Hopp til innhold

Gullhåpet i villrede før VM-debuten: – Ingen god følelse

SEEFELD (NRK): Jarl Magnus Riiber er forhåndsfavoritt i VM, men før den første konkurransen er han usikker - og har tydd til en gammel problemløsning: hopping i «minibakke».

Riiber

VM-DEBUTANT: 21 år gamle Jarl Magnus Riiber har vært fullstendig overlegen i verdenscupen denne sesongen, og nå vil han ta karrierens første VM-medalje.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg sitter inne med litt usikkerhet, sier Jarl Magnus Riiber.

NRK møter det norske gullhåpet før han skal ha sin VM-debut fredag morgen. Kombinertløperen har i flere år vært helt suveren i hoppbakken.

Derfor er det uvant at han i tiden før VM har vært et stykke unna vanlig hoppform.

– Så ikke sånn kjempebra ut

Riiber fikk ikke svarene han ønsket under den siste hopptreningen torsdag heller, hvor han ble nummer 11 og 14.

– I går hadde jeg en ok dag, men i dag blir jeg for ivrig og har et arbeidsuhell. Det er ingen god følelse å ha med seg, sier han.

Riiber vet hva problemet er, han har bare så langt ikke helt greid å løse det.

– Jeg har slitt litt med balansen, og ikke klart å stå imot trykket som kommer på hoppkanten, sier 21-åringen, og legger til at han nå har endret litt på bindingssetupen sin for å prøve å få mer balanse.

– Jeg synes jeg har funnet gode arbeidsoppgaver som jeg jobber etter, men det blir bare med 80 prosent. Jeg savner det siste, og håper det kommer.

hopp

Riiber under hopptrening i Innsbruck.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

NRKs kombinertekspert Fred Børre Lundberg skjønner hvorfor Riiber føler seg litt usikker.

– Det så ikke sånn kjempebra ut på trening. Det var noe dødt over hoppingen i forhold til østerrikerne Mario Seild og Franz-Josef Rehrl, for eksempel. Det er tydelig at han sliter litt med timingen, så han har litt å jobbe med, sier Lundberg.

Prøvde gammel løsning

De siste ukene har Riiber jobbet hardt for å prøve å finne hoppformen. Da har han en metode som har løst problemer tidligere.

Før VM dro han til Midstubakken, men ikke for å hoppe i bakken han pleier å trene i. I stedet hoppet han hopp etter hopp i den lille 60-metersbakken, helt for seg selv.

– Jeg har alltid vært fan av å gå ned i bakkestørrelse. Da kan man finne litt den balansen som jeg snakker om. Det er lettere i en liten bakke, hvor du er nødt til å stå skikkelig oppå beina. Det ga greie svar, og jeg dro hit med selvtillit, sier Riiber.

Lundberg, selv tidligere verdensmester i kombinert, gjorde det samme da han støtte på problemer som aktiv.

– Det er lurt. Han har gjort det tidligere når han har vært rådvill, og det har løst ting, men det er jo ikke et godt tegn at han måtte ty til det, heller, sier Lundberg.

Flere norske medaljekandidater

NRK-eksperten tror likevel fortsatt på gull til Riiber.

– Slike problemer kan av og til snu over natta. Sånn er skihopping. Nå skal han konkurrere, og det har han hatt mange gode opplevelser med, sier Lundberg.

Om det ikke skulle klaffe helt i hoppbakken, har Riiber uansett vist styrke i langrennssporet. Han har vunnet hele 10 verdenscuprenn denne sesongen, og allerede tatt sammenlagtsseieren der. Den ene seieren tok han etter å ha vært helt nede på 11.plass i hoppdelen.

– Hvis han får en normal dag, skal han ta gullet, sier Lundberg.

laget

Det norske laget i VM består av Riiber, Jan Schmid, Jørgen Graabak, Magnus Krog og Espen Bjørnstad.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Lundberg peker på at Norge dessuten har flere medaljekandidater.

Jørgen Graabak har vunnet to verdenscuprenn og vært på pallen flere ganger denne sesongen, mens Espen Bjørnstad har levert sterk hopping i tiden før VM. Jan Schmid har kun satset på VM i år, og Lundberg er spent på hva veteranen kan prestere.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal