Hopp til innhold

Gullvinneren om forvandlingen: – Jeg var en skikkelig dårlig skiskytter

HOLMENKOLLEN (NRK): Etter denne smellen tok Johannes Thingnes Bø (22) et oppgjør med seg selv. Tre måneder senere ble han verdensmester på hjemmebane.

Johannes Thingnes Bø

Johannes Thingnes Bø og Arne Idland

LANGT NEDE: Lagleder Arne Idland (svart jakke) trøstet Johannes Thingnes Bø etter rennet i Pokljuka.

Foto: Helge Tvedten / NRK

På bildet ovenfor sitter Johannes Thingnes Bø i Pokljuka med ansiktet begravd i hendene.

Han har nettopp gjennomført sitt nest verste løp i karrieren: 64.-plass på sprinten, hvor han er regjerende verdensmester.

Og her har alarmklokkene allerede kimet i flere uker.

22-åringen gikk nemlig på smeller både i Østersund, Hochfilzen og Pokljuka.

Kollen-VM, årets og kanskje karrierens største høydepunkt, var bare tre fattige måneder unna.

Noe måtte gjøres.

– Jeg merket at ting var helt feil, og jeg klarte ikke å finne helt ut av hva det var, sier 22-åringen til NRK.

– Disiplinen var kanskje litt for dårlig

Han uttalte allerede i sesongpremieren at han var bekymret på egne vegne.

Stortalentet hadde trent godt for å være rustet til VM-sesongen, men hadde han forberedt seg godt nok?

– Disiplinen var kanskje litt for dårllig i sommer. Han fikk seg noen på tryne før jul, og han har vært veldig dedikert og hatt en enorm formkurve siden den gang, sier storebror Tarjei til NRK.

Han forteller at lillebroren skjønte alvoret etter fiaskoen i Pokljuka.

– Han skjønte at han måtte skjerpe seg. Det sa han også: «Nå må jeg skjerpe meg», beskriver broren.

– Da var jeg en skikkelig dårlig skiskytter. Jeg var ikke bedre enn en 64.-plass. Da var det bare å bestemme seg og komme tilbake til å være rå. Jula brukte jeg godt, jeg trente ikke så mye mer enn vanlig, men jeg måtte omstille hodet litt mer, sier 22-åringen.

Sisite skyting

– Veldig heldig

Det var med andre ord en mental snuoperasjon som fikk det til å løsne før VM.

Plutselig var 22-åringen, som lenge sto uten 2.- og 3.-plasser, stabilt i toppen i hvert eneste renn.

Dette har han klart å ta med seg helt frem til Holmenkollen, hvor han står med tre 4.-plasser, en bronse og to gull.

Hva har skjedd?

– Jeg vet ikke hva som har skjedd, men jeg leverer gang på gang. Det er sjelden jeg sprekker på skytinga, og jeg har god selvtillit, sier Thingnes Bø.

I motsetning til for eksempel Emil Hegle Svendsen, er ikke 22-åringen typen som graver seg ned etter nedturer.

Selv om ting så helmørkt ut i desember, hadde han ingen problemer med å se for seg gull i Kollen.

– Uansett hvor dårlig jeg er, så tror jeg at jeg kan vinne. Det er en egenskap jeg er veldig heldig som har. Jeg kan være veldig dårlig, men så vet jeg at det ikke er mye som skal til, sier Johannes Thingnes Bø.

Johannes Thingnes Bø verdensmester på fellesstart.
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal