Hopp til innhold

De norske sliter med «signalsvikt»: – Frustrerende

Marte Olsbu Røiseland skjøt bort OL-gullet på siste skudd. Tiril Eckhoff har hatt en katastrofestart på stående i OL og sløst bort over halvparten av ammunisjonen. Begge bruker samme forklaring.

qr0HNpkKsWQ�8BIM���

HELBOM: Tiril Eckhoff gikk raskest, men det hjelper lite med fem tilleggsminutter på standplass.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Den bommen kommer jeg til å plages over resten av livet, sa Marte Olsbu Røiseland etter å ha tatt bronse på normaldistansen i OL.

Det siste skuddet på den siste ståendeserien ble en bom. Hadde det blitt treff, hadde 31-åringen fra Froland vært olympisk mester.

Forklaringen på bommen var som følger:

Jeg følte på en måte jeg hadde kontroll, men det er tøft å gå her, og man kjenner høyden. Ikke bare fysisk, men også på skytingen. Man er sliten i både kropp og hode. Øye-hånd-koordinasjonen henger ikke med. Jeg tror jeg avslutter litt tidlig, og med en gang jeg skyter, er jeg bare så sykt irritert.

Se skyteserien her:

«Øye-hånd»-forbannelsen

Tiril Eckhoff (31) hadde beste langrennstid og kunne følgelig også blitt olympisk mester med bedre skyting. I stedet bommet hun på fem av ti skudd stående.

I blandet stafett tidligere i OL pådro hun seg to strafferunder stående. Det betyr fem bom på åtte skudd.

Totalt har hun dermed sløst bort ti av 18 skudd på tre ståendeserier i OL. Og forklaringen?

Jeg har slitt litt med det før også i høyden. Det er øye-hånd-koordinasjon. Jeg tror jeg skyter på svart blink, men så gjør jeg ikke det, og det er litt frustrerende. For i mitt øye ser det ut som jeg treffer, sier Eckhoff.

«Øye-hånd-koordinasjon» er altså stikkordet.

– Signalet går tregere

Slik forklarer NRKs ekspertkommentator Ola Lunde hva som ligger i det:

Når du flytter tidssoner, så blir refleksene dårligere. Når du ser inn i siktet, så skal du se en svart blink komme inn. Men det signalet som gir beskjed til fingeren at nå trekker du av, det går litt tregere når du ikke er tilpasset både høyde og tid.

Ola Lunde, NRKs skiskytterekspert

EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Fenomenet er høyst reelt. Som tidligere landslagstrener var Lunde selv veldig bevisst på det.

Før OL i Salt Lake City i 2002, bestemte vi for eksempel at Ole Einar Bjørndalen ikke skulle skyte de tre første dagene etter ankomst. Vi fryktet at han skulle skyte på seg dårlig selvtillit, forteller han.

Lunde stusser på forklaringen

Samtidig stusser Lunde litt over at denne forklaringen kommer nå.

I motsetning til de norske herreløperne, har jo Tiril og Marte vært her i over ei uke og har så vidt jeg vet fått forberedt seg normalt. De burde være akklimatisert nå. De har i hvert fall ikke en ulempe sammenlignet med konkurrentene, fastslår han.

Særlig når det gjelder Eckhoffs svake ståendeskyting, tror han det er andre årsaker som veier vel så tungt.

Det er nok ikke bare øye-hånd-koordinasjon. Hun har hatt en tung sesong, og da handler det også om at det er vanskelig å ha nok tro, påpeker Lunde.

Og så sier hun jo selv at hun ligger for dårlig på avtrekkeren, og jeg tror det ligger vel så mye i det. Særlig i høyden må du være skjerpet, sier Ola Lunde.

Marte Olsbu Røiseland

SMILET TILBAKE: Marte Olsbu Røiseland fryktet hun hadde skutt bort medaljen. Det hadde hun ikke, selv om gullet røk.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Fra frustrasjon til lettelse

Til tross for svak ståendeskyting, tror han Eckhoff vil få et løft utover i OL etter å ha gått raskest av samtlige på normaldistansen.

Jeg tror det var en enorm lettelse. Det gir henne selvtillit fram mot sprinten, sier han.

Marte Olsbu Røiselands lettelse kom i form av at det ble en bronsemedalje på normaldistansen. Det var et plaster på skuffelsen over at gullet glapp.

– Hvis det er sikkert, så har jeg aldri før vært så letta i hele mitt liv. Det var så nedtur da jeg skjøt den bommen på stående, og jeg var skikkelig skuffa da jeg kom i mål, og da å ha fått en opptur igjen nå, det hadde smakt skikkelig bra, sa hun til NRK før siste løper var i mål.

Siste nytt

 • Nepomnjasjtsjij én remis unna ny VM-kamp

  Jan Nepomnjasjtsjij trenger kun et halvt poeng fra sine to siste partier for å vinne kandidatturneringen i sjakk. Sammenlagtseier gir VM-spill i 2023.

  Russeren spilte remis i fredagens møte med Hikaru Nakamura (USA). Han har plukket 8,5 av 12 mulige poeng.

  Det skiller to poeng ned til nettopp Nakamura på andreplass. Mye skal gå galt om «Nepo» ikke står igjen som turneringsvinner i Madrid. Han kan avgjøre det søndag med hvite brikker mot ungarske Richard Rapport.

  Skulle det bli tap, har Nepomnjasjtsjij en matchball til dagen etter. Da møter han Jan-Krzysztof Duda fra Polen.

  31-åringen vant også i fjor kandidatturneringen, og det gjorde ham til utfordrer mot Magnus Carlsen i VM-kampen i Dubai før jul. Der ble det klar norsk seier (7,5-3,5).

  Det er langt ifra sikkert at det blir en reprise av duellen i første halvdel av 2023. Carlsen har uttalt seg tvilende til å stille i VM for sjette gang. Han har vært verdensmester i langsjakk uavbrutt siden 2013. (NTB)

  Jan Nepomnjasjtsjij
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Kampfiksingsenhet kobler seg på etter avsløring om pengetilbud i friidretts-NM

  Gular-løperne ble tilbudt penger for å hjelpe en konkurrent til en bedre tid på 1500-meteren i NM i Stjørdal sist helg. Lotteritilsynet skal se på saken.

  Det melder Bergensavisen. I første omgang vil tilsynets kampfiksingsenhet gå i dialog med Norges idrettsforbund.

  – Med forbehold om at vi ikke har oversikt over hele hendelsesforløpet, så finner vi det alvorlig dersom deltakere i en idrettskonkurranse utfører en handling som kan fjerne hele eller deler av den usikkerhet som er forbundet med konkurranser. Dersom det i tillegg involverer betaling, ser vi på det som svært alvorlig, skriver enhetsleder Eirik Haugen Tysse i en e-post til BA.

  Tre Gular-utøvere var kvalifisert til 1500-meterfinalen: Bjørnar Sandnes Lillefosse, Mats Hauge og Eivind Trym Wikshåland. I finalen skulle også Tjalves Ferdinand Kvan Edman løpe.

  BA meldte fredag at Wikshåland noen timer i forkant ble oppringt av Tjalve-trener Eirik Førde, som tilbød Gular-trioen penger for å hjelpe Edman til en god tid slik at han kom med på rankingen til VM.

  – Jeg sa at jeg ikke var villig til å ofre meg selv i finalen mot betaling. Der ville jeg kjempe for min egen plassering, sier Wikshåland til avisen.

  – Det ble aldri sagt noe om pris, men vi oppfattet det som et seriøst tilbud, forklarer Lillefosse.

  Tjalve-trener Førde sier at de vurderte det fordi Edman var nære VM-plass.

  – Vi prøvde å se om noen hadde mulighet til å dra i 600 meter slik at Ferdinand slapp å dra hele veien selv. Det var det eneste vi tenkte. Poengsanking er veldig viktig, og Ferdinand var helt på vippen til VM-plass, forklarer Førde.

  Edman løp likevel inn til 3.-plass på en god nok tid og er med i Norges VM-tropp i Eugene senere i juli. (NTB)

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Belgisk outsider utnyttet oppholdsværet – sikret seier og gul trøye i København

  Yves Lampaert utnyttet at regnværet i København hadde gitt seg og syklet inn til en relativ klar seier på åpningstempoen av Tour de France.

  Han vant 4,45 sekunder foran landsmannen Wout van Aert. Superstjerna så ut til å ta den gule ledertrøya etter at forhåndsfavorittene hadde vært gjennom den 12 kilometer lange traseen i Danmarks hovedstad.

  Man da lettet været, og til tross for at veiene langt fra tørket opp, kan Lampert ha dratt fordel av forholdene.

  – Hjernen min eksploderer. Jeg kom hit med en forventning om at topp ti ville være bra, men jeg hadde aldri trodd at jeg kunne slå alle de store favorittene, sa en gråtkvalt Lampaert i seiersintervjuet.

  Tadej Pogacar, som er favoritt til å ta sin tredje strake sammenlagttriumf, ble tredjemann på åpningsetappen.

  Danskene kom til kort i kampen om seier på hjemmebane, men Mads Pedersen og andremann fra fjorårets Tour, Jonas Vingegaard, ble sjette- og sjuendemann.

  Vingegaard og lagkamerat i Jumbo-Visma, Primoz Roglic, som regnes som Pogacars to største utfordrere i årets Tour, tapte begge åtte sekunder til UAE-rytteren

  Som ventet var ingen av de seks norske på start med i kampen om etappeseier og gul ledertrøya.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste