ikke en verdenscuppallplass han står med. Fillon Maillet står med den høyeste utmerkelsen man kan oppnå som idrettsutøver. Og selvsagt dedikerer han også den til sin viktigste støttespiller, selv om hun ikke hadde tid til å motta hyllesten like etter rennet.

– Har du fått pratet med Lydie?, spør NRK etter blomsterseremonien.

– Jeg tror hun jobber akkurat nå faktisk, fordi jeg har prøvd å ringe henne flere ganger uten at hun har svart, forteller han og smiler.

– Men jeg tror det er mye følelser hos henne nå. Det er ikke bare enkelt å være sammen med en som er så mye bortreist, så dette er en gave til Lydie.

Fransk seier i OL

FRANSK JUBELDAG: Quentin Fillon Maillet har for alvor tatt opp arven etter Martin Fourcade og er utvilsomt verdens beste skiskytter for øyeblikket.

Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Siste nytt

 • Sterk kostnadsvekst i norsk fotball

  Inntektene til Eliteserien og 1. divisjon for menn auka markant det siste året, men eit enda større hopp i kostnader drar ned resultatet.

  Det viser halvårsrapporteringa frå Norges Fotballforbund. Samla hadde dei to øvste herredivisjonane inntekter på snautt 930 millionar kroner mellom juni 2021 og juni 2022. Auken var på 117 millionar kroner.

  I same periode spratt kostnadsnivået opp frå vel 900 millionar til 1,13 milliardar kroner. Det bidrar til eit negativt halvårsresultat på 71,3 millioner.

  – Sjølv om det er klart at det kjem ein auke i inntekter frå sal av medierettane i 2023, må klubbane halde fram med å setje tæring etter næring. Det at ein no ser ein auke i spesielt personalkostnader, er ein naturleg konsekvens av auka satsing på personalkompetanse, seier fotballpresident Lise Klaveness.

  Inntektene i Toppserien for kvinner gjekk det siste året frå 97,8 til 116,6 millionar kroner. Driftsresultatet gav et overskot på 1,4 millionar, medan halvårsresultatet stoppa på 6,5 millionar i minus.

  Rekneskapstala til norsk toppfotball etter første halvår er godt over siste normalår (2019) før koronapandemien. Ifølge NFF viser prognosane at herreklubbane styrer mot eit akkumulert overskot for 2022.

  Fire klubber i Eliteserien er i såkalla raud sone. Det vil si at dei er pålagt ein handlingsplan for å betre sin økonomisk situasjon. Kristiansund var i kategorien også i desember i fjor, medan Odd, Strømsgodset og Tromsø har komne til sidan.

  Jerv, Rosenborg, Sandefjord, Vålerenga og Aalesund er i gul sone.

  På nivå to er framleis opprykksklare Brann raudfarga i NFFs oversikt. Det er bergensarane åleine om i 1. divisjon.

  Tre klubbar frå Toppserien er i raud sone: Brann, Rosenborg og LSK Kvinner.

  Eliteserien i fotball 2022: Molde - Aalesund
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ski Classics forlenger utestengelse

  Langløpsligaen Ski Classics forlengjer utestenginga av russiske og belarusiske utøvarar og lag grunna krigen i Ukraina. På nettsida si skriv dei at utstenginga gjeld neste sesong, men at die held fram med å følgje situasjonen.

  Ski Classics vil ikkje sleppe til utøvarar frå Russland og Belarus, og vil heller ikkje la Pro Tour-lag frå disse landa delta i vinterens langløpsserie.

  Vidare gjeld inneber utestenginga at arrangement i Russland som tidlegare hadde status som Ski Classics Challenger eventyr ikkje lenger har denne statusen.

  Vasaloppet
  Foto: Ulf Palm / AP
 • Ruud slått ut i Sør-Korea

  Casper Ruud tapte kvartfinalen i tennistureringa i Seoul mot japanske Yoshihito Nishioka. Japanaren, som er rangert som nummer 56 i verda, vann 6-2, 3-6, 6-2.

  Nishioka braut Ruuds serve til 4-2 i første sett, og serva inn settsigeren.

  I det andre spela Ruud godt, og utlikna med settsiger i løpet av 39 minutt.

  Men i det siste blei den vesntrehendte japanaren for god, og knuste Ruud.

  Casper Ruud
  Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste